Dnes Prague Edition

FIXOVAT ENERGIE MINIMÁLNĚ NA ROK SE VYPLATÍ,

Říká Roman Šmíd ze společnost­i epet

- Www.epet.cz/zlevnujeme

1.

Vláda schválila na rok 2023 cenový strop, ale v současné době už řada dodavatelů nabízí ceníky pod tímto stropem, jak je to možné?

K stanovení cenového stropu přistoupil­a vláda v roce 2022, protože ceny energií byly opravdu vysoko. V současné době ceny na trhu klesají, proto můžou dodavatelé novým zákazníkům nabízet ceny výrazně pod stropem. Cenový strop měl spotřebite­le chránit, a pokud ceny klesají, není důvod se ho držet.

2. Znamená to, že zákazníci mohou odteď začít platit nižší ceny?

Pokud se bavíme o nových zákaznícíc­h, tak ano. Záleží samozřejmě také na závazku, který má zákazník se svým současným dodavatele­m sjednaný a kdy mu případně končí fixace. Smlouvu s námi může uzavřít hned, ale datum zahájení dodávky a s tím i spojené nižší ceny platí až ve chvíli, kdy není vázán jinde. Nebo má zákazník také možnost odejít od stávajícíh­o dodavatele za cenu smluvní pokuty, která může být v řádu několika tisíc korun. Pokud by měl i tak o naši nabídku zájem, můžeme mu předtím, než by k nám přešel, výši případné smluvní pokuty pomoci vypočítat.

Pokud zákazník nemá spotřebu prokazatel­ně nižší a jeho požadavek vychází například z aktuální tíživé finanční situace, snížení záloh by problém nevyřešilo. Jen by ho o několik měsíců odsunulo a vyústilo by ve vysoký nedoplatek, který je pak nepříjemný pro obě strany. V takovém případě se snažíme zákazníkov­i pomoci řešit jeho situaci komplexně. Od Ministerst­va práce a sociálních věcí máme k dispozici dokument, ve kterém jsou shrnuty všechny informace o možnostech finančních příspěvků, které by mohly zákazníkov­i pomoci vyřešit, či alespoň usnadnit úhradu nákladů za energie. Jedná se například o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, příspěvek na dítě nebo pomoc v hmotné nouzi. Vše lze dohledat také právě na stránkách MPSV nebo Úřadu práce. V krajních případech jsme schopni domluvit se se zákazníkem, který je ochoten svou situaci aktivně řešit, i na splátkovém kalendáři.

20.

Společnost epet patří do velké skupiny Energetick­ý Pokud se ještě vrátíme k úsporám, a průmyslový holding (EPH) a má zmiňoval jste fotovoltai­ku. Zaznamenal­i dlouhodobé zkušenosti z trhu. Mezi naše jste ze strany zákazníků o toto řešení klienty patří nejen domácnosti, ale také velké v posledních měsících větší zájem? společnost­i například pekárny, pivovary, Určitě ano. Dokonce jsme se z tohoto důvodu Dle našeho průzkumu mohou ceny energií výrobní podniky. Z hlediska objemu je epet rozhodli nabízet našim zákazníkům mikrozdroj ještě cca do poloviny letošního roku mírně pátým největším dodavatele­m elektřiny na na klíč. klesat, pak zůstanou nějakou dobu beze změny českém trhu. a další výraznější pokles se dá očekávat až

15. 21. okolo roku 2025. Nejsou zde ale zohledněny Mikrozdroj na klíč znamená, že k zákazníkov­i externí faktory, které by trh opět nějakým přijedeme a nejdříve s ním probereme, způsobem ovlivnily. Jako je například suché jestli je pro něj fotovoltai­ka tím správným počasí, kdy by nemohly plně fungovat jaderné Mezi naše dlouholeté zákazníky patří například řešením z pohledu výše investice a případné elektrárny ve Francii, nebo u plynu nutnost společnost PENAM nebo velká řada pivovarů, možné realizace, tedy podle velikosti či orientace do konce listopadu opět naplnit zásobníky na mezi kterými mohu jmenovat třeba střechy a podobně. Následně pošleme 90 %. Případně další neočekávan­é vlivy. pivovar Litovel nebo pivovar Zubr. cenovou nabídku a po podpisu smlouvy zajistíme celou realizaci včetně vyřízení dotace od státu.

Vzhledem k aktuální situaci si osobně myslím, že pokud je cena opravdu výhodná, fixovat energie na rok se vyplatí. Naopak delší fixace, než je 24 měsíců, by již tak výhodná být nemusela a v tuto chvíli bych ji zákazníkům nedoporučo­val. Ano, reagujeme na vývoj trhu a nejen pro nové zákazníky jsme připravili produkty pod cenovým

8. stropem. Ceny jsou v případě běžných domácností nižší až o 42 % u plynu a o 23 % u elektřiny, než jsou ceny zastropova­né.

4.

Například rodina v běžném bytě s průměrnou roční spotřebou elektřiny 5 MWh má v našem ceníku FIX 12 cenu 3 849 Kč za 1 MWh, což je o 1 151 Kč bez DPH méně, než je vládou stanovený cenový strop. V následujíc­ích 12 měsících tak při stále stejné spotřebě ušetří 5 755 Kč bez DPH, tj. 6 963 Kč s DPH.

5.

Měl byste i nějaký příklad konkrétní úspory v případě plynu?

3. Nabízí i společnost epet zákazníkům ceny pod cenovým stropem? Můžete dát příklad nějaké konkrétní úspory v případě takové běžné domácnosti?

Samozřejmě. Například domácnost s plynovým vytápěním a průměrnou roční spotřebou třeba 18 MWh má teď díky ceníku FIX 12 cenu 1 449 Kč s DPH za 1 MWh, která je nižší o 1051 Kč bez DPH, než je vládou stanovený cenový strop. V následujíc­ích 12 měsících tak při stále stejné spotřebě ušetří 18 918 Kč bez DPH, tj. 22 890 Kč s DPH.

6. Jak se bude situace na trhu s energiemi vyvíjet? S jakým scénáři pracujete? 7. Vyplatí se tedy podle vás uzavřít teď smlouvu s delší fixací?

Je tedy správné teď nic neřešit a zajímat se o změnu až v dalším

Určitě ne. Zákazníci mají sice dnes zastropova­nou cenu, ale ceníkovou cenu můžou mít výrazně vyšší. Proto bych doporučova­l věnovat tomu pozornost již letos.

Pokud by cenový strop v příštím roce již neplatil, zákazníci by začali od 1. 1. 2024 platit plné ceníkové ceny, které měli s dodavatele­m sjednané.

Ceny energií se v posledních letech vyvíjí dynamicky, ale já myslím, že fixovat energie minimálně na rok za stávajícíc­h výhodných podmínek se vyplatí. Je to přiměřená kombinace jistoty pevné ceny a rizika, že půjdou ceny energií ještě níže.

Jako zákazník bych nebral v úvahu pouze výhodnou cenu, ale také stabilitu společnost­i. Zjistil bych si, jak dlouho působí na trhu, zda roste a vyvíjí se, a také bych se podíval do výročních zpráv, jakým způsobem hospodaří.

Můžete jmenovat některé z velkých společnost­í, kterým epet elektřinu nebo plyn dodává?

Naši dlouholetí klienti oceňuji zejména komunikaci a rychlou reakci v případě změn na trhu. Ti noví, kteří jsou nyní z řad koncových spotřebite­lů, jsou překvapeni tím, že změna dodavatele není tak komplikova­ná. U nás se totiž dá vše zvládnout jednoduše online, nebo po telefonu, na což zákazníci u energií nebývají úplně zvyklí. 17. Pokud se dodavatel neozve sám, určitě bych ho kontaktova­l a zeptal se na možnosti, které mi jako stávajícím­u zákazníkov­i nabízí. My v těchto dnech naše stávající zákazníky aktivně oslovujeme a máme pro ně připravený velmi zajímavý produkt a lepší ceny od roku

2024.

Co mám dělat jako stávající zákazník, pokud chci u svého dodavatele zůstat a zároveň mám také zájem o výhodnější ceny? Jaké podmínky nabízejí dodavatelé stávajícím zákazníkům? 9. Proč se stávajícím zákazníkům mění ceny často až od nového roku?

Je to z toho důvodu, že většina stabilních dodavatelů nakupuje pro stávající zákazníky energie dopředu, proto pak nejsou schopni snížit jim cenu pod strop hned. Jsme na tom obdobně. Na rok 2023 jsou již energie nakoupené a můžeme jim nabídnout nový produkt až od roku 2024.

10. roce? 11. Co se stane, pokud skončí na konci roku 2023 zastropová­ní? Jakou cenu budou zákazníci za energie platit? 12. Takže, pokud si teď zafixuji cenu pod stropem, mám vyhráno? 13. Podle čeho by si zákazník měl vybírat nového dodavatele? 14. Proč by měl zákazník vnímat společnost epet jako stabilní společnost? 16. Čeho si nejvíce vaši zákazníci na epet váží?

To máte pravdu. Ale já vidím problém v tom, že je nyní na trhu spousta nabídek, ale ne všechny jsou dobré anebo morálně či cenově správné. Právě zde vidíme svou přidanou hodnotu odborníka z oboru. Jako dodavatel energií připravuje­me pro naše zákazníky předvýběr zkušených a kvalitních dodavatelů fotovoltai­ckých systémů. Spolupracu­jeme jen s dlouhodobě prověřeným­i firmami, takže s námi zákazník neudělá při výběru chybu. 23.

Tomu naprosto rozumím. Obzvlášť vezmeme-li A poslední otázka, je něco, co zákazníci v úvahu, že to není příliš dávno, kdy řada v této době z vaší strany

dodavatelů změny na trhu neustála. Naši zákazníci oceňují a na co máte kladnou zpětnou vazbu? vědí, že společnost epet je jim v tomto

ohledu stabilním a dlouhodobý­m partnerem. Společnost epet je v současné době jako jedna Na českém trhu jsme už 17 let a v posledních z mála aktivní v komunikaci se svými stávajícím­i letech významně rosteme i v počtu odběrných klienty. Proaktivně je oslovujeme s lepšími míst koncových spotřebite­lů, kterých cenami, což na trhu pořád není standardní máme teď již téměř 150 000. Navíc jsme se přístup. po akvizici společnost­i Dobrá Energie, která proběhla v roce 2021, stali z hlediska objemu

Trh s energiemi se ale v současné době stále mění a zákazníci jsou nedůvěřiví a stěžují si. Jak s touto nedůvěrou jako dodavatel pracujete?

dodávaných energií největším alternativ­ním dodavatele­m na českém trhu.

18. Kvůli čemu vás teď zákazníci kontaktují nejvíce?

S ohledem na strach z dalšího růstu cen, kdy v posledních měsících všichni hodně šetřili a hlídali měřiče spotřeby, nás dnes nejčastěji zákazníci kontaktují kvůli změnám výše záloh. Zejména jde o požadavky na jejich snížení. Pokud zákazník prokazatel­ně sníží svou spotřebu, například instalací tepelného čerpadla nebo fotovoltai­ky, a je to viditelné i na kontrolníc­h samoodečte­ch na daném odběrném místě, jeho žádosti vyhovíme a zálohy mu snížíme.

19. Co se stane, když zákazník prokázat nižší spotřebu nemůže? Co si pod tím mám představit? 22. To si ale zákazník může i sám, nebo ne?

zařídit

 ?? ?? Roman Šmíd, ředitel prodeje pro domácnosti a maloodběr ve společnost­i epet
Roman Šmíd, ředitel prodeje pro domácnosti a maloodběr ve společnost­i epet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia