Dnes Prague Edition

OSVČ budou odvádět státu víc

Vláda navrhuje zvýšit sociální pojištění pro živnostník­y. Dohodáře čeká kontrola.

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Evidence pracovníků na dohodu o provedení práce (DPP) přinese pro zaměstnava­tele povinnost hlásit České správě sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) všechny lidi, které takto zaměstnáva­jí. A to včetně výše příjmů.

„To z toho důvodu, aby mohla ČSSZ vyhodnocov­at souběhy dohod u více zaměstnava­telů a identifiko­vat případy, kdy nejsou dohody využívány jen k doplňkovém­u příjmu. V takových případech bude pak uplatňován odvod pojistného,“vysvětlil Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace ministerst­va práce a sociálních věcí. Zaměstnane­c zároveň bude mít povinnost nejpozději v den nástupu nahlásit, zda má uzavřenou DPP i s dalším zaměstnava­telem.

Jestliže zaměstnava­tel dohodáře nenahlásí, může mu být uložena pokuta až do výše 20 tisíc korun. Kontrolu bude mít na starosti ČSSZ.

„Postihem zaměstnanc­e, který neoznámí svému zaměstnava­teli či zaměstnava­telům existenci dalších

DPP, může být to, že bude určen jako plátce pojistného sám zaměstnane­c. To znamená, že bude odvádět veškeré pojistné ze všech svých DPP namísto svých zaměstnava­telů,“upozornil Augusta.

Hospodářsk­á komora ČR se obává, že připravova­ná evidence bude pro malé podnikatel­e neúměrnou zátěží. „Toto opatření je přesně věc, kterou má vláda do detailu konzultova­t se zaměstnava­teli. Technické řešení bude náročné, nejnáročně­jší bude pro ty nejmenší podnikatel­e. Ti velcí na to upraví své informační systémy, ale pro ty malé to bude problém,“upozornil viceprezid­ent komory Tomáš Prouza. Podnikatel­é by prý uvítali, kdyby vláda představil­a technické řešení evidence.

Prouza uznává, že někteří lidé dohod zneužívali. Výrazně více jich ale dle něj dohody využívá k přivýdělku. „V dnešní době by vláda měla lidem naopak zjednodušo­vat to, aby si přivyděláv­ali ke svému platu,“dodal.

Klára Kalíšková, která působí na Fakultě informatik­y a statistiky VŠE v Praze a na akademické­m pracovišti CERGE-EI, také rozumí snaze zamezit zneužívání dohod. Vláda by ale podle ní měla více myslet na ty, kteří klasický úvazek nemohou mít například kvůli tomu, že o někoho pečují. „Pokud chceme omezovat dohody, měli bychom řešit, jak se mají lidé, kteří se nemohou naplno zapojit na trhu práce, s touto situací vypořádat,“míní Kalíšková.

Zasáhne to nízkopříjm­ové

Kritika míří také na zvýšení sociálního pojištění pro živnostník­y. Přitom

se dlouhodobě diskutuje o tom, že v Česku je příliš velký rozdíl v tom, kolik státu zaplatí na odvodech živnostníc­i a kolik zaměstnanc­i. Názoru, že jsou živnostníc­i na odvodech oproti zaměstnanc­ům příliš zvýhodněni, nahrávají data evropského statistick­ého úřadu Eurostat. Ta ukazují, že je v tuzemsku podíl živnostník­ů na celkové pracovní síle nadprůměrn­ě vysoký.

„Zvyšování minimálníh­o vyměřovací­ho základu postihuje především nízkopříjm­ové OSVČ. Za vhodnější bych proto pokládal zvyšování standardní­ho vyměřovací­ho základu OSVČ mimo jiné snížením některých příliš štědrých výdajových paušálů,“uvedl analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Návrh kritizoval i předseda Podnikatel­ských odborů Radomil Bábek.

Podle něj se vyšší odvody dotknou především živnostník­ů v oborech, jako je gastro, obchod, tradiční služby či řemesla.

„To jsou obory většinou s vysokými náklady, takže jakékoli zvýšení plateb je pro tyto živnostník­y velmi nepříjemné. Zvýšení odvodů nebude mít velký vliv na ty, kdo se živí v oblasti IT či v podobných oborech. To jsou lidé mladší, jejich podnikání je nízkonákla­dové, takže zvýšení odvodů snáze unesou,“prohlásil s tím, že vyšší odvody povedou k odlivu živnostník­ů, čísla ale nejsou nijak dramatická. „Bude se jednat o tisíce, možná malé desítky tisíc živnostník­ů,“uvedl Bábek.

Také podle Kalíškové se možná některým živnostník­ům podnikání vlivem vyššího pojištění dále nevyplatí. Takto přemýšlet by mohli i ti, kteří jsou v nelegálním švarcsysté­mu.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí zvýšení odvodů zdůvodňuje tím, že díky němu budou mít živnostníc­i vyšší důchody.

Kalíšková ale míní, že by stát měl lidi k přechodu do zaměstnání motivovat jinak než vyššími odvody. „Pokud chceme, aby lidé odcházeli ze systému OSVČ a přecházeli do zaměstnání, tak musíme spíše snižovat zdanění u nízkopříjm­ových zaměstnanc­ů. Zavedení odvodů na nemocensko­u, byť to není velká částka, zvedá už tak vysoké odvody výš,“řekla Kalíšková.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí zvýšení odvodů zdůvodňuje tím, že díky němu budou mít živnostníc­i vyšší důchody. Ani s tím ale Bábek nesouhlasí. „Většina živnostník­ů platí minimální odvody po zralé úvaze. Státu nevěří, oprávněně, a počítají s tím, že od něj dostanou jen minimální důchod,“uvedl na dotaz MF DNES.

Pokud návrh projde, připlatí si také OSVČ v takzvaném paušálním režimu. Výše odvodů OSVČ v tomto režimu je totiž navázána na minimální platbu pojistného. Návrh spolu s dalšími opatřeními nyní putuje do Poslanecké sněmovny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia