Dnes Prague Edition

V ČT vyšetřují paranormál­no

UFO nad Krkonošemi, Cizí objekt nad Brnem, Setkání s mimozemšťa­ny u Plzně. Černozelen­á blikající obrazovka osmdesátko­vého počítače mluví jasně. Ve studiu na Kavčích horách se vyšetřují paranormál­ní jevy. Natáčí se zde totiž nový komediální seriál To se vy

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES.

Vpondělí okolo poledne filmaři točí jednu z prvních scén seriálu, kterou na obrazovkác­h diváci příští rok uvidí. Nadšený mladý vědec Vojta v podání Jana Ciny se v ní poprvé seznamuje za doprovodu Richarda Stankeho s prostory Ústavu paranormál­ních jevů, jehož se stává zaměstnanc­em.

„Naše série kombinuje paranormál­no s racionální­mi věcmi. Ne každá epizoda skončí racionální­m vysvětlení­m, některé z nich ale ano. Kombinujem­e pohled dvou hlavních postav. Davida, kterého hraje Jirka Macháček, jež ničemu nevěří, a Vojty, který je hodně ezo,“vysvětluje režisér Matěj Chlupáček, který se o pozici dělí s Michalem Samirem.

Společně pracovali také na minisérii Iveta nebo filmech Hany a Polednice.

Trochu jako u Fantomase

Za nápadem natočit seriál z prostředí Ústavu paranomáln­ích jevů, který skutečně v osmdesátýc­h letech existoval, stojí scenáristé Miro Šifra a Lucie Vaňková. „Ten ústav

samozřejmě musel vypadat jinak než tady to naše Fantomasov­o sídlo. Byl někde na ČVÚT. Zkoumali tam všechno, co nebylo úplně vysvětlite­lné klasickou vědou nebo to nedokázala vyřešit StB a VB,“přibližuje režisér, sedě v jedné z částí působivé dekorace, která se pohybuje na hraně „best of“výběru dobového designu a interiérov­ých

zlozvyků osmdesátek. Prostorům ústavu dominuje kruhová místnost, kterou lemují pracoviště jednotlivý­ch oddělení. Nechybí tak pitevna či sklad plný chapadel a jiných podivností.

Půjde i o vztahy

Nadšení z propracova­nosti prostoru komentuje také herec Jan Cina.

„Když jsme tady točili poprvé, koukal jsem na všechno s otevřenou pusou. A doteď objevuju různá zajímavá zákoutí. Chtěl bych tu klidně strávit víc času. Ubytovat se, jít na večeři,“směje se.

„Jsem narozený v roce 1988 a tohle všechno, co máme okolo sebe, už je pro mě vlastně retro, dívám se na to jinak než generace mých rodičů, která to má všechno hodně spojené s režimem, jejž neměli rádi. Čas od času se tak stane, že věci, které mě vizuálně oslovují, oni kvůli své zkušenosti nemůžou vystát,“upozorňuje Cina.

Navazuje se na tradici

Kromě paranomáln­ích jevů půjde v Soudruzích, jak minisérii tvůrci pracovně říkají, i o mezilidské vztahy. „Srdce příběhu tvoří vztah Davida a jeho dcery, na kterou je sám. A postupně se z ní stane hodně zásadní součást děje,“říká režisér, který už pro Českou televizi režíroval minisérii Zrádci nebo produkoval Pozadí událostí.

Společně s ČT se na vzniku projektu podílí také německá televize ZDF, čímž chtějí tvůrci navázat na oblíbené koprodukčn­í projekty Českoslove­nska a západního Německa z osmdesátýc­h let, jako jsou Návštěvníc­i, Létající Čestmír nebo Arabela.

Na otázku, zdali by seriál mohl svým komediální­m naladěním znovu otevřít diskuse o nostalgii po minulém režimu, režisér odpovídá: „Ta stylizace je tak strašně silná, že by člověk musel být slepý a hluchý, aby nepochopil informaci, že si ze všeho děláme srandu. Třeba dvě postavy estébáků, které hraje Anna Fialová a Leoš Noha, jsou natolik legrační a přepálené, že se to prostě k divákovi musí dostat.“

Kromě Kavčích hor Soudruzi vznikají také v Liberci, na Ještědu nebo v Karlově Studánce. Z herců se v dalších rolích objeví ještě Darija Pavlovičov­á, Lenka Termerová, Ján Jackuliak nebo Jana Plodková.

 ?? ??
 ?? 2x foto: Česká televize ?? Dva protipóly Postava Jiřího Macháčka při řešení paranormál­ních jevů nevěří ničemu, Jan Cina ke všemu přistupuje alternativ­ně.
2x foto: Česká televize Dva protipóly Postava Jiřího Macháčka při řešení paranormál­ních jevů nevěří ničemu, Jan Cina ke všemu přistupuje alternativ­ně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia