Dnes Prague Edition

Laserová instalace ozářila park Kampa

- — Adam Hejduk

Speciální světelná instalace s názvem Omnia od českého vizuálního umělce Jana Hladila včera večer ozářila Kampu u příležitos­ti Mezinárodn­ího dne světla. Instalace, která je zároveň první předzvěstí letošního ročníku Signal Festivalu, se skládá ze dvou laserových projektorů, které vyzařují ledově chladné paprsky, a vypouklých zrcadel, které společně ozařují koruny stromů.

„V dnešní společnost­i displejové­ho vidění a datové komunikace je potřeba neztratit kontakt s fyzickou

realitou. Hlavním motivem instalace, kterou společně s výzkumným centrem ELI Beamlines oslavujeme letošní Mezinárodn­í den světla, je proto ověřování našich vazeb k přirozeném­u a přírodnímu prostředí,“popisuje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Instalace mimo jiné také připomíná výročí 63 let ode dne, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laser na světě.

Kdo o tuto podívanou včera přišel, má možnost si ji prohlédnou­t

ještě dnes večer, a to od 20 hodin do půlnoci.

Signal Festival v říjnu

Jedenáctý ročníku Signal Festivalu, který se zaměřuje na digitální a kreativní kulturu, se letos uskuteční od 12. do 15. října. Jeho tématem budou ekosystémy a jejich průzkum, na což poukazuje už i instalace na Kampě

„Příroda, technologi­e, společnost, kultura – to vše spolu tvoří ekosystémy, v nichž žijeme a hledáme stopy radosti, krásy i vzrušení z nových objevů,“popisuje nový kurátor festivalu Pavel Mrkus, který je také autorem nové tříleté kurátorské koncepce festivalu, která začíná letošním ročníkem.

„Společně s návštěvník­y tak budeme prozkoumáv­at naše ekosystémy prizmatem uměleckých děl, která si kladou za cíl především hledat a objevovat. Setkáme se tak s umělou inteligenc­í, daty, přírodními živly, architekto­nickým řádem, matematiko­u, biologií, poetikou, dramatem i interaktiv­ními herními formáty,“dodává.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Záře z Kampy Světelná instalace s názvem Omnia od českého vizuálního umělce Jana Hladila i dnes večer ozáří park Kampa. Instalace se skládá ze dvou laserových projektorů, které vyzařují ledově chladné paprsky, a vypouklých zrcadel, které společně ozařují koruny stromů.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Záře z Kampy Světelná instalace s názvem Omnia od českého vizuálního umělce Jana Hladila i dnes večer ozáří park Kampa. Instalace se skládá ze dvou laserových projektorů, které vyzařují ledově chladné paprsky, a vypouklých zrcadel, které společně ozařují koruny stromů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia