Dnes Prague Edition

Pošetilost. Gólman z NHL sedí

Na hokejové MS Karel Vejmelka přijel, ale v bráně zatím chyběl.

- Robert Rampa reportér MF DNES na MS v Rize

Po tréninku kolem vás projde, pohled upřený k zemi, v obličeji vrásky. Hokejový šampionát v Rize si asi sotva užívá a divit se Karlu Vejmelkovi nemůžete. Nechytá.

Ač jako jediný z trojice českých brankářů působí v NHL.

Ač loni ve Finsku táhl národní tým za bronzem většinu času on.

Ač je podle dostupných informací zdravý a připravený.

Místo toho už dvakrát nastoupil nejistý Šimon Hrubec – proti Slovensku uspěl, ale taky zanechal pochyby o formě – a jednou Marek Langhamer, kterého slabí Kazachstán­ci nemohli příliš překvapit.

A v pondělí přišla historicky první porážka s domácím Lotyšskem 3:4 v prodloužen­í.

„Šimon nebyl stoprocent­ní,“uznal druhý den hlavní trenér Kari Jalonen. Už klidnější a vstřícnějš­í.

Těsně po zápase, před spánkem a časem na rozmyšleno­u, se Jalonen na téma brankářů s jistým nádechem tvrdohlavo­sti nechtěl bavit. Odmítal cokoliv vysvětlit, natož objasnit rozhodovac­í procesy.

Možná záměrně strhl rozhořčení na sebe a odvrátil ho od Hrubce, u něhož je ovšem třeba říct, že pondělní porážku nezpůsobil.

Donekonečn­a byste mohli spekulovat, zda by střely, které Hrubec pustil, Vejmelka chytil. Odpověď najdete maximálně v paralelním vesmíru. Ani jednomu ze tří členů brankářské party nemůžete upřít, že své řemeslo po většinu času zvládají bravurně.

Přes to všechno mezi nimi existují nezanedbat­elné rozdíly.

Vejmelka si na rozdíl od svých konkurentů už dva roky zvyká čapat nejnebezpe­čnější střely těch vůbec nejlepších útočníků planety.

Langhamer má za sebou dobrou sezonu ve kvalitní finské lize s úspěšným týmem Ilves, Hrubec prožil v prestižním Švýcarsku za silný Curych výborný ročník.

Vejmelka odchytal jako jednička víc než obstojnou sezonu v nejnabitěj­ší lize světa za leckdy až amatérsky působící Arizona Coyotes.

Má v nohách padesát zápasů a s ohledem na standardy NHL v nich držel nad vodou otřesný tým. Analytici vám poví, že jeho přínos najdete třeba v pokročilýc­h statistiká­ch.

Přesto zatím jednou zůstal jen na tribuně a dvakrát se zahříval pod dekou na střídačce.

Proč ho sem trenéři ze Severní Ameriky vůbec brali? V historii samostatné české reprezenta­ce se ještě nestalo, aby gólmani z Evropy nepustili do brány krajana z NHL. Že by on neodchytal turnaj jako jednička. Česko totiž nebylo a zdaleka není v pozici, aby si mohlo dovolit takovými hráči pošetile plýtvat.

„Kouč brankářů Zdeněk Orct vymýšlí hlavní plán s brankáři a já s ním obvykle souhlasím. On rozhoduje a já přebírám zodpovědno­st,“vykládal včera Jalonen.

Má poslední slovo, ale věří svému štábu. Orctovi prý jeho volbu ještě nikdy nerozmlouv­al.

Je snad v plánu, že Vejmelka nastoupí až v pozdější fázi turnaje? Doba se dávno změnila a jen s jedním

brankářem týmy většinou neriskují.

Ale potřebují mít Češi rozchytané všechny tři muže v maskách? Nebo si trenéři dovolili brankáře z NHL odsoudit do nevděčné, ne-li v tomto případě potupné role náhradníka?

Vejmelka se neobjevil v sestavě pro první zápas ani loni v Tampere, jenže to trenéři chtěli projevit důvěru Lukáši Dostálovi. Mladíkovi, který už do NHL taky nakoukl. Pak se zranil a jeho místo přebral právě Vejmelka.

Možná však ani přes bronzovou medaili nepřesvědč­il. Zařídil výhry ve skupině proti Lotyšsku, Norsku a Spojeným státům, ale nedochytal se Švédy a padl s Rakouskem. Po postupu přes Němce ve čtvrtfinál­e schytal nářez od Kanady a utkání o bronz po něm dokončoval Langhamer.

V takovém případě ovšem možná letos nemusel vůbec jezdit. Mohl přijet mladý gólman, aby v Rize sbíral nenahradit­elné zkušenosti a načichl atmosféru velkého turnaje.

Vejmelka mohl zaslouženě odpočívat.

 ?? Foto: ČTK ?? Kdy přijde šance? Nejen při cestě na trénink Karel Vejmelka sedí. Zatím si nohy neprotáhl ani při zápase.
Foto: ČTK Kdy přijde šance? Nejen při cestě na trénink Karel Vejmelka sedí. Zatím si nohy neprotáhl ani při zápase.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia