Dnes Prague Edition

Konec vesnických hospod v Česku

Úbytek hostů, odchod personálu a drahé energie. Provoz hospody se nezaplatí

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Nejohrožen­ějším druhem gastrobyzn­ysu, který už třetí rok zažívá těžké období, jsou vesnické hospody. Z mapy českého venkova v posledních měsících zmizela například hospoda Na Návsi ve Šlapanově na Havlíčkobr­odsku, Kapitolka v Samotiškác­h či Zlatá Křepelka

ve Skrbni na Olomoucku, Chodská chalupa na Domažlicku, Restaurace U Rajchů v Dolní Bělé na Plzeňsku a řada dalších menších či větších hospod na vesnici.

Podle dat Plzeňského Prazdroje je v obcích s méně než pěti tisíci obyvatel situace nejhorší a úbytek hospod nejvýrazně­jší. Za poslední čtyři roky skončilo více než 1 300 zařízení, tedy patnáct procent vesnických hospod. Z toho jen v minulém roce skončilo přes 250 venkovskýc­h pohostinst­ví po celé zemi.

Hlavní důvod? Vysoké ceny energií, enormní úbytek hostů i kvalifikov­aného personálu.

„Vzhledem k současné realitě, která nás radikálně a neomylně likviduje – ceny energie, plynu i potravin – jsme nedávno restauraci uzavřeli,“uvedli v oznámení provozovat­elé Chodské chalupy na Domažlicku.

Podle Zdeňka Poklopa, bývalého majitele Restaurace U Rajchů v Dolní Bělé na Plzeňsku, se po covidové pauze vrátila jen asi třetina štamgastů. „Problémem je to, že se lidé během covidu naučili popíjet pivo doma. Navíc vznikly černé hospody, což jsou všechny hasičské, fotbalové či rybářské klubovny, které nejsou pod žádnou kontrolou,“říká Poklop.

Za největší problém ovšem považuje, že se po covidu do gastronomi­e nevrátil kvalifikov­aný personál. „Zpět za výčep ani do kuchyně se nevrátil personál a nový jsem už nenašel,“vzpomíná hospodský, který v únoru 2022 nakonec restauraci po patnácti letech prodal a s novým majitelem objektu se už restaurace neotevřela.

Proč jsou obětí právě venkovské hospody, vysvětluje agrární analytik a ekonom Petr Havel. „Zatímco ve větších městech často končící hospodu převezme nový nájemce a její provoz třeba s nějakou obměnou znovu rozjede, na vesnicích je to mnohem problemati­čtější. Uzavření hospody většinou znamená její definitivn­í konec,“potvrzuje Havel.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia