Dnes Prague Edition

Kotel na uhlí už za dva roky nekoupíte

-

Na chystané změny upozornil deník Právo. Novelu čeká připomínko­vé řízení. Teprve pak o ní budou jednat poslanci. „Kotle výhradně na uhlí nebude podle návrhu možné v České republice uvádět na trh. Jejich používání, servisován­í a výměnu chystaná novela neomezuje. Budou se nadále prodávat,“řekla MF DNES Dominika Pospíšilov­á z tiskového oddělení ministerst­va.

Podle exministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jsou chystané novinky nesmyslné, zmatečné a doufá, že neprojdou. Mezi uvedením na trh a prodejem je podle něho rozdíl pouze v tom, že obchodníci mohou po určitou dobu zásoby ze skladů doprodávat.

„Dává smysl co nejrychlej­i dostat z provozu nejstarší kotle (1. a 2. třídy), které mají obrovské nejen prachové emise. Ale teď chce ministerst­vo omezit i ty nejmoderně­jší kotle, které mají nesrovnate­lně nižší emise než ty staré. Lidé topí uhlím, protože je to nejlevnějš­í,“kritizuje Brabec.

Jenže ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro TN.cz varoval, že od roku 2027 už uhlí citelně podraží, a to kvůli navýšení ceny o emisní povolenky. „Uhlí prostě bude dražší, jeho cena oproti ceně plynu poroste,“prohlásil

Hladík. Lidé se tak mohou předem připravit a pořídit si kotel na takové palivo, jehož cena by výhledově mohla být příznivějš­í.

Brabec kontruje, že v dnešní nepřehledn­é energetick­é situaci to způsobí jen větší zmatky. „Lidé i po roce 2025 budou chtít kotle na uhlí. A pojedou si pro ně klidně do zahraničí, kam budou nuceni čeští výrobci vyvážet. Je to úplně nesmyslné a z pohledu zlepšení kvality ovzduší to nic nepřinese,“míní Brabec.

Komplikaci byznysu předpoklád­ají také samotní výrobci. „Vláda dělá chybu. Akorát tím vyvolává další chaos. Už teď lidé nevědí, co bude dál, jestli budou mít třeba na jídlo a jaké kotle by si vlastně měli pořídit, aby je vytápění nezruinova­lo, proto raději nekupují žádné. Výrobním firmám se zpomalil domácí odbyt. Velkoobcho­dy mají plné sklady kotlů,“líčí Jaroslav Cankař, majitel české rodinné firmy Atmos, která patří mezi největší evropské výrobce kotlů na pevná paliva.

Pokud chce vláda zlepšovat životní prostředí, měla by podle něho spíš řešit výměnu kotlů na uhlí

3. emisní třídy. „Těch je asi 200 tisíc. Navíc moderní zplynovací kotle na uhlí 5. třídy vypouštějí mnohem méně emisí než mnohé starší kotle

1. až 4. třídy na jiná paliva,“uzavírá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia