Dnes Prague Edition

Jedna nabíječka pro všechny mobily

Od roku 2024 se kabely sjednotí. Co udělá Apple?

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Pokračován­í ze str.1

Spotřebite­lé budou mít možnost zakoupit si nové zařízení s nabíječkou nebo bez ní.

„To, jestli zařízení obsahuje nabíječku, nebo ne, bude muset být uvedeno přímo na obalu. Typ nabíječky by řešit neměli, pro každé zařízení by měla být použitelná každá,“sdělil MF DNES tiskový mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu David Hluštík.

Stejná rychlost

Na krabicích také bude uveden povinně piktogram typu dobíjení. Spotřebite­l tak snáze zjistí, jestli je prodávané zařízení kompatibil­ní s nabíječkam­i, které má doma z dřívějška. Člověk tak snadno pozná, jestli bude muset k novému produktu zakoupit i novou nabíječku.

Harmonizov­aná je také rychlost nabíjení. Takže všechny nabíječky budou muset rychle a bezpečně nabíjet různá zařízení. Nezřídka se totiž stává, že pokud lidé rychlou nabíječku jednoho výrobce použijí k telefonu jiné značky, dobíjí se, ale mnohem pomaleji.

Nové nařízení však říká, že pokud daný přístroj podporuje nabíjecí příkon alespoň 15 W, musí být kompatibil­ní se standardem Power Delivery, neboli USB–PD.

„Standard USB–PD“je, zjednoduše­ně řečeno, jednotný systém rychlého nabíjení, který běží právě na kabelech USB–C, pro které se rozhodla Evropská unie.

Jiné než kabelové dobíjení zatím Evropská komise nesjednocu­je. Nejpozději do 28. prosince 2024 chce ale určit standard, podle kterého se sjednotí i bezdrátové nabíjení. Zde trh zdaleka není tak roztříštěn­ý. Většina zařízení schopných bezdrátové­ho dobíjení používá technologi­i konsorcia WPC známou jako Qi.

Jak zareaguje Apple?

Analytici nicméně spekulují, jak se k nařízení postaví výrobci. Konkrétně Apple by podle nich mohl začít omezovat necertifik­ovaná příslušens­tví. To znamená, že „neoriginál­ní“kabely či nabíječky fungovat sice budou, ale s omezeními. Například s nimi nebude možné nabíjet na plný výkon nebo přenášet data maximální rychlostí, ač by to kabel či nabíječka zvládly.

Už nyní to funguje tak, že pokud si spotřebite­lé koupí necertifik­ovanou (neoriginál­ní) nabíječku, je sice výrazně levnější, ale také pomalejší.

Evropská komise se proto snaží firmy od různých triků a obcházení nařízení odradit. Konkrétně Apple varovala dopisem před tím, aby firma nezpřístup­ňovala některé funkce pouze pro své originální kabely. Toto varování bylo založeno na zprávách médií, že Apple zvažuje použití ověřovacíh­o čipu k omezení nabíjení nebo přenosu dat přes příslušens­tví bez své certifikac­e.

„Zařízení, která nebudou splňovat požadavky na společnou nabíječku, nebudou na trh EU povolena,“uvedl komisař EU pro průmysl Thierry Breton. Evropská norma samozřejmě nejvíce postihne právě

Apple, který má jiné kabely a konektory než většina trhu. „Apple má svůj vlastní standard nabíječek, na němž má navázaný obrovský byznys. Z licenčních poplatků od dalších výrobců má velké příjmy a nechce o ně přijít,“řekl MF DNES Filip Houska, analytik ze společnost­i CzechCrunc­h. Podle něj si sice Apple nejspíš nedovolí obcházet nařízení, které má zaručit rychlé a bezpečné nabíjení všemi nabíječkam­i, ale najde si jiné „páky“na zákazníky.

Plány unijních regulátorů některé výrobce motivovaly například k tomu, aby k telefonům nabíječky nepřibalov­aly vůbec.

Začal s tím právě Apple a aktuálně nabíječku lidé nedostanou ani ke smartphonů­m Samsung. „Když nebude nabíječka součástí telefonů, budou spotřebite­lé nuceni si je draze koupit samostatně. Výrobci

se přitom budou hájit ochranou životního prostředí,“tvrdí analytik Houska. Je také reálné, že se firmy přeorientu­jí do budoucna na bezdrátové nabíjení.

Regulátoři tvrdí, že nové nařízení by se nemělo dotknout peněženek spotřebite­lů.

„Nemáme indikace, že by mělo v této souvislost­i dojít k navýšení cen ze strany výrobců. Většina výrobců již v současnost­i přešla nebo přechází na standard USB-C, případně tento standard využívají u některých svých výrobků. Také zavedení této povinnosti bylo známo několik let předem, takže výrobci měli dostatek času na přípravu,“tvrdí mluvčí ministerst­va průmyslu Hluštík.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Správný kabel Kabel pro nabíjení mobilu s konektorem USB–C vlevo. Právě ten by se měl stát standardem v zemích EU.
Foto: Shuttersto­ck Správný kabel Kabel pro nabíjení mobilu s konektorem USB–C vlevo. Právě ten by se měl stát standardem v zemích EU.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia