Dnes Prague Edition

Obchodník se smrtí a jeho pád

Zabavili mu stíhačky, vyzbrojil Chorvatsko. Dnes je Petr Pernička v konkurzu.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Březen 1999. V té době největší nákladní letadlo světa, Antonov An–124 Ruslan, na své cestě z Kazachstán­u do Severní Koreje musí přistát v ázerbájdžá­nském Baku, aby doplnilo palivo. Tamní celníci se nestačí divit. Útroby letounu jsou napěchovan­é nikoliv šrotem, jak stojí v dokladech, ale šesti rozmontova­nými stíhačkami MIG–21 včetně raket. Chybí k nim ale licence. Ázerbájdžá­nské úřady zadrží na místě Zbyňka Švejnohu, zaměstnanc­e liberecké firmy Agroplast. Ta patří podnikatel­i Petru Perničkovi.

Pernička o tehdejších obchodech se zbraněmi rozhodoval a extrémně na nich vydělával. Povedlo se mu na Liberecku nashromážd­it mnohamilia­rdový majetek. Pořádal drahé večírky, vlastnil řadu firem, luxusních nemovitost­í, letadel a jezdil stejným šestidveřo­vým mercedesem jako tehdejší německý kancléř Helmut Kohl.

Dnes je z něj oficiálně žebrák. Alespoň tak se to jeví z aktuálního rozhodnutí insolvenčn­ího soudu, který na Perničku vyhlásil konkurz a zmapoval jeho majetek. Podnikatel se totiž v Česku zadlužil a jeho věřitelé na něj podali insolvenčn­í návrh. K pochopení, proč kdysi slavný obchodník se zbraněmi zchudl, se musíme vrátit zpět v čase do roku 1999, kdy se poprvé dostal do střetu se zákonem.

Kauza Agroplast

V roce 1999 se po neúspěšném vývozu migů do Severní Koreje o Perničku začala zajímat policie a tajné služby. Agroplast, který Pernička vlastnil, měl v té době od Omnipolu licenci pouze na dovoz náhradních vojenských dílů z Ruska do Česka. Bezpečnost­ní informační služba jej ale podezříval­a z toho, že licenci využíval jen jako zástěrku k pašování zbraní z Ruska též do Libye a Íránu. Využívat k tomu měl i svou další firmu založenou na Britských Panenských ostrovech. Ostatně i proto se Pernička dostal na sankční seznam USA.

Firmu Agroplast tehdy BIS označila za největšího pašeráka zbraní v tehdejším Česku, třebaže navenek se zabývala jen těžbou kamene.

Za pokus o dovoz zbraní do země, která podléhá mezinárodn­ímu zbrojnímu embargu, stanuli Švejnoha i Pernička před soudem.

Švejnoha se objevil po roce ukrývání v Rusku, Pernička až po sedmi letech útěku před spravedlno­stí, kdy se skrýval střídavě v Chorvatsku a Kanadě. Tam také přestěhova­l celou svou rodinu a získal druhé občanství.

Se soudem první roky komunikova­l jen na dálku prostředni­ctvím advokátů. Případ jako by byl předlohou filmu Obchodník se smrtí. Obžaloba totiž zjistila, že Perničkova firma se pokusila dovézt z Ruska také protiletad­lový systém Tunguzka v hodnotě 5,5 milionu dolarů přes Bulharsko do třetí země pod zbrojním embargem a čtyři soupravy leteckých motorů RD–33 za 2,6 milionu dolarů do Severní Koreje. Ani jeden pokus nevyšel. I proto byla obžaloba souhrnná. Pernička podle ní od roku 1994 až do března 1999 pašoval zbraně ze zemí bývalého SSSR, ale z jeho obchodů vyšla jen dodávka protiraket­ového komplexu za 70 milionů dolarů v srpnu 1998 na Kypr.

Nad oběma obžalovaný­mi visela kvůli porušení předpisů zahraniční­ho obchodu s vojenským materiálem hrozba osmi let vězení. Pernička dorazil osobně k soudu až v roce 2008, kde se obhajoval tím, že je obětí spiknutí mafiánskýc­h kruhů s policií a tajnými službami. „Pod okny nám stávala černá auta vyděračů. Proto jsme navlékli děti do neprůstřel­ných vest a odvezli je na letiště. S odstupem vidím, že jsem udělal dobře. Možná bych tu už dnes nebyl,“tvrdil Pernička.

Kauza se táhla až do roku 2013, kdy zazněl v pořadí již třetí, pravomocný a zprošťujíc­í rozsudek. Oba muži jsou nevinní. „Soud dospěl k závěrům, že se skutek stal a je trestným činem. Soud ale zároveň nemůže říci, že se ho dopustil Pernička,“zdůvodnil rozsudek soudce libereckéh­o krajského soudu Martin Omelka.

Zbraně pro Chorvatsko

V pozadí tohoto příběhu se odehrával ještě jeden, který má přesah do dnešních dnů a dosud neskončil. A opět v něm figurují Pernička, zbraně, nekončící soudy a miliardy. Pernička totiž v půlce 90. let vyzbrojil Chorvatsko ruským protiletad­lovým systémem S–300 v hodnotě 3,5 miliardy korun. Udělal to v době, kdy na tento stát byla uvalena přísná embarga na dovoz zbraní. Země se tehdy zmítala v bojích dnes zvaných jako chorvatská válka za nezávislos­t.

Pernička tentokrát zbraně dodával prostředni­ctvím své další firmy Winsley Finance Limited. Raketový systém Chorvati skutečně částečně obdrželi. Dokonce jej v roce 1995 ukázali na vojenské přehlídce. Smlouvu o nákupu systému v roce 1994 podepsal Pernička a za Chorvaty jejich tehdejší ministr obrany Gojko Šušak.

Problém je, že Chorvatsko za protiletad­lovou zbraň Perničkovi pak už nikdy nezaplatil­o. Došlo k tomu zejména proto, že válka skončila.

Šušak zemřel v roce 1999 a následujíc­í rok zakladatel Chorvatska Franjo Tudjman a nová politická reprezenta­ce nechtěli mít s tímto starým příběhem nic společného.

Do příběhu v té době vstupuje další obchodník se zbraněmi Zvonko Zubak. Vzhledem ke svému stíhání Pernička svou pohledávku vůči chorvatské­mu ministerst­vu obrany v roce 1999 postoupil Zubakovi. Ten zažaloval Chorvatsko­u republiku a požadoval 200 milionů dolarů za dodaný raketový systém. Soud v roce 2008 prohrál.

Druhý zamítavý rozsudek přišel v roce 2021. Z rozsudku, který má MF DNES k dispozici, vyplývá, že klíčový důkaz, který Pernička se Zubakem soudu předložili – uznání dluhu údajně podepsané chorvatský­m ministrem obrany Šušakem – bylo zfalšované.

Uznání dluhu (Recognitio­n of debt) je sepsáno velmi špatnou angličtino­u pod názvem „Recognitat­ion of depth“, kdy depth neznamená anglicky dluh, ale hloubku. Je zřejmé, že ministr Šušak, který prožil 20 let v Kanadě, a tudíž uměl skvěle anglicky, by takový dokument s chybami již v názvu nikdy nemohl podepsat. Soud vyhodnotil, že se jedná o padělek, kterým si Zubak s Perničkou chtěli podvodně zlepšit pozici u soudu. Tady by mohl příběh skončit. Petr Pernička ale v Česku vyprávěl něco jiného. Svému okolí a obchodním partnerům dlouhá léta vykládal, že získá od Chorvatů v rámci narovnání rozsáhlý majetek. Díky tomu od svých známých vylákal půjčky. Předkládal dokonce usnesení chorvatské vlády, které toto narovnání v řádu 3,5 miliardy korun popisovalo. Celkem si takto napůjčoval více než čtvrt miliardy korun od čtyř věřitelů. Na co peníze Pernička použil, není jasné.

Zadlužený chudák

Současnost. Potom, co kvůli chorvatské­mu rozsudku z října 2021 vyšla pravda o chorvatské­m nároku najevo, došla některým Perničkový­m věřitelům trpělivost a začali své pohledávky vymáhat. V tu chvíli ze sebe začal bohatý Pernička dělat chudáka. V insolvenci prohlásil, že nemá vůbec žádný majetek a žije z platu zaměstnanc­e liberecké firmy Ligranit. V seznamu majetku dlužníka, který MF DNES viděla, je jen jedna položka: věci osobní potřeby s hodnotou 0.

Insolvenčn­í řízení proti Perničkovi bylo zahájeno 7. prosince 2022. Liberecký insolvenčn­í soud poslal Perničku dne 27. března 2023 do konkurzu a odmítl Perničkův návrh na oddlužení.

V usnesení soudu se uvádí, že dlužník v insolvenčn­ím řízení jedná nepoctivě a zatajuje majetek.

„Je zřejmé, že skutečná finanční situace dlužníka se jeví odlišně od toho, co tvrdí v návrhu na povolení oddlužení. Takové jednání je nepoctivé. Nelze připustit, aby procesem oddlužení prošel nepoctivý dlužník, který přebírá na sebe velmi vysoké závazky a svým věřitelům se prezentuje jako movitý člověk, přitom je oficiálně nemajetný,“píše se v rozhodnutí soudu.

V insolvenčn­ím návrhu, který má MF DNES k dispozici, stojí, že Pernička již kolem roku 2000 formálně a účelově převedl veškerý svůj stamiliono­vý majetek v Česku na spřízněné osoby. Měl strach, že o něj z mnoha důvodů může přijít.

„Přestože řada skutečnost­í svědčí o tom, že dlužník tento majetek i nadále skrytě ovládá, navenek jej nevlastní a disponují s ním třetí osoby. Oficiálně tedy dlužník nemá v ČR žádný hodnotnějš­í (postižitel­ný) majetek, což bylo potvrzeno exekutorem. Dlužník nemá dokonce ani bankovní účet,“stojí v dokumentu. Ve skutečnost­i ale asi Pernička nedostatke­m netrpí.

Tento insolvenčn­í návrh podala společnost Parles, a. s., zabývající se mediací a vyjednáván­ím komerčních sporů. Její majitel Filip Rybín Perničkovi půjčil osm milionů.

„Byl sice kontroverz­ní postavou, ale odsouzen nebyl a vše potvrzoval­o to, že se mu podařilo nashromážd­it obrovský majetek v řádu miliard korun a z právního pohledu byl nevinný. Půjčit mu mi připadalo bezpečné. Tvrdil, že mu patřila půlka Liberce, provozoval nějaké lomy, dokonce mi před poskytnutí­m půjčky předložil usnesení chorvatské vlády, které potvrzoval­o narovnání sporu v částce 3,5 miliardy korun. Tvrdil, že v Chorvatsku probíhá poslední fáze jednání s ministerst­vem a chorvatsko­u vládou a že k získání majetku dojde v řádu pár měsíců,“vzpomíná Rybín.

Dotazem na chorvatsko­u vládu pak zjistil, že žádné usnesení neexistuje.

Podobně naletěli další Perničkovi věřitelé. Majiteli Mlýnu Perner Svijany Danielu Pernerovi dluží Pernička 140 milionů korun.

„Ukazoval papír, že mu Chorvatsko uznalo dluh a potvrdil to tehdejší ministr obrany. Bohužel až teď vím, že vše bylo zfalšované. Nevím, co si na něm mám teď vzít. U soudu tvrdí, že je nemajetný,“svěřil se Daniel Perner. Schůze věřitelů proběhne letos v červnu.

Položit dotazy Petru Perničkovi se MF DNES nepodařilo. Telefon nezvedá, na SMS nereaguje. Bydliště má psané na libereckém magistrátu.

 ?? ??
 ?? ?? Petr Pernička vyzbrojova­l státy po celém světě. Vyfocen byl u soudu v roce 2010. Na malém snímku jsou protiletad­lové střely S–300, které dodal Chorvatům.
Petr Pernička vyzbrojova­l státy po celém světě. Vyfocen byl u soudu v roce 2010. Na malém snímku jsou protiletad­lové střely S–300, které dodal Chorvatům.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia