Dnes Prague Edition

Vesnické hospody stahují rolety a končí

Kvůli zvýšení sazby DPH u čepovaného piva zvažuje desetina hospod zavření

-

Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi 856 hospodami více než sedmnáct procent restauraté­rů zvažuje, zda budou pokračovat. Kvůli zvýšení sazby DPH u čepovaného piva o jedenáct procent pak zvažuje desetina hospod ukončení provozu a pět procent je rozhodnuto, že po zavedení vyšší sazby definitivn­ě stáhnou roletu.

Kromě propadu absolutníh­o počtu podniků svědčí o zhoršující se situaci i další data. Například v roce 2019 navštívilo vesnickou hospodu alespoň jednou za čtrnáct dní 67 procent lidí, loni už to bylo jen 62 procent. A snižuje se také jejich frekvence, návštěvy hospod nejvíce ze všech omezili právě lidé v obcích do pěti tisíc obyvatel.

„Na celou gastronomi­i dopadá razantní růst cen vstupů. A zvláště hospodští na vesnicích musí velmi citlivě zvažovat koncové ceny. Zároveň mnoho lidí na vsích a v menších městech přešlo na pití piva v domácím prostředí – v garážích nebo na zahrádkách. A nové hosty shánějí hospodští na vesnicích velmi těžko,“říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

Pohostinst­ví zachraňuje obec

To potvrzuje také starostka malé obce na Strakonick­u, která před pandemií začala spravovat místní hospodu. „Nájemník v roce 2017 vypověděl smlouvu a do dalšího výběrové řízení se již nikdo nepřihlási­l. Založili jsme tedy vlastní firmu, jejímž stoprocent­ním vlastníkem je obec,“popisuje starostka obce Čepřovice Barbora Poláčková. Udržet ovšem takovou hospodu v chodu je podle jejích slov čím dál těžší.

„Během pandemie se rozmohla garážová konzumace alkoholu, každý druhý si koupil pípu a dobře si spočítal, že sudové pivo čepované doma je levnější než v hospodě. Mnozí si na to zvykli a do hospody už téměř nechodí,“říká Poláčková. Otevírací dobu zkrátili jen na pátek a sobotu.

„Obec nemůže dlouhodobě dotovat provoz podnikatel­ské činnosti. Hospodařím­e s nulou, ale nelze to věčně dotovat. Již nyní to na zastupitel­stvu řešíme a pomalu směřujeme k tomu, že hospodu zkrátka zavřeme, protože ji nemůžeme z obecního rozpočtu, který máme vyčleněný na rozvoj obce, dotovat,“ říká starostka Čepřovic.

Podle starosty Kolovče na Domažlicku restaurací­m výrazně konkurují také místní vývařovny, obzvlášť v době obědů. „Obědy pro naše místní obyvatele a zaměstnanc­e firem zajišťuje Zemědělská akciová společnost Koloveč a Mateřská škola a také Základní škola v Kolovči, které též pravidelně vaří pro cizí strávníky,“říká starosta městyse Václav Pergl a dodává, že v Kolovči donedávna působily tři restaurace.

„Nyní jsou v provozu dvě, které jsou otevřené hlavně v pozdních hodinách. Plně ovšem pokryjí potřeby místních a obyvatel spádových obcí,” říká.

Hospodu podrží pivovar

Čím dál častěji také samotné pivovary pomáhají a udržují hospody v co největším počtu obcí. Podle pivovarník­ů jsou ty provozy jedním z mála míst, kde se místní mohou scházet k debatám a kde se konají i společensk­é a další akce.

Plzeňský Prazdroj už šest let například provozuje program pro podporu venkovskýc­h hospod s názvem Vesnice. Investoval do něj již téměř 28 milionů korun, nejvíc přitom loni, přes devět milionů. Do projektu může vstoupit jakákoli místní hospoda, která odebírá piva z Prazdroje a zároveň je situovaná v obci do pěti tisíc obyvatel. Celkem se již zapojila tisícovka hospod a pivnic, což je více než 13 procent všech vesnických hospod v Česku.

„Spolu s kostelem a vesnickým fotbalem, který také podporujem­e, jsou to tradiční body, kde se vždy vytvářela místní pospolitos­t,“dodává obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

A hostinští aktivní přístup Prazdroje oceňují. To potvrzuje například Marie Valentová, která provozuje hospůdku v západočesk­é Neuměři: „Bez podpory ze strany plzeňského pivovaru a také obce, která nám mimo jiné odpouští nájemné, by naše situace byla určitě ještě obtížnější,“říká majitelka hospody.

I další pivovary se snaží hospodám pomáhat. Investujem­e do rozšiřován­í sítě provozoven s naším tankovým pivem,“řekl MF DNES již dříve obchodní ředitel společnost­i Pivovary CZ Group Tomáš Konečný. Také Pivovary Staroprame­n se intenzivně zapojují do podpory a vzdělávání provozovat­elů gastro provozoven.

 ?? Zdroj: Plzeňský Prazdroj Foto: Shuttersto­ck ?? Poznámka: Jedná se pouze o hospody a restaurace, nejsou v tom jiné typy podniků jako kavárny, bistra, bary, kluby, kasina, jídelny, rychlé občerstven­í, čerpaci stanice...
Zdroj: Plzeňský Prazdroj Foto: Shuttersto­ck Poznámka: Jedná se pouze o hospody a restaurace, nejsou v tom jiné typy podniků jako kavárny, bistra, bary, kluby, kasina, jídelny, rychlé občerstven­í, čerpaci stanice...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia