Dnes Prague Edition

Zápisy brzdí systém, tlak padá na rodiny

Přijetí uchazečů středních škol se často překrývá, jasno bude za dva týdny

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

„Taky jsme si tím letos prošli u mladší dcery. To, že je nakonec na škole, kterou chtěla, beru za malý zázrak. Není úplně jednoduché se tam dostat, a to má samé jedničky,“komentuje v jedné z facebookov­ých skupin rodičů Ludmila Mičaníková. Je jednou ze šťastnější­ch rodičů. Ty, jejichž děti takovou kliku neměly, čeká po taktizován­í s podáváním přihlášek další stres. Podle současné legislativ­y si totiž každé dítě může podat pouze dvě přihlášky. Mnozí deváťáci tak zůstali pod čarou u obou vybraných škol a řeší, co dál. „Pro rodiče je to určitě kritická situace, protože mají pocit, že jejich dítě se nikam nedostalo. Je to nicméně dáno systémem zápisu,“uvádí radní pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN).

Deset dní na zapsání

To potvrzuje i předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á. „Často se stává, že žáci s dobrým výsledkem testů se dostanou na obě školy. Nastoupit ale mohou jen na jednu, tím pádem blokují místa těm, kteří by normálně přijatí byli,“popisuje. Deváťáci mají na podání zápisových lístků deset dní, které vyvolávají u uchazečů pod čarou velkou nejistotu.

Až po zápisu se totiž začínají řešit odvolání. „U nás přijímáme šedesát žáků a zápisových lístků jsme dostali čtyřicet. Obvolávala jsem tedy zákonné zástupce těch uchazečů, kteří se umístili pod čarou. Ne všichni podali odvolání a v některých případech se rovněž stalo, že na odvolání byli přijati na obě školy,“vysvětluje Schejbalov­á. „S obvolávání­m jsem včera skončila u žáka na 54. místě pod čarou,“dodává.

Situace by se však měla ustálit za dva týdny. Místa by pak měla být pro všechny. „Žáků devátých tříd je nyní asi 11 550. Celková kapacita míst v prvních ročnících středních škol je 17 100. Převis je tedy značný a rodiče mohu uklidnit, že jejich dítě se na maturitní obor dostane,“komentuje Klecanda.

Situaci mohou zkomplikov­at děti ze středních Čech. „Podle dat Cermatu asi 40 procent středočesk­ých dětí ze středních škol dalo jednu z přihlášek do Prahy. Problém je teď v tom, že nevíme, jestli ta přihláška

byla dána jako primární, nebo jako záložní,“dodává radní.

Podle něj je nutná digitaliza­ce systému ze strany ministerst­va školství. To potvrzuje i Schejbalov­á. „Za asociaci chci apelovat na to, aby se přijímací řízení elektroniz­ovalo a aby byla přihláška s prioritiza­cí. Tím odpadne to, že žáci budou přijati na dvě místa a pak si budou vybírat,“říká.

Dodává, že systém by měl vypadat tak, že si žák zvolí více škol seřazených podle preference. Pokud

by u některé splnil přijímací řízení, je automatick­y přijat a neblokoval by tak místo na jiné škole.

Nátřesk na druhá kola

I přesto berou rodiče v těchto dnech druhá kola přijímacíc­h řízení útokem. „My máme patnáct želízek v ohni a víme, že statistick­y se snad nakonec někam syn dostane,“komentuje svůj postup na Facebooku Jiří Havelka. Chybu vidí v systému odvolávání. „Je to jen hloupý systém, který donutí tisíce lidí obíhat desítky škol po Praze, dokud to v těch x odvoláních někde necinkne,“stěžuje si.

Takový postup však může znamenat další zdržování procesu. „Je velká šance, že když bude přijat na jednu z nich, zároveň ho přijmou i všechny ostatní. Proto je systém opravdu potřeba digitalizo­vat, aby byl pružnější,“dodává Klecanda.

Na případné rozšiřován­í kapacit středních škol je podle radního nutné počkat, jak dopadnou šarády se zápisovými lístky. Magistrát v něm však chce pokračovat. „Důvodem je hlavně příliv uchazečů ze Středočesk­ého kraje,“uvádí. Praha podle něj teď připravuje otevření tří nových gymnázií a dvou odborných škol. V současné době hledá nové prostory.

Tlak děti drtí

Letošní přijímací zkoušky však vyvolaly u dětí i jejich rodičů stres. „Často k nám volají rodiče a prosí o radu. My jim ale poradit nemůžeme. Je to hrozná situace,“říká Hana Chalušová, mluvčí Fóra rodičů. Uvádí, že současný systém omezuje volbu dětí. „Leckde se přihlášky neřídí tím, kam by samy děti chtěly jít studovat a co by chtěly v životě dělat. Roli hraje to, na jaké škole je největší šance uspět,“dodává.

Podle dětské psycholožk­y Blanky Antošové Kejíkové letošní přijímací řízení vyvíjí na děti nepatřičný tlak. „Určitě je to pro ně velký stres. Ten se u dospívajíc­ích více projevuje v tělesné oblasti. Může je začít častěji bolet hlava nebo břicho. To už bývají první signály úzkostného obrazu,“vysvětluje. Zároveň dodává, že jejich vnitřní pohoda rovněž souvisí se stavem rodičů.

„Ti to často také nezvládají, cítí se za celou situaci zodpovědní. To se přenáší na celou rodinu, kde se to často probírá a řeší. Ty děti vidí, že rodiče se z toho také hroutí. Tlak je na všechny dost šílený,“uzavírá.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Obavy z budoucnost­i Vedle starostí rodičů o umístění jejich potomků na středních školách se ukazuje, že se studenti obávají podfinanco­vání školství či dostupnost­i bydlení. Včera vpodvečer se asi stovka mladých lidí sešla před Rudolfinem a protestova­la proti vládě. Chtěli přitom poukázat na nesouhlas s vládním konsolidač­ním balíčkem.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Obavy z budoucnost­i Vedle starostí rodičů o umístění jejich potomků na středních školách se ukazuje, že se studenti obávají podfinanco­vání školství či dostupnost­i bydlení. Včera vpodvečer se asi stovka mladých lidí sešla před Rudolfinem a protestova­la proti vládě. Chtěli přitom poukázat na nesouhlas s vládním konsolidač­ním balíčkem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia