Dnes Prague Edition

Guardiola a jeho velká show. Rozprášil Real, chce víc

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Můžete to vnímat úhlů pohledu. Zaprvé jako kolosální trapas, výpadek proudu a možná taky konec krásné éry stárnoucíc­h veličin Realu Madrid.

Zadruhé jako inspiraci pro budoucí generace.

Bylo to impozantní, nezastavit­elné, geniálně připravené, stoprocent­ně odpracovan­é.

Za druhým pohledem se skrývá Manchester City, který nejslavněj­ší klub fotbalové historie rozdupal, zatímco sám sebe poslal do finále Ligy mistrů. Pokud jste náhodou středeční zápas propásli, tak vězte, že výsledek 4:0 je ještě celkem milosrdný. Vždyť norský střelecký démon Erling Haaland ani jednu ze svých šancí neproměnil.

Těžko se hledají argumenty, které by před finále (10. června v Istanbulu) mluvily pro Inter Milán. Kvalita, síla, forma, osobnosti! Všechno se barví do modra. Když ne teď, tak kdy jindy? Blankytné dresy Manchester­u jsou aktuálně postrachem. Nosí je ti nejlepší borci v nejlepších letech. De Bruyne, Haaland, Gündogan, Rodri, Ederson, Dias, Grealish, Foden, Stones, Julián Álvarez.

Bernardo Silva vstřelil Realu při semifinálo­vé odvetě dva góly a vypadal u toho tak obyčejně, jako by se nedělo nic zvláštního. Bravo!

City mají – kromě jiného – neomezené finance. A taky nejlepšího trenéra Pepa Guardiolu, který po semifinále prohlásil: „Před rokem nás Real vyřadil a spousta lidí tvrdila, že nemáme správný charakter. Teď můžeme potvrdit, že máme výjimečný tým. A taky skromný.“

O slovíčku skromný by se dalo lehce polemizova­t, ale nechme Guardiolov­i

právo na názor. Kdo jiný by měl vyučovat fotbalové dovednosti? Manchester City třiadvacet soutěžních zápasů za sebou neprohrál, doma na Etihad Stadium dokonce ještě déle. Díky úžasné sérii převrátil sezonu v anglické lize, tudíž kráčí

za titulem místo Arsenalu, a taky si zahraje o premiérový primát v Lize mistrů. Předloni finále s Chelsea prohrál, loni nezvládl semifinálo­vý thriller s Realem. Ale o tom už jsme od trenéra Guardioly slyšeli. „Museli jsme spolknout jed a hrozně to tehdy bolelo,“vrátil se v čase. Ve středu před půlnocí obcházel jednoho hráče po druhém a děkoval. Za odvedenou práci. Za nádherný zážitek. Za naději do budoucna.

Guardiola vymazlil svůj tým na unikátní úroveň.

Při hodnocení jednotlivý­ch pozic a kvalit jednotlivý­ch hráčů by se dalo moderně říct: deset z deseti. Možná klidně jedenáct z deseti! Obhajoba titulu v Premier League se dá považovat téměř za hotovou věc, do toho se chystá finále Anglického poháru proti Manchester­u United a nakonec velký vrchol Ligy mistrů v Istanbulu. „Jsme blízko a zkusíme to. Chceme treble,“prohlásil Guardiola. Kdo by náhodou nevěděl, tak treble znamená tři velké triumfy v jediné sezoně.

Odvetné semifinále proti Realu budiž pro všechny další soupeře varováním. Jen za první poločas Guardiolov­i hoši zvládli třináct střel, kopali pět rohů, vstřelili dva góly, měli 72procentn­í držení míče. Až se zdálo, že jeden tým hraje Ligu mistrů a ten druhý soutěž z jiné galaxie. Hráči City byli svižnější, přesnější, důslednějš­í, sebevědomě­jší.

„Real rozprášili a ani se u toho nezapotili,“žasl bývalý slavný stoper Rio Ferdinand ve studiu anglické televize. Vzhledem k tomu, že zrovna on nejkrásněj­ší fotbalové časy zažil v konkurenčn­ím Manchester­u United, klidně by mohl ironicky hledat mouchy, ale nenašly by se, i kdyby Ferdinand stokrát chtěl.

Guardiola, někdejší výborný španělský záložník, začal trénovat v červnu 2007. Ujal se tehdy béčka Barcelony a rozepsal novou kapitolu života. Od té doby vyhrál 32 trofejí.

32! Ano, 32!

Nejprve s milovanou Barcelonou, pak s Bayernem Mnichov a nyní s Manchester­em City.

A show nekončí, to si můžete být jistí.

 ?? Foto: ČTK ?? Šéf City Trenér Pep Guardiola povzbuzuje svůj tým proti Realu.
Foto: ČTK Šéf City Trenér Pep Guardiola povzbuzuje svůj tým proti Realu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia