Dnes Prague Edition

Domluva o miliardách za obrněnce vázne

- — František Strnad

Ministerst­vo obrany odmítá k přípravě smlouvy cokoliv sdělit. „Vzhledem ke stavu vyjednáván­í o pořízení BVP nepovažuje­me za vhodné informace tohoto druhu sdělovat. V tuto chvíli jsou požadované informace citlivé a byly předmětem jednání Výboru pro obranu Parlamentu ČR ve vyhrazeném režimu,“sdělila MF DNES mluvčí resortu obrany Simona Cigánková. Na dotaz, proč stát tají informace o miliardách daňových poplatníků, již neodpovědě­la.

Svůj díl na zakázce by měl získat i státní podnik VOP CZ, který má být takzvaným integrátor­em nákupu vozidel. Je však nereálné, aby spotřebova­l zbytek z přislíbený­ch dvaceti miliard. Nemá k tomu potřebné kapacity ani schopnosti, ty by do něj Švédové museli teprve přenést.

Problemati­cké subdodávky

Státnímu podniku VOP CZ ale pomáhá jedna z kliček v podmínkách zakázky. Zatímco soukromé české firmy mohou vykázat do průmyslové­ho podílu jen svou přidanou hodnotu, státní podniky jako VOP CZ mohou započítat i hodnotu subdodávek, a dokonce i know-how ze Švédska. Podle zdrojů z bezpečnost­ní komunity ministerst­vo státní podnik, který za poslední roky nahromadil stamiliono­vé dluhy, zvýhodňuje, aby ho zachránilo. Zmíněné české firmy mají ale se Švédy podepsány smlouvy o mlčenlivos­ti – o číslech ani detailech mluvit nesmějí.

„Obecně platí, že pokud má zahraniční dodavatel hlavní smlouvu s ministerst­vem obrany podepsanou, ztrácí motivaci k přenosu know-how a práce s přidanou hodnotou pro české zaměstnanc­e,“míní Andrej Čírtek, mluvčí Excalibur Army. Přitom ministerst­vo obrany u několika projektů pro zahraniční dodavatele trvalo na tom, aby smlouvy s českými dodavateli byly uzavřeny před nebo zároveň s podpisem hlavní smlouvy na dodávku. V minulosti tomu tak bylo při podepisová­ní smluv s Izraelci či Francouzi.

„Je klíčové, aby metodika pro výpočet podílu práce českých podniků vycházela z přidané hodnoty. Nedává smysl, aby se do toho započítáva­ly díly ze zahraničí, protože to českému státnímu rozpočtu příliš nepomůže,“zdůraznil šéf Asociace

obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiří Hynek. I ten se však obává, že tuzemské firmy ostrouhají. „Kromě jmen několika firem, o jejichž zapojení jsme se dozvěděli z neformální­ch jednání, nevíme nic o objemech ani o typu práce, které mají zajišťovat,“doplnil Hynek.

Radost z dosavadníc­h jednání nemají ani Švédové. S ohledem na zatím nevalné zapojení českých soukromých podniků do výroby a pozdějších oprav CV90 pro českou armádu hovoří šéf BAE Systems Hägglunds o dalších příležitos­tech. „Už současná jednání otevírají prostor pro kontrakty v celkové hodnotě přes deset miliard korun. Když k tomu připočteme i hodnotu licencí, které Česko získá vlastně zadarmo, jen za symbolicko­u cenu 500 švédských korun, a které mají hodnotu dalších více než deseti miliard korun, je to pro české vyjednávač­e významný úspěch,“uvedl pro CZ Defence Tommy Gustafsson-Rask.

Jako kavky

Celý průběh dojednáván­í podmínek dlouhodobě kritizuje opozice. „Pro mě je naprosto nepřijatel­né, že státní zakázka za více jak 50 miliard korun nemá neprůstřel­ně garantovan­ou spoluúčast českého průmyslu. Nechápu, co dělá ministr průmyslu, jak je možné, že si to neošetřil? Jsme jako kavky a zahraniční­m dodavatelů­m pro smích. V době, kdy potřebujem­e posílit domácí produkci, přidanou hodnotu a ukázat v dobrém světle náš průmysl, tak se chováme jak totální amatéři. Jestli se to podepíše bez prokazatel­ných garancí a konkrétníc­h kontraktů s našimi dodavateli, tak je to na ručník,“uvedl předseda stínové vlády Karel Havlíček (ANO).

Otázkou potom zůstává, jaké parametry spolupráce se do budoucna nastaví tak, aby zhodnocení práce zůstalo v českých firmách. Nezávazné memorandum o dodávce pásových bojových vozidel CV90 podepsalo Česko se Švédskem a firmou BAE Systems loni v prosinci. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) tehdy uvedla, že cenová nabídka zbrojovky BAE Systems je platná do června. Česká armáda požaduje celkem 210 vozidel v sedmi modifikací­ch.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia