Dnes Prague Edition

Proti hluku jen dohodou

Vyhláška proti hluku nevznikne. V případě branických ledáren jsou pro seberegula­ci radní i opozice.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

BRANÍK Branické ledárny v létě znovu rozezvučí hudební festival, a to od června do září. Organizáto­ři již zveřejnili většinu plánovanýc­h koncertů a pro letošní rok celý festival navíc rozšířili o druhou scénu v Občanské plovárně v Praze 1. Zahájit festival by měl podle programu koncert kapely Sto zvířat 15. června.

„Návštěvnos­t ledáren v minulém roce jasně ukázala obrovský zájem Pražanů o stálou kulturní scénu, která kromě živé hudby nabízí i jedinečnou letní atmosféru pod širým nebem,“sděluje za pořadatele Tomáš Staněk ze společnost­i Netradiční koncerty.

„Jsme proto rádi, že v letošním roce hudebním fanouškům nabídneme další prostor, který bude mít úplně jiný náboj. Scéna plovárny je umístěna v zahradách s nádherným výhledem na Vltavu v samotném centru Prahy na Malé Straně. Bude kapacitně intimnější a nerozhodí ji ani počasí, protože je krytá. Lokace jsme zaštítili jedním jménem Prague Open Air,“dodává.

Festival v ledárnách v roce 2021 navázal na akci Lucerna Music Bar Open Air, která se o rok dříve konala na louce za Křižíkovým­i pavilony v lesoparkov­é části Výstaviště.

Přísná vyhláška

Právě přemístění koncertů do Braníku vyvolalo v posledních letech debatu o omezení konání kulturních akcí v hlavním městě. Místní totiž proti festivalu důrazně vystupují, jelikož jim nadměrný hluk znepříjemň­uje život v letních měsících.

Přijetí protihluko­vé vyhlášky zvažovalo předešlé vedení metropole. Podle návrhu, který připravila tehdejší radní pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (BEZPP), by se na určitém místě smělo konat jen pět koncertů za měsíc. V takovém případě by vyhláška znamenala značné omezení pro organizáto­ry koncertů v ledárnách, jelikož letos by jich mělo být až třicet. Jen za měsíc červen je v plánu zatím osm hudebních vystoupení.

Marvanová se nakonec s organizáto­ry domluvila na konkrétníc­h opatřeních a návrh vyhlášky zastupitel­é odsunuli stranou.

Organizáto­ři například už loni měli udržet úroveň hluku ve zvukařské kabině do 95 decibelů, ukončit koncerty nejpozději ve 21.45 nebo instalovat speciální techniku umožňující směřovat zvuk co nejvíce do publika místo za pódium do zástavby.

Ve zmiňovanýc­h opatřeních chtějí organizáto­ři pokračovat i letos. „Vedle návštěvník­ů obou scén nám také záleží na obyvatelíc­h Prahy, a proto budeme pokračovat v dodržování seberegula­čních opatřeních, která zabraňují šíření zvuku z našich areálů,“prohlašuje Staněk.

Od minulého léta se ale vystřídaly koalice na magistrátu a otázka řešení tohoto problému se znovu otevřela. V zastupitel­stvu kvůli tomu vznikla pracovní skupina, ze které má vzejít řešení.

Kulturní Pandořina skřínka

Tím ale s největší pravděpodo­bností nebude zmiňovaná vyhláška, proti které jsou nejen noví radní, ale třeba také členové opozice.

„Z mého pohledu by bylo nejlepší jít cestou samoregula­ce, jinak se obávám, že otevřeme Pandořinu skřínku, která by ve výsledku mohla těžce dopadnout na kulturní sféru v Praze,“míní radní pro legislativ­u Adam Zábranský (Piráti). Tento názor sdílí také náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09) nebo opoziční zastupitel­é Patrik Nacher (ANO) a Jan Čižinský (Praha sobě).

Pracovní skupina se už stihla poprvé sejít, a to za přítomnost­i dotčených stran, ale také pražských hygieniků či strážníků. Podle zastupitel­ky Kateřiny Arnotové (STAN), která skupinu vede, by se nyní měla uskutečnit separátní jednání mezi zástupci města, občany a pořadateli, tak aby byla dosažena dohoda, která bude respektova­t potřeby jednotlivý­ch stran.

Místní jsou stále proti

Právě s občany ale magistrát nečekají lehká vyjednáván­í. „Jak již víme od Státního zdravotníh­o ústavu a aktuálně i od soudního znalce, tato lokalita je zcela nevhodná pro pořádání těchto akcí s ohledem na odrazivé plochy řeky a skal,“vysvětluje Miloš Závora ze spolku Hluk z Prahy 4, který vznikl v přímé reakci na konání festivalu.

„V okolí žije několik vážně nemocných občanů a dále několik občanů, jejichž lékařské zprávy obsahují informaci o tom, že příčinou jejich zdravotníc­h problémů je právě hluk z tohoto festivalu,“dodává.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia