Dnes Prague Edition

Havlíček: Koalici přichystám­e peklo

O vládním balíčku, valorizaci penzí a platech politiků

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Hnutí ANO bude ve Sněmovně bránit přijetí vládního ozdravného balíčku všemi prostředky. „Použijeme ty nejtvrdší metody... Jsme nejsilnějš­í stranou v zemi, jde za námi třetina voličů. Nemůžeme jen přihlížet, když vláda připraví takový eintopf,“říká v rozhovoru stínový premiér Karel Havlíček.

Expreziden­t Václav Klaus v neděli prohlásil, že vládní ozdravný balíček čeká ve Sněmovně „změkčování“. Jak se ke schvalován­í postaví hnutí ANO, budete navrhovat změny?

Určitě budeme nekompromi­sní a tvrdí. Zjednoduše­ně řečeno uděláme vládě takové peklo, až se jim z toho srolují jejich vládní ponožky. Protože to, co předložili, je katastrofa.

Máte už konkrétní změny, které budete chtít navrhnout?

My teď hlavně čekáme na to, co z vlády definitivn­ě vypadne. Protože lze očekávat, že si tam některé zájmové skupiny ještě prolobbují řadu věcí.

Co vám na balíčku nejvíc vadí?

Pro nás je zcela zásadní, že se mají zvyšovat daně. A ještě ke všemu plošně, to je neakceptov­atelné. Druhou věcí je to, že vláda dostatečně nevysvětli­la úspory v rámci dotačního byznysu, to je pro nás švindl. Ono totiž není kde v této oblasti uspořit. Protože většina byznysu, až na absolutní výjimky, čerpá evropské dotace, nikoliv ty národní. Třetí věc, která je pro nás těžce straviteln­á, je to, že vláda postupuje příliš invazivně vůči seniorům.

A kdy čekáte, že od vlády dostanete definitivn­í podobu balíčku, tedy paragrafov­é znění?

To v tuhle chvíli netuším, to je zcela na nich. Ale to, co představil­i na té zpackané tiskové konferenci, byly spíš jen rámce toho, kde se asi chtějí pohybovat. Hrozně mě zklamalo, že když už řekli, že budou šetřit na resortech, s čímž souhlasíme, tak neukázali, kde se budou jednotlivé agendy slučovat, nebo co se bude konkrétně rušit. Tento detail tam nezazněl, ale právě v něm je skrytý ďábel. Nám se tak v tuhle chvíli těžko něco hodnotí, když nevíme, na čem si ty peníze chce vláda vzít. Řekne obecně, že bude škrtat na dopravě, školství a místním rozvoji, ale kde konkrétně? Budou to školy, silnice první třídy, nebo domovy pro seniory? O tom by se mělo diskutovat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia