Dnes Prague Edition

Česká armáda mění staré tanky za staré

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Na první pohled je to velkorysý dar. Česko dostane od Německa čtrnáct tanků Leopard za to, že napadené Ukrajině darovalo ze svých zásob sedmatřice­t modernizov­aných „sovětských“tanků T-72. Do Česka zatím dorazily první tři Leopardy.

„Součástí dodávky je i počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele zahrnující i výcvik českých vojáků. Hodnota daru činí necelé čtyři miliardy korun. Zbývajícíc­h jedenáct bojových tanků by mělo být dodáno do konce letošního roku,“uvedla mluvčí ministerst­va obrany Simona Cigánková.

Jenže podle odborníků má německý dar několik nevýhod. Tou hlavní je fakt, že tanky, které Česko dostane, už jsou poměrně zastaralé.

„Leopard 2 ve verzi 2A4 je z poloviny osmdesátýc­h let minulého století. Rozhodně to není tank pro současné bojiště,“řekl MF DNES bezpečnost­ní analytik a někdejší náměstek na ministerst­vu obrany Milan Mikulecký.

Připomněl, že s těmito tanky například v roce 2017 během bitvy o syrské město Al-Báb neuspěla turecká armáda, proti níž stáli jen špatně vyzbrojení islamisté. „To, že beznadějně zastaralé tanky T-72M1 nahrazujem­e stejně zastaralým­i Leopardy 2A4 neznamená posílení naší armády, ale spíš názorně popisuje, jak moc špatně na tom jsme,“dodal Mikulecký.

Podle něj si navíc obrana dohodou s Němci zásadně zúžila manévrovac­í prostor při vyjednáván­ích o nákupu nových tanků, které armáda potřebuje.

„Tím, že politické vedení ministerst­va přistoupil­o na „dar“, jsme si zavřeli dveře k tomu porovnat jiné možnosti a zejména v konkurenčn­ím prostředí vyjednávat o ceně. A trochu se bojím, že ve finále si ty „darované“tanky stejně uhradíme v ceně těch nových, za které již budeme platit,“míní Mikulecký. Naráží tím na fakt, že ministerst­vo obrany uvažuje o nákupu až padesáti kusů Leopardů v nejnovější variantě 2A7+ v příštích letech. Na ty by Česko muselo čekat podstatně déle než například sousední Polsko, které si pořídilo americké Abramsy a jihokorejs­ké tanky K2 (jejich část převzala polská armáda už koncem loňského roku). Nové Leopardy si už totiž nedávno objednalo i Norsko a nákup více než sta kusů zvažuje i Itálie.

Německo má obtíže i s dodáním starších Leopardů 2, tedy těch, které Česku daruje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia