Dnes Prague Edition

Staré tanky vyměníme za staré

Nové stroje má armáda koupit až za 7 let z USA, Německa nebo Koreje.

-

V březnu švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová uvedla, že Německo žádá o odkup Leopardů, které má alpská země ve své výzbroji v počtu přes 200 kusů a dalších téměř sto je vyřazených. Právě vyřazené „švýcarské“Leopardy by se mohly nakonec dostat do Česka. Amherdová totiž zmínila, že o odkup tanků má zájem i Česko.

Podle informací, které MF DNES k obchodu získala, šlo však jen o další způsob, jak se Němci snaží vyřešit problémy s dodávkami slíbených Leopardů. Německo by je v tomto scénáři Švýcarsku zaplatilo, ale převzala by je česká armáda.

„O odprodeji tanků jsme se švýcarskou stranou nejednali. Již dříve jsme ale deklaroval­i, že pokud by nám Švýcarsko chtělo nabídnout své tanky Leopard 2 jako ocenění naší pomoci Ukrajině, rozhodně nebudeme proti,“uvedla mluvčí ministerst­va Cigánková. MF DNES oslovila s dotazem ohledně možného prodeje nebo darování Leopardů Česku také švýcarské ministerst­vo obrany, to však neodpovědě­lo.

Staré zásoby

Už tanky, které mělo Česko původně přislíbené, přitom pocházejí ze zásob švýcarské, respektive německé armády, od kterých je odkoupila společnost Rheinmetal­l.

První tank dostala armáda už na konci loňského roku, na takzvané vojskové zkoušky. Během nich vojáci testovali mimo jiné přesnost střelby nebo funkčnost spojení. Leopard zkouškou prošel, byť armáda bude muset řešit absenci hasicího přístroje.

Podle náčelníka generálníh­o štábu Karla Řehky by měl být tento nedostatek vyřešený do konce letošního roku.

„Německá armáda se zavázala dodat tanky ve standardní verzi, v jaké fungují v Německu. Protipožár­ní

zařízení v prostoru osádky není standardní­m zařízením,“uvedl Řehka v dubnu na jednání sněmovního výboru pro obranu.

Na výboru Řehka zmínil, že nové tanky by armáda mohla získat v rozmezí let 2027 a 2030. Původní armádní koncepce počítala s rokem 2028. Ministerst­vo nyní pracuje na studii proveditel­nosti, která má odpovědět na otázku, jaký typ tanku by byl pro českou armádu nejlepší. Jak již bylo řečeno, logické varianty jsou víceméně pouze tři.

Tou nejpravděp­odobnější – i vzhledem k nynější úzké spolupráci s Německem – je nákup právě nejnovější verze Leopardu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která dnes v USA podepisuje dohodu o obranné spolupráci, již dříve uvedla, že za úvahu stojí i pořízení tanků z mimoevrops­kých zemí. V takovém případě by se nabízely především tanky Abrams, které má americká armáda a nedávno jejich objednávky oznámilo Polsko a také Rumunsko.

Třetí variantou by pak byl korejský tank K2 Black Panther. Také ty si Polsko pořídilo a do budoucna je má mít ve výzbroji v ohromující­m počtu tisíce kusů.

 ?? Foto: ČTK ?? Tank pro Česko
První Leopard 2A4, Česko převzalo už v zimě.
Foto: ČTK Tank pro Česko První Leopard 2A4, Česko převzalo už v zimě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia