Dnes Prague Edition

Válka dětských gangů na pražském sídlišti

Potyčky jsou zachycené na videích. Řeší je policie.

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Jakub S. stojí vedle klečícího školáka a míří mu plynovou pistolí na hlavu. Další z mladíků do napadeného hocha zezadu kopne, oba ho pak na zemi zkopou. Jen tak. Z nudy.

Video, které natočili před několika dny školáci v pražských Modřanech, už řeší policie. Dětský gang mezitím zaútočil na další děti a minimálně dvakrát už jim také přišly jiné děti oplatit útoky. Zmíněný gang vede právě Jakub, se kterým si rodiče nevědí rady. A ani školy, kterých už několik vystřídal. Brutalita dětí na videích stoupá.

„Chodí tu často s pistolí, a kdo mu cokoliv řekne, na toho ji vytáhne. Je to plynovka, hraje si na drsňáka z filmu, ale útočí, jen když má s sebou další kluky,“mluví o Jakubovi před jednou ze škol v Praze–Modřanech třináctile­tý mladík Petr. Útoky a napadení se tu odehrávají už několik měsíců. Policie je začala řešit v okamžiku, kdy se na sociálních sítích objevilo video, na kterém Jakub S. míří chlapci pistolí na hlavu.

„Rodiče ho nezvládají, už nevědí, co s ním. Je to grázl. Kolikrát si tu vyskakuje i na dospělé, měl výstupy i s mnoha učiteli. Co se tu říká, tak by měl už brzy nastoupit do pasťáku,“popisuje jeden ze sousedů z domu, kde Jakub S. bydlí.

Policisté zdokumento­vali v Modřanech a okolí čtyři případy, ve kterých figurují mladiství a vznikla z nich videa, i když není jisté, že vždy útočil Jakub S.

„Pistole, která je na jednom z videí vidět, je dětská hračka a nejedná se o střelnou zbraň,“řekl mluvčí policie Jan Daněk. Policisté ale dál připad řeší jako výtržnictv­í a vydírání.

A zároveň kriminalis­té sledují i další profily a hlídají, jestli se děti pokusí o jakousi vendetu vůči Jakubovi, tedy odplatu. Minimálně jednou už ale k takovému útoku došlo.

„Kluci Jakubovi rozbili hubu za to, že v přesile napadli toho kluka (kterému Jakub mířil pistolí na hlavu – pozn.red.),“řekla jedna ze spolužaček. To potvrzuje i další dívka.

„Všichni vědí, že Jakub útočí, jen když má kamaráda. Tak si kluci na něj počkali, ale stejně nedá pokoj,“dodala žákyně.

Problémy s chováním měl Jakub S. už v minulosti minimálně na dvou základních školách. Dostal třídní i ředitelské důtky, zhoršenou měl i známku z chování, a to mimojiné proto, že vulgárně nadával i učitelům.

Problemati­kou „dětských gangů“se zabývalo i poslední zastupitel­stvo sousední Prahy 4 na základě interpelac­í

zastupitel­ů. Další problémová parta má totiž působit v oblasti Pankráce, kde se soustřeďuj­e v okolí tamního nákupního centra Arkády.

„Nechci to nazývat gangem. Nazývejme to dětskou skupinou, která napadá hlavně děti. Několikrát se sešli zástupci Prahy 4, 11 a 12 se sociálními kurátory a jednali o tom,“popsala místostaro­stka Prahy 4 Irena Michalcová zastupitel­ům. „Byla jsem ubezpečena, že strážníci nemají žádné stížnosti, přestože víme, že se tam ta skupina vyskytuje,“dodala Michalcová.

Děti už se nebojí policistů

Policie už v minulosti řešila podobné dětské gangy v podstatě po celé republice. Například v pražských Řepích čekali policisté, jestli se poperou dva dětské gangy, v Přerově zase děti z nudy zkopaly bezdomovce. Dětský gang napadal školáky i ve Znojmě nebo Táboře, kde zase děti zbily a okradly na konci loňského roku dospělého muže.

Parta dívek zase napadla jedenáctil­etou školačku. I tyto útočníky policisté tehdy dopadli, kvůli věku ale neskončili před soudem.

„Být členem jakéhosi gangu je pro děti zejména z větších měst často způsob, jak tráví čas. Chodí do obchodních center a na sociálních sítích se vyzývají s jinými gangy k potyčkám. Je to způsob, jak si myslí, že se zviditelní,“popsala psycholožk­a Jana Hampejsová.

S tím souhlasí i českobuděj­ovický psycholog a zakladatel Linky důvěry Rostislav Nesnídal. „Děti vidí bitky ve filmech a policisté ani dospělí pro ně dnes už nejsou žádnou hrozbou ani autoritou. Stejně tak jejich agresivita nemá žádné mantinely,“upozornil Nesnídal.

 ?? ??
 ?? 2x foto: Archiv ?? Násilnické video Na záběrech je vidět, jak Jakub S. míří maketou pistole na hlavu školákovi. Vzápětí jeho kamarád dítě shodí na zem a oba do něj kopou. Video z incidentu je k vidění na internetu a má ho k dispozici policie. Kamarádi klečícího hocha si pak počkali pro změnu na Jakuba.
2x foto: Archiv Násilnické video Na záběrech je vidět, jak Jakub S. míří maketou pistole na hlavu školákovi. Vzápětí jeho kamarád dítě shodí na zem a oba do něj kopou. Video z incidentu je k vidění na internetu a má ho k dispozici policie. Kamarádi klečícího hocha si pak počkali pro změnu na Jakuba.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia