Dnes Prague Edition

Průlom? Arménie je ochotna vzdát se Karabachu

-

Arménie je ochotna uznat Náhorní Karabach za součást Ázerbájdžá­nu pod podmínkou, že bude zajištěna bezpečnost tamního arménského obyvatelst­va, prohlásil včera arménský premiér Nikol Pašinjan podle ruské státní agentury TASS. Obě země vedou už desítky let spor o horskou enklávu, o kterou svedly dvě krvavé války, naposledy na podzim 2020. Boje tehdy po 44 dnech ukončilo příměří zprostředk­ované Ruskem.

Pašinjan se má ve čtvrtek v Moskvě setkat s prezidenty Ázerbájdžá­nu a Ruska Ilhamem Alijevem a Vladimirem Putinem. Zapochybov­al však, že do té doby bude připravena mírová smlouva, jakkoli o ní obě strany intenzivně jednají.

Premiér dodal, že po podepsání mírové smlouvy by Arménie byla ochotna jednat o demilitari­zaci arménsko-ázerbájdžá­nské hranice, kde stále propukají přestřelky.

S Alijevem by se Pašinjan měl znovu setkat 1. června v Kišiněvu. Ázerbájdžá­nský prezident včera prohlásil, že pokládá uzavření mírové dohody s Arménií za nevyhnutel­né.

Vleklý a krvavý spor

Dvě bývalé sovětské republiky spolu už desítky let vedou spor o Náhorní Karabach, který je sice součástí Ázerbájdžá­nu, ale ovládají ho etničtí Arméni podporovan­í z Jerevanu. Při zesílení konfliktu v roce 2020 Ázerbájdžá­n získal kontrolu nad částí horské enklávy a jejího okolí dříve okupovaném arménskými separatist­y. V bojích přišlo o život více než 6 700 lidí. V Ázerbájdžá­nu bylo příměří oslavováno jako vítězství, v Arménii na něj pohlíželi jako na ponižující porážku.

Situace mezi oběma zeměmi se opět vyostřila loni v září, v bojích zemřelo 155 vojáků. Na hranici mezi Ázerbájdžá­nem a Arménií se letos 12. května odehrála další přestřelka, při které byly nasazeny i minomety a drony. O život přišel jeden arménský voják.

V Karabachu na rozloze 4 400 kilometrů čtverečníc­h (odpovídá asi rozloze Pardubické­ho kraje) žilo před lety asi 146 000 lidí, z toho kolem 90 procent tvořili Arméni (v roce 1989 to bylo asi 75 procent). Název Karabach pochází z turečtiny a perštiny a znamená „černá zahrada“. Ze strategick­ého hlediska není zajímavým místem, ale nacionalis­tické kruhy jak v Ázerbájdžá­nu, tak v Arménii věc stále považují za otázku národní hrdosti. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia