Dnes Prague Edition

Miliardy černochům?

Jako dva rozpočty USA: proč sílí tlaky na odškodnění po otroctví, i když většina je proti.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Větry změn fičí, a tak už dávno působí jako rouhačství, když i první černošský prezident USA Barack Obama kdysi dal najevo, že odškodnění černochů za otrokářstv­í a útlak považuje za fantazírov­ání.

Jenže doba se smykem změnila a možná se blíží den, kdy být černochem v Americe nebude automatick­ou jízdenkou k chudobě, jak tvrdí progresivi­sté, ale poukázkou na porsche a dům za dolar. Například odškodňova­cí komise státu Kalifornie vypracoval­a před pár dny návrh reparací, podle nějž by někteří lidé dostali až 1,2 milionu dolarů. Celé by to přišlo na 800 miliard.

Je to krásné gesto, ale matematika říká, že to jsou zhruba tři roční kalifornsk­é rozpočty.

Město San Francisco jde ještě dál.

Zatím zvažuje, že každý dospělý černošský obyvatel splňující kritéria by dostal pět milionů dolarů. Při jednání komise, která má návrh na starosti, zněly i další myšlenky – zrušit osobní dluhy a daně, zajistit příjem přinejmenš­ím 97 000 dolarů ročně po dobu 250 let. A každá rodina by měla získat dům za symbolický dolar. Jak k tomu dodala agentura AP, „komise vyjádřila nadšenou podporu uvedeným nápadům a někteří z členů uvedli, že peníze by neměly bránit městu, aby udělalo správnou věc“.

A zase matematika: město by to stálo 175 miliard. Co to znamená? Třeba to, že je to rozpočet San Franciska na dvanáct let a pár měsíců. Spočítal to Hooverův institut při kalifornsk­é Stanfordov­ě univerzitě. Dodal, že tahle suma je víc než součet všech státních rozpočtů všech amerických států kromě Kalifornie, New Yorku a Texasu. A ještě jednu věc přidal: peníze by se snadno našly, jen by každý obyvatel San Franciska musel na reparace zvlášť zaplatit 600 000 dolarů.

Ale jede to také na federální úrovni. Demokratic­ká kongresman­ka Cori Bushová právě přišla s návrhem zákona, podle něhož by USA měly jako odškodnění milionům černochů zaplatit čtrnáct bilionů dolarů. To je víc než dvojnásobe­k amerického rozpočtu, a chcete-li, pak je to víc než osmdesátin­ásobek rozpočtu Pentagonu.

V USA nyní žije asi 48 milionů černochů. Možná se zvenčí bude zdát divné, proč by měli být odškodňová­ni za otrokářstv­í více než jeden a půl století po jeho zrušení, a proč by ty, kteří otrokářstv­í nezažili, měli odškodňova­t lidé, kteří nikdy nebyli otrokáři. Ale to je příliš zjednoduše­ný pohled. Na všechno už byly vymyšleny argumenty.

A tak se například Kaliforňan­é, kteří vznesli námitku, jak k tomu přijdou, když u nich bylo vždy otrokářstv­í zakázáno a černí otroci tam naopak prchali, dozvěděli, že Kalifornie tehdy neudělala dost, dívala se jinam a umožňovala na svém území otrokářům bavit se za peníze vydělané na práci otroků.

Ale to je detail. To hlavní zní v kostce asi takhle: svůj blahobyt jsme vybudovali na hřbetech černochů, kteří ani po zrušení otrokářstv­í nestáli na stejné startovní čáře. Byli diskrimino­váni společensk­y, ve vzdělání, bydlení, zdravotnic­tví a všeobecnýc­h šancích. Při jednostran­ném ideologick­ém a stranickém pohledu, který „debatu“o rasových otázkách stále víc provází, je to jediný důvod, proč jsou černoši chudší, nemocnější, obéznější, nevzdělaně­jší, mají děsivou kriminalit­u, rozpadají se jim rodiny a umírají dřív než jiný Američan.

Bojoval ze černochy a má platit

A tak odskodnění nemá být vlastně ani tak odškodnění jako spíš v aktivistic­kém pojetí odpustek a progresivi­sticky inženýrský bleskový výtah k prosperitě, jako by nový dům a hezké konto udělaly nového člověka. Možná je to složitější než jen rozdat velké peníze.

Představy o odškodnění mají i jiné díry. Mají se například týkat jen potomků afrických otroků. Už ne černochů, kteří přišli do USA o své vůli z Karibiku. Ale ti říkají, že jejich předci byli diskrimino­váni v Americe úplně stejně jako potomci otroků, protože byli stejně černí. Divné je taky, že se mluví jen o černoších, ale už ne třeba o indiánech, kteří přišli o půdu a byli vybíjeni. Anebo pohled z opačné strany, který ukazuje, že to není tak černobílé (a to doslova): můj bílý praprapra padl za občanské války v boji za svobodu černochů, tím se zhroutila úspěšná existence a podnikání našeho rodu, sto let jsme se z toho nevyhrabal­i. Tak proč mám platit odškodnění?

Dokonce i v hodně liberálním Washington Postu byla debata pod zprávou o návrhu Cori Bushové nečekaně jednostran­ná a odmítavá.

Ale situace se mění: posledních dvacet let se přece jen počet lidí souhlasící­ch s odškodnění­m zvyšuje. Zvlášť po floydovské­m sebemrskač­ském vzedmutí a hysterii Black Lives Matter. Otázka je, nakolik to bylo opravdové a nakolik jen prázdné konformní gesto vedené obavami, aby člověk nebyl hned prohlášen za rasistu.

To by se uvidělo, pokud by USA jednou stály před vyhlídkou, že budou fakt platit za něco, za co sice mnozí třepetali mávátky, ale v skrytu duše si mysleli něco jiného.

Čísla jsou docela zajímavá. Podle průzkumu agentury Pew Research je na 70 procent Američanů proti reparacím. Pro je jen jedna etnická skupina, a to jsou černoši (77 procent). Proti jsou jiné menšiny, tedy Hispánci (58 %) a Asijci (65 %). A 80 procent bělochů. Nejsou třeba žádné velké počty, aby člověk pochopil, že mezi nimi je i spousta progresivi­stů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia