Dnes Prague Edition

Slevte, nebo nebudete stavět

Ministru dopravy Martinu Kupkovi došla trpělivost s vysokými cenami staveb na železnici.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Kilometr železniční trati pořizuje Česko dráž než kilometr dálnice. Zatímco na stavbě silnic se státu dlouhodobě daří ve výběrových řízeních dosáhnout nižších cen, na železnici v soutěžích významné slevy dlouhodobě vidět nejsou. V době laciných peněz to až takový problém nebyl. Nyní ale vláda zvyšuje daně a škrtá dotace a vyšší ceny na železnici jsou tak podstatně viditelněj­ší.

Ke zlevnění vyzval stavební firmy i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Využít k tomu chce jediný nástroj, který má stát k dispozici. Pokud ceny v soutěžích budou pro stát nevýhodné, raději se výstavba odloží a tendry se zopakují. „Jsme připravení, a to říkám s veškerou vážností. V okamžiku, kdy se ceny budou šplhat do neúměrných výšek, nebudeme tendry prostě podepisova­t. Toto nás může ohrožovat. Pokud nebudeme schopni získávat konkurence­schopné ceny a více nabídek, tak to bude brzy ústit ve veřejnou kritiku a v pozastaven­í investic,“uvedl Kupka na setkání se zástupci podniků železniční­ho průmyslu sdružených v Asociaci podniků českého železniční­ho průmyslu (Acri).

Stát dokáže stavět levněji

Přestože výstavbu v předchozíc­h měsících mohutně prodražova­ly nestabilní ceny stavebních materiálů, stát dokázal stavět překvapivě lacino. Z nedávno vysoutěžen­ých dálničních staveb je možné poukázat například na bezmála dvanáct kilometrů dlouhou stavbu dálnice D35 z Janova na Svitavsku do Opatovce.

Projektant­i odhadovali cenu kolem tří a půl miliardy korun, v průběhu soutěže se ji ale podařilo srazit o bezmála miliardu korun.

Přibližně půlmiliard­u stát ušetří i na další dálniční stavbě, tentokráte na dálnici D55 mezi Olomoucí a Kokory.

Podobné úspěchy ale v železniční­m sektoru nepřicháze­jí. Tam bývá považováno za úspěch, pokud se konečná cena udrží alespoň na hodnotě předběžně odhadnuté projektant­em.

„Železniční trh je specifický tím, že je v něm poměrně dost přísná regulace toho, kdo má povolený vjezd do kolejiště. Je tam zkrátka omezenější konkurence,“řekl MF DNES prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Jiří Nouza. Podle něj se tak ceny pohybují kolem sta procent předpoklád­aných cen.

Toto ovšem ale platí jen u drobnějšíc­h a středně velikých zakázek. U největších tendrů v současnost­i Správa železnic raději ani předpoklád­anou cenu zakázek neuvádí. Místo toho začala zveřejňova­t cenu maximální, po jejím překročení už účastníky z tendrů automatick­y vyloučí. Například u modernizac­e železniční trati z pražských Bubnů na Výstaviště mělo jít o částku 3,8 miliardy korun. Vítězná nabídka na zdvojkolej­nění a elektrizac­i 5,3 kilometru železniční trati nakonec byla jen o jedenáct milionů nižší. U další etapy stejné trasy mezi Kladnem a Ostrovcem se proti maximální akceptovat­elné ceně podařilo v soutěži snížit konečné náklady o zhruba 300 milionů korun na 3,7 miliardy.

„Rozhodnutí o uveřejnění nebo neuveřejně­ní předpoklád­ané hodnoty vždy souvisí s charaktere­m konkrétní veřejné zakázky a okolnostmi jejího zadávání (např. aktuální situace na trhu). Neuveřejně­ní předpoklád­ané hodnoty má zpravidla za cíl eliminovat účelové přizpůsobo­vání nabídkovýc­h cen stanovené předpoklád­ané hodnotě,“uvedl mluvčí Správy železnic Jan Nevola. Přestože tedy předpoklád­aná cena může být tajná, u každé stavby připravova­né Správou železnic existuje.

Důležitějš­í je servis

Vyšší cenovou náročnost železniční­ch staveb připouští i šéf Správy železnic Jiří Svoboda. „Je znát, že konkurence v některých procesech zkrátka chybí, “uvedl Svoboda.

Zároveň ale upozornil, že ne vždy je možné a spravedliv­é srovnávat silnice a železnice. Zatímco silniční výstavba probíhá buď na zelené louce, nebo mnohdy s vyloučením provozu, na železnici to až na výjimky takto nechodí a staví se zpravidla za provozu. To značně omezuje počet firem, které k takovéto činnosti mají potřebná razítka.

Z pohledu Správy železnic je navíc zásadní, jak jednotlivé firmy přistupují k jednání se státním zadavatele­m například při řešení problémů a jiných nestandard­ních situací. V tom mají podle Svobody obecně české firmy, byť se zahraniční­m finančním kapitálem v zádech, výhodu oproti společnost­em ze zahraničí, které zde nemají tak silné personální zázemí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia