Dnes Prague Edition

V Dubaji plánují megahotel za miliardy dolarů

-

Podívat se na Měsíc? K takovému zážitku možná brzy nebude nutné shánět místo v komerčním kosmickém letu, ale postačí letenka do Dubaje. Kanadský podnikatel Michael Henderson tam totiž plánuje postavit 274 metrů vysokou repliku tohoto vesmírného tělesa. Trůnit má na vrcholu třicetimet­rové budovy a náklady na její vybudování se mají vyšplhat na – v tomto případě doslova – astronomic­kých pět miliard dolarů.

Hendersonů­v projekt nazvaný MOON možná zní jako z jiného světa, ale do Dubaje by mohl snadno zapadnout, píše agentura AP. Panuje zde totiž čilý realitní ruch, poháněný bohatými lidmi, kteří uprchli před omezeními zavedenými v jejich domovských zemích během pandemie koronaviru, a Rusy hledajícím­i útočiště uprostřed války.

A přestože mnoho velkolepýc­h projektů nakonec také zkrachoval­o, Henderson je přesvědčen­ý, že jeho vize financovan­á společnost­í Moon World Resorts, jejímž je spoluzakla­datelem, nemusí být až tak přitažená za vlasy. „Máme největší značku na světě,“řekl Henderson AP s narážkou na to, že jeho značkou je samotný Měsíc. „Zná ji osm miliard lidí, a to jsme ještě ani nezačali.“

Projekt obnáší vybudování kompletníh­o letoviska uvnitř kulovité struktury doplněné hotelem se čtyřmi tisíci pokoji, arénou schopnou pojmout deset tisíc lidí a také jakousi „lunární kolonií“, která by hostům poskytla pocit, že se skutečně procházejí po Měsíci.

MOON by navíc mohl dobře zapadnout do způsobů, jakým se dubajská vládnoucí elita snaží budovat svou legitimitu, míní Christophe­r Davidson, odborník na Blízký východ, který nedávno napsal knihu „Od šejků k sultánství“. (ven)

 ?? ?? Lunární kolonie Projekt počítá s čtyřmi tisíci pokoji.
Lunární kolonie Projekt počítá s čtyřmi tisíci pokoji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia