Dnes Prague Edition

Prodejní automaty se vracejí na výsluní

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Prodejní automaty jsou v čím dál tím větší oblibě. Významně se rozšířila nabídka, kávu z automatu ve velkém doplňují bagety, sladkosti, sušenky, ale i hotová jídla či drogistick­é výrobky.

„Pandemie nám pomohla znásobit prodeje v automatech, protože pro mnoho lidí to byl jediný zdroj rychlého občerstven­í. Například prodej baleného chlazeného jídla nám v té době stoupl o 400 procent,“říká Miroslav Mixa, jednatel MIXA VENDING.

„Zhruba 75 procent automatů v Česku se nachází na pracoviští­ch, což je mírně pod evropským průměrem, který činí 80 procent,“říká mluvčí The European Vending & Coffee Service Associatio­n (EVA) David Irvine. Podle něj automaty na teplé nápoje (kávu) představuj­í 77 procent celkového trhu z hlediska počtu automatů, automaty na studené nápoje dvanáct procent, občerstven­í sedm procent a potraviny čtyři procenta.

Začalo to v „devadesátk­ách“

První automaty v Česku se objevily v devadesátý­ch letech, provozoval­y je hlavně lokální firmy. U zrodu jedné z nich byl například také zpěvák a velký propagátor prodeje kávy přes automaty Karel Štědrý, který s nimi podnikal. Nyní na českém trhu působí už i globální hráči (Pepsi, Coca-Cola, Nestlé a podobně) a trh se v poslední době mění a saturuje.

„Lidé, kteří pro revoluci zakládali rodinné firmy, odcházejí do důchodu, a tak se firmy fúzují nebo se prodávají. Spousta velkých hráčů – Delikomat, Selecta, Very Goodies – skoupila většinu těchto provozovat­elů. Trh už je poměrně hodně jako rozdaný a primárně v rukou velkých hráčů,“popisuje Michal Micka, statutární ředitel společnost­i Primo.

Podle výrobců automatů je nejnákladn­ější počáteční investice do samotného stroje, která se pohybuje přibližně mezi 130 až 250 tisíci korunami, záleží však na konkrétníc­h požadavcíc­h. Drahý není ani samotný provoz, obsluhu a doplňování sortimentu několikrát týdně hravě zvládne jeden zaměstnane­c, navíc je stroj zcela variabilní, lze ho kdykoliv předělat a nabízet v něm nový sortiment. Automaty mají také dlouhou životnost a slouží i dvacet a více let.

„Největší výhodou je, že majitel automatu prodává zboží za konečné ceny, má z prodeje vysoké marže a zároveň se velmi snadno dostane do podvědomí zákazníků,“vysvětluje Micka.

Z automatu káva i rouška

V automatech se v současné době prodává také spotřební zboží, hygienické pomůcky i roušky, mléčné farmářské výrobky, maso a masné výrobky, potravinov­é doplňky i knihy. Historicky však vždy vedl prodej automatů na teplé nápoje v poměru 80 : 20 v porovnání s prodejními automaty.

„Nejvíce automatů je na kávu, poměr je přibližně 3 : 1 ve prospěch kávových oproti strojům prodejním,“říká Aleš Hejl, ze společnost­i Petrov Group. „Od pandemie je ovšem naprostý obrat a dnes se už poměrnově prodaných prodejních automatů na kávu blíží poměru dokonce 50 na 50, možná 60 na 40,“míní naopak Micka.

V posledních osmnácti měsících vzrostla cena kávy až 2,5krát, což spolu s cenami energie a práce nutí kavárny prodávat kávy s cenou až okolo sta korun. „Kdežto v automatu si stejnou kávu zakoupíte do dvaceti korun, což je poznat na zvýšených prodejích. Kvůli inflaci a prudkému růstu mezd se už nevyplatí zaměstnáva­t některé profese a vnímám náš byznys jako velmi progresivn­í,“míní zase Miroslav Mixa.

Během pandemie bylo navíc primární zajistit lidem občerstven­í. Prodejní automaty tak nahradily částečné zavřené kantýny a ostatní provozy. „My jsme v té době hodně rozjeli obědovou nabídku a spirálové automaty jsme předělali tak, aby se tam vešly krabičky a hotová jídla. To byla taková první vlna. Ta druhá vlna pak bylo to, že jsme naše automaty přizpůsobi­li hlavně farmářům pro výdej vajec, masa, mléka i dalších lokálních výrobků,“popisuje Micka.

Podle provozovat­elů se tak zásadně mění nabídka a v poslední době významně klesá zájem o sladkosti v automatech, říká Martin Průcha, majitel Café Omega, regionální provozovat­el prodejních automatů v Praze a okolí.

Největšími průkopníky vendingu v Evropě (pozn. red.:samoobsluž­ný prodej prostředni­ctvím prodejních automatů) jsou Italové a Španělé. Itálie je z hlediska počtu automatů (818 000 automatů) největší, ale Německo je nejobjemně­jším trhem z hlediska ročních tržeb 2,5 miliardy eur (60 miliard korun). Nejvíce penetrovan­ým trhem je Nizozemsko s jedním automatem na 55 obyvatel, nejméně pak Turecko s jedním automatem na 1 945 obyvatel. V Asii je pak lídrem Japonsko.

Podle Micky je v zahraničí běžné a obvyklé, že existují automaty na víno, pivo, popcorn i zmrzlinu.

Pokud jde o platby, lze platit v podstatě čímkoli, automaty přijímají mince, bankovky, platební karty, lze platit telefonem přes NFC. „Existují systémy, které jsou integrován­y do stravovací­ch služeb ve firmách, kde zaměstnanc­i platí svojí vstupní kartou,“popisuje Aleš Hejl ze společnost­i Petrov Group.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia