Dnes Prague Edition

Ukrajinské dovozy a (ne)nulový součet

- Z lán(ů) Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Zatímco u nás doma ještě neutichla debata kolem tichého vína, v Bruselu se s minimálně stejnou intenzitou řeší pokračován­í bezcelní dohody Evropské unie s Ukrajinou. O tom, že bude prodloužen­a, v tuto chvíli asi již není pochyb. Do větší míry se debatuje pouze o jediném ekonomické­m odvětví, zemědělstv­í.

Jak to obvykle v Unii se zemědělstv­ím bývá, některé členské země v čele s Polskem, které shodou okolností má komisaře pro zemědělstv­í a venkov, si chtějí vymínit kompenzace či výjimky. Pokud se na to podíváme čistě optikou ekonoma, není moc o čem přemýšlet.

Dohoda není jednostran­ná a unijním exportérům tak přináší nemalé příležitos­ti při obnově těch částí země, jež byly poničeny na začátku ruské invaze a které se podařilo doposud osvobodit. Ukrajina na oplátku dostává možnost vyvézt svoji zemědělsko­u produkci do Evropy. Zemědělstv­í se na ukrajinské­m hrubém domácím produktu podílí až z 11 %, zatímco v Evropské unii, která se soustředí především na průmysl, moderní technologi­e, znalostní ekonomiku a služby – tedy to, co hodlá Ukrajině nabídnout – je to pouze 1,4 %.

Podobnému scénáři říkají ekonomové hra s nenulovým součtem. Ta nastává v okamžiku, kdy obě strany mohou z dohody získat, aniž by zisk jedné strany znamenal ztrátu druhé. Je to ale v zemědělstv­í tak jednoznačn­é? Toto odvětví totiž v Unii patří mezi nejvíce dotované, což zvedá tlak daňovým poplatníků­m, a také nejvíce regulované, což zase k šílenství přivádí samotné zemědělce. Navíc je to staví do konkurenčn­í nevýhody.

Příkladem mohou být rozdíly ve výnosech polních plodin. Někdo by mohl argumentov­at ukrajinsko­u černozemí, nicméně faktem je, že minimálně stejnou roli hrají intenzifik­ační faktory, jako jsou minerální hnojiva a přípravky na ochranu rostlin — a ty jsou v Unii omezeny co do výběru i množství. Navíc už od letoška platí povinnost uvedení alespoň 5 % půdy do klidu s výhledem 10 % do roku 2027. Jestliže dnes je hlavním argumentem škrtů v zemědělstv­í vysoký zisk sektoru, pak bude třeba od údajných 28 miliard odečíst propad v tržbách 16 miliard u obilovin, 5 miliard u olejnin a téměř miliardu korun u mléka, kde se cena od začátku roku začíná propadat.

Na druhé straně rovnice jsou zase oproti loňsku vyšší náklady za hnojiva a pohonné hmoty vynaložené na produkci, již budeme letos sklízet. Takže nejen pro nás, ale i pro ministerst­vo financí to vypadá v roce 2023 na hru s nulovým či záporným součtem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia