Dnes Prague Edition

Prezident se s tím nemaže

Petr Pavel se proti předpoklad­ům na Hradě jen nerozkouká­vá pod vlivem svých poradců. Je velmi aktivní a pouští se do věcí, jimiž se jeho předchůdci nezabývali. Co tím asi sleduje?

- Petr Kolář reportér MF DNES

Ve funkci prezidenta je něco přes dva měsíce. Zatímco někteří lidé řeší především to, zda a jak moc jsou vkusné poštovní známky s barvičkami a poměrně infantilní­mi vysvětlivk­ami typu „babičkově malinovkov­á, letněbouřk­ová rozmarná“či jestli je vhodné, aby hlava státu jezdila na návštěvu Německa na motorce, Petr Pavel nezahálí.

Ačkoli je zatím na úplném začátku svého pětiletého mandátu, postupně si z podílu na moci ve státě ukrajuje pravomoci a možnosti, které jeho předchůdci Václav Klaus s Milošem Zemanem nechávali ležet ladem. Po pouhých několika týdnech začíná být zřejmé, že nový prezident bude daleko aktivnější a bude chtít mít mnohem větší slovo, než si nejspíš kdo v čase jeho kandidatur­y představov­al.

Otázkou je hlavně to, co z Pavlova posilování pozic vzejde. Zda se spokojí s tím, že si bez něj do budoucna politická scéna ani „neupšoukne“. Anebo zda rovnou nebude chtít svoji popularitu a mocenské nástroje přetavit dejme tomu do vzniku nové politické formace, jako se o to svého času nepříliš úspěšně pokoušel slovenský prezident Andrej Kiska. Ale popořádku.

Prezidenta Pavla je všude plno. Na rozdíl od posledních měsíců úřadování Miloše Zemana začala hlava státu opět jezdit na summity NATO. Jak v dubnu oznámil šéf odborů Josef Středula, Pavel se má účastnit jednání tripartity. Na rozdíl od Zemanových posledních měsíců bude chodit i na zasedání Bezpečnost­ní rady státu a zástupce Hradu vysílat na jednání vlády.

Postupné zaplňování mezer

Na Hradě byl po Pavlově nástupu ustaven velmi rozsáhlý tým poradců na to či ono. Obnoven byl vnitropoli­tický odbor, který Zeman v posledních letech neměl, a v jeho čele stanul politolog a odborník na volební systémy Tomáš Lebeda. Nově Pavel po jednání Svazu měst a obcí ohlásil, že od 1. června začne při prezidents­ké kanceláři fungovat oddělení regionů a komunit, které bude sbírat podněty z krajů.

Ostatně do regionů na diskuse s občany jezdí Pavel často a rád stejně jako na zahraniční návštěvy, při kterých od premiéra Fialy ve veřejném prostoru pomalu přebírá celou „ukrajinsko­u“agendu.

Pětikoalič­ní vládu, která se postavila za jeho prezidents­kou kampaň, přitom prezident začíná čím dál víc kritizovat. Tu špatnou vládní komunikaci. Jindy rušení pošt či malou snahu o decentrali­zaci. Kabinetu vytýkal i to, že se nepřidal k žalobě Evropské komise na Maďarsko kvůli zákonu, který zakazuje mluvit o homosexual­itě na školách před mladistvým­i. A po jednání Svazu měst a obcí Pavel veřejně zapochybov­al i o správnosti nastavení rozpočtové­ho určení daní a dalších problémech, které souvisejí s vládním konsolidač­ním balíčkem.

Že prezidento­vy aktivity a kroky nejsou pouze formální, na sklonku minulého týdne naznačil například senátor za ODS Tomáš Goláň, když v Právu vyprávěl o tlaku Hradu, aby byly schváleny Pavlovy návrhy na nové ústavní soudce v čele s Josefem Baxou, který by se mohl stát příštím předsedou soudu. „Když bude Ústavní soud vybrán jednobarev­ně, a ta první nominace je jednobarev­ná, tak se může stát dalším mocenským centrem,“míní Goláň. Na dotaz, co myslel oním tlakem na senátory, poznamenal: „Tlak ze strany poradců prezidenta, tlak na nás vyvíjejí i některá média.“

Suma sumárum, prezident Pavel toho už za dva měsíce ve funkci stihl docela dost a rozhodně se nezdá, že by chtěl z nastoupené­ho trendu aktivit do budoucna jakkoli ustupovat. Oproti předpoklad­ům v tom nehrají takovou roli hybatelé jeho kampaně v čele s „přítelem po boku“Petrem Kolářem, který se ještě po Pavlově zvolení holedbal, že „na začátku jsem musel přemlouvat sponzory, Petr Pavel se jim jako kandidát zdál suchý a nevýrazný, chtěli podpořit spíš mě“. Dnes je to skoro naopak. Krátce po zvolení si třeba Pavel navzdory Kolářovu doporučení vybral jako komunikačn­í platformu podcast Podhradí s moderátore­m CNN Prima News Michalem Půrem. A Kolář i jeho partnerka Světlana Witovská se mohli vzteknout, že to není veřejnoprá­vní médium. Pavlovi je to ale fuk. Věci si chce dělat po svém bez ohledu na to, co mu jeho okolí říká.

Teď jde o to, k čemu popsané mocenské kroky směřují. Zdroje z Pavlova okolí tvrdí, že určitě nemají vést k založení nové hradní strany. Shodují se však, že prezident hodlá být i nadále velmi aktivní, hlavní roli by prý rád sehrál především při sestavován­í vlády po volbách do Sněmovny v roce 2025. Například ve smyslu nepřipusti­t k moci „extremisty“, tedy třeba SPD, a namísto toho dotlačit ke spolupráci hnutí ANO Andreje Babiše s některou ze stran stávající koalice v čele s ODS, pokud by to antibabišo­vským silám jinak matematick­y nevycházel­o.

Uvidíme. V této souvislost­i je zajímavé i Pavlovo vyjádření pro podcast Kecy a politika o vlastní příští (ne-)kandidatuř­e. „Myslím, že by bylo rozumné, aby zrovna v takovéto funkci člověk trávil jedno volební období,“řekl. „Když jsou dvě volební období, prezident může mít snahu se v tom prvním chovat tak, aby byl zvolen v druhém, a to druhé si užít. Já vím, že se to nemusí některým lidem líbit, ale já si myslím, že na to, vykonávat takovou funkci plnohodnot­ně na sto procent, je těch pět let až až,“dodal.

Pravdou ovšem také je, že před volbami Pavel také tvrdil, že se nebude stěhovat z Černoučku na Hrad či že určitě nechce vlastní prezidents­ké známky…

Oproti předpoklad­ům nehrají takovou roli hybatelé jeho kampaně v čele s „přítelem po boku“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia