Dnes Prague Edition

Ptát se na válku není zprvu lehké

Anna Stropnická po svatbě působí jako Grundmanov­á. „Líbí se mi to. Myslím, že to muži ocení,“říká herečka ke změně. V divadelní novince Trójanky si právě s manželem zahraje.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Trója je v troskách, její zdi pobořené, její muži mrtví. A ženy se nyní musí smířit se životem mezi nepřáteli. Klasická Euripidova hra Trójanky inspiroval­a Davida Košťáka z pražského Švandova divadla k napsání stejnojmen­né novinky, kterou zde inscenuje ukrajinský tým.

Ve třech ženských rolích se v komorním Studiu v sobotu poprvé představí Anežka Šťastná, Marie Štípková a Anna Grundmanov­á, kterou diváci ještě nedávno mohli na plakátech vídat jako Annu Stropnicko­u.

„Ze začátku je člověk opatrný a nechává mluvit a projevovat se spíše druhou stranu. Nechce se hloupě nebo nepatřičně na něco zeptat. Později jsem se ohledně tématu války více uvolnila. Bylo to pro mě obohacují setkání. A všechny z našeho tvůrčího týmu velmi obdivuji, jak se se vším dokážou prát,“popisuje herečka setkání s ukrajinský­mi divadelnic­emi v čele s režisérkou Annou Turlo.

Najdou diváci v Trójankách nějaké konkrétní odkazy na současnou situaci?

Myslím, že právě proto, že text zpracovává tým převážně ukrajinský, tak se v inscenaci téma trojské a ukrajinské války prolíná. V podstatě jakékoli války. Vždy má totiž podobné následky na lidských osudech.

Může tomu, kdo poctivě sleduje zpravodajs­tví z Ukrajiny, novinka nabídnout nějaký nový pohled?

Určitě. Všichni známe obecné informace. My nabízíme konkrétní příběhy tří žen. To je pak vždy o něco hmatatelně­jší a člověk si začne více vážit toho, co má a jak si žije.

V představen­í naživo zazní písně Zuzany Navarové. Budete je zpívat i vy?

Ano, zpíváme všechny tři. Od Zuzany Navarové znám jen pár písní a i tyhle mi byly povědomé. Jsem ráda, že ji nemám tak naposlouch­anou, alespoň je můžu zpívat svobodněji. Píseň, kterou zpívám sama, se jmenuje Do nebes. Má krásnou atmosféru.

Spolu s vámi zde hraje i váš manžel Jan Grundman. Je to během zkoušení spíše výhoda, nebo nevýhoda?

Už jsme spolu párkrát zkoušeli a myslím, že s tím nemáme problém. Lepší je spolu možná zkoušet komedii, než když k němu musím hrát odpor. (smích) Ale je to naše práce. Doma si spolu opakujeme texty, což je zase výhoda.

Po svatbě působíte s novým příjmením. Herečky si přitom často nechávají to původní, pod kterým jsou už známé. Tuto možnost jste nezvažoval­a?

Věděla jsem, že se chci jmenovat stejně jako můj manžel. Jednou snad budeme mít děti a těším se, že budeme jedna rodina se stejným příjmením, že k sobě budeme třeba i díky tomu více patřit. Všimla jsem si, že si víc mých kolegyň bere jméno svého manžela. A líbí se mi to. Myslím, že to ti muži ocení.

Ve Švandově divadle hrajete už čtvrtou sezonu. Předtím jste působila v Olomouci a Brně. Co vás vlastně zlákalo zpět do Prahy?

Jsem rodilá Pražanka. Moravu jsem si moc oblíbila, jsem oběma angažmá za moc vděčná a zahrála jsem si tam krásné dívčí role. Ale doma je doma. A Švandovo divadlo je menší než ta, ve kterých jsem hrála. Těšila jsem se na menší soubor. Z nabídky jsem tak byla pochopitel­ně nadšená.

A jak svou dosavadní „misi“zde hodnotíte? Na kterou roli jste nejvíce hrdá?

Zpočátku, jak to bývá, jsem nějaké role přebírala. A jsem moc ráda, že jsem si zahrála třeba ve švanďáckém trháku Kdo je tady ředitel. Setkání na jevišti s Michalem Dlouhým byl zážitek a vždycky jsem se bavila. Ze svých nazkoušený­ch rolí mám ráda postavu Mariny Litviněnko­vé, statečné manželky zavražděné­ho Alexandra Litviněnka v inscenaci Příliš drahý jed.

 ?? Foto: Alena Hrbková ?? Čtvrtým rokem Anna Grundmanov­á, dříve Stropnická, působí na pražské scéně od roku 2019.
Foto: Alena Hrbková Čtvrtým rokem Anna Grundmanov­á, dříve Stropnická, působí na pražské scéně od roku 2019.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia