Dnes Prague Edition

Pánové, kdo se přidá?

Hokejoví adiktologo­vé varují: Češi jsou na MS až moc závislí na produkci Kubalíka s Červenkou.

- Jan Daněk reportér MF DNES na MS v Rize

Ještě ho čekají minimálně dva zápasy. Už před nimi se prostřílel k českému rekordu. Nikdo jiný takovou kanonádu na hokejovém šampionátu ještě nepředvedl.

Druhý, nedávný zatracenec fanouškovs­kého lidu, hraje neméně skvostně.

Svědčí mu, že není nejzářivěj­ší hvězdou týmu. Spíš poklidným vůdcem, který ale na ledě umí ostatní strhnout.

Dohromady jim to náramně klape.

Dominik Kubalík. Na turnaji 8+4. Roman Červenka. V Rize 3+6. Jejich nedělní trefy proti Švýcarům na body nestačily (2:4), ale vystřelily je do čela bodování celého mistrovstv­í světa.

Krásná čísla zadělávají na problém. Češi si na produktivn­ích forvardech pěstují závislost, jež může škodit.

I v národním týmu si uvědomují, že je pro vytoužený úspěch nutné bodovou produkci rozložit i mezi další útočníky. „Rozhodně by to chtělo,“přikývne Vladimír Sobotka, který poslední duely nastupuje s elitním duem jako centr. „Kubalda pálí ostrejma. Snad mu to vydrží a taky se k němu připojí někdo další, kdo dá důležitý gólík,“přeje si křídlo Jakub Flek. Jenže najde se někdo takový?

I o tom bude dnešní závěrečný duel ve skupině proti Kanadě (15.20, online reportáž na iDNES.cz/hokej), který napoví o protivníko­vi a místě pro klíčové čtvrteční čtvrtfinál­e.

Impotentní útočníci

Za vyčnívajíc­í dvojicí je bodová díra. Třetí nejprodukt­ivnější reprezenta­ční útočník Lukáš Sedlák se zastavil na bilanci 3+2, z turnaje ho vyřadila zlomená kost v nártu. O bod méně má David Tomášek (0+4), jenž ale při včerejším nácviku trénoval jako náhradník. „Sestavou se míchá, když trenér ví, že to nějak nefunguje,“připouští Sobotka. Do elitní formace jej posunul kromě Sedlákova zranění i zbloudilý puk, který zlomil lícní kost centru Filipu Chytilovi. Zbývající

zdraví ze soupisky dají do kupy 15 bodů. Součtu Červenky s Kubalíkem se to ani neblíží.

Na Jiřím Smejkalovi je znát, jak ho brzdí bolavé tělo. Objevuje se sice i v přesilovká­ch, ale v šesti startech zaznamenal jedinou asistenci. Šikovný centr Michal Špaček má 0+2, ale také nepěkných -5 v hodnocení plus minus. Zcela fit není ani Filip Chlapík, jenž dokázal v extralize i švýcarské lize rozhodovat zápasy. Nevýrazný Martin Kaut se pohybuje na rozhraní sestavy.

Až dodatečně trenéři povolali křídelníka Radan Lence a Radima Zohornu, který při debutu na mistrovstv­í světa proti Švýcarům zaujal. Výčet potíží společně s předchozím přívalem omluvenek forvardů z NHL podtrhuje význam fungujícíh­o útoku Flek, Černoch, Beránek.

Jsou platní, živí, přímočaří. Ideální vlastnosti pro čtvrtou formaci, ale po nepříznivý­ch zprávách naskakuje trio spojené s Karlovými Vary na led hned po Kubalíkovi s Červenkou. „Jsme druhá lajna, ale je to jen číslo na papíře, nevidím v ničem rozdíl,“prohodí Flek. „Musíme být aktivní, brát soupeři sílu, nedostávat góly. A když i nějaké dáme, je to bonus.“

Flek připomene, že s kolegy si šance vytvářejí. Jen je neproměňuj­í.

I proto se české výsledky na šampionátu

odvíjejí od gólového přísunu Červenky s Kubalíkem.

Jejich význam kouč Jalonen ještě posiluje. V neděli je poprvé spojil i při klasické přesilovce pěti proti čtyřem. „Udělali jsme maličké změny, chtěli jsme to hrát trošku jinak,“vysvětlil kapitán Červenka. „Takhle máme víc flexibilit­y, i když je někdy potřeba improvizov­at.“

Proti Švýcarům to Červenkovi s Kubalíkem nedělalo problém. Ze dvou přesilovek i jednu využili. Jenže

aby se k nim propracova­li, musí ostatní útoky donutit soupeře k faulům. Při hře pět na pět si lze snadněji ohlídat nebezpečné borce soupeře. „Jako my se připravuje­me na ně, i oni se chystají na nás,“podotkne Sobotka. Jeho kolegové Červenka s Kubalíkem se brání těžko. Šampionát se ale dostává do fáze, kdy už nerozhoduj­e, co kdo umí, ale také co kdo komu dovolí. K úspěchu vede i jiná cesta. Zazáří ti, od kterých se to nečeká.

 ?? Foto: ČTK ?? Úderné duo Roman Červenka (vlevo) s Dominikem Kubalíkem se starají o gólový a bodový přísun českého týmu. Ale potřebují pomoci.
Foto: ČTK Úderné duo Roman Červenka (vlevo) s Dominikem Kubalíkem se starají o gólový a bodový přísun českého týmu. Ale potřebují pomoci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia