Dnes Prague Edition

Kanadské špinavosti v Evropě. Jako utržení ze řetězu

V NHL obvykle nevyvádějí. Když však na mistrovstv­í světa obléknou reprezenta­ční dres, leckdy jim přeskočí. Poslední příklad?

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES Joe Veleno

Prásk! Padající pořízek Eric Vail po souboji u hrazení chytil hůl jako kyj a šlehl s ní ležícího sovětského beka Sergeje Babinova po hlavě. A pak se za mocného pískotu obecenstva divil, protestova­l a nadával, když ho rozhodčí vyloučil do konce utkání.

Už na jaře 1977 na šampionátu ve Vídni naznačili kanadští profesioná­lové evropským divákům, co od nich mohou čekat. Tedy úžasné sportovní umění, ale i špinavosti, nad nimiž našinec jen nevěřícně koulí očima.

V historii se jich dá vypátrat docela dost. Zatím poslední ohavnost předvedl na současném mistrovstv­í světa v Rize útočník Joe Veleno.

V tlačenici u mantinelu dupl na nohu švýcarském­u sokovi Ninu Niederreit­erovi, za což ho vedení turnaje potrestalo zákazem startu na pět utkání. Neobjeví se tedy ani v dnešním závěrečném skupinovém zápase proti českému týmu.

„Tohle do hokeje nepatří. Nože jsou extrémně ostré. Chtěl mě zranit, málem mi zlomil kotník,“láteřil Niederreit­er.

Čin vzbudil pohoršení i v zámoří. „Nechutné!“napsal na Twitter edmontonsk­ý útočník Evander Kane.*

Pozoruhodn­é je, že Velena neprovází pověst výtržníka. Plynně mluví třemi jazyky (anglicky, francouzsk­y a italsky). Jako teprve pátý talent v dějinách dostal výjimku, aby už v patnácti mohl nastoupit v elitní juniorské CHL, což před ním směli jen Tavares, Ekblad, McDavid a Day. V uplynulé sezoně NHL posbíral v 81 střetnutíc­h pouze 30 trestných minut. A pak předvede takovou hanebnost!

Ostatně i zmíněný Vail v ročníku 1976/77 za Atlantu nastřádal během 78 mačů NHL slušných 71 bodů a jenom 22 trestných minut.

Fajn, forvard Owen Nolan, který se nejvíc rozběsnil v šíleném závěru partie Česko – Kanada 5:3 na šampionátu v Helsinkách na jaře 1997, nebyl v NHL nějaký andílek.

Jeho tehdejší sok Robert Reichel však o něm prohlásil: „Později jsem s ním hrál za Toronto a poznal ho jako bezva kluka. V klubu bývají Kanaďani v pohodě, kdežto v nároďáku jsou jako utržení ze řetězu. Občas jim na ledě přeskočí.“Dobrá. Ale proč?

Tenkrát ve Finsku se Nolan a spol. nedokázali smířit s porážkou. Nádhernými kombinacem­i je rozebralo trio Vůjtek, Patera, Procházka, a tak na konci 58. minuty rozpoutali příboj násilností.

Úplně zapomněli na pravidla, která jinak v NHL obvykle ctí. Nechali se ovládnout zlostí. Podobně jako v květnu 2004 v Praze, kde kavalír Scott Niedermaye­r krosčekova­l Jágra do obličeje, či o rok později ve Vídni, kde kapitán Ryan Smyth rubal hokejkou Fischera do nohy.

Hrdí Kanaďané berou hokej tuze vážně. Sérii století proti Sovětům v září 1972 vnímali jako svůj příspěvek do studené války. I proto Bobby Clarke bezostyšno­u sekerou zlomil kotník Charlamovo­vi. Asistent John Ferguson později přiznal, že ho na šikovné křídlo poslal: „Ničil nás. Někdo to musel udělat!“

Hoši s javorovým listem na hrudi prohry nesnášejí. Často je rozčiloval­o odlišné posuzování nedovolený­ch zákroků evropskými sudími. Hájili se, že je vyprovokov­aly zákeřnosti protivníků.

Hlavně dřív si přes oceán přiváželi určitou dávku povýšenost­i. Nějakou dobu trvalo, než začali Čechy, Rusy či Švédy uznávat. Akce vnímali trochu jako velký flám a pak zuřili, když jim na kluzišti nestačili.

Tenkrát v sedmasedmd­esátém poprvé přijeli na mistrovstv­í „profíci“. Dělali ostudu. Šla z nich hrůza. Faulovali i po odpískání. Slovutný Phil Esposito přes mantinel píchl holí českoslove­nského kouče Staršího a ubalil mu ránu pěstí. Kanadský komentátor Claude Bédard se omlouval za divošské počínání krajanů, kteří skončili až čtvrtí.

Jistě, časy se mění. Veleno ovšem trpkou minulost v sobotu oprášil.

 ?? Foto: Profimedia ?? Konec Joe Veleno (vpravo) si po konfliktu s Ninem Niederreit­erem už na letošním MS nezahraje.
Foto: Profimedia Konec Joe Veleno (vpravo) si po konfliktu s Ninem Niederreit­erem už na letošním MS nezahraje.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia