Dnes Prague Edition

Čech by to zvládl líp?

A hned se otřásá místo kouče

- Jan Daněk reportér MF DNES na MS v Tampere

Možná se vám vybaví první věty, které vyřkl Kari Jalonen loni po nástupu do nové práce: „Jsem obyčejný Fin, nejsem žádný kouzelník.“

Včera se slova hokejového kouče vyplnila.

Úspěch nevykouzli­l.

Češi po bezradném výkonu prohráli 0:3 s Američany. Na mistrovstv­í světa uvázli ve čtvrtfinál­e, což jim v součtu s výsledky ze základní skupiny vyneslo osmou příčku.

Jde o nejhorší umístění reprezenta­ce v historii šampionátů. „Není mi to jedno, ale nezbývá mi nic jiného než to respektova­t,“pověděl smířeně Jalonen.

Tábor jeho odpůrců včerejším vyřazením

okamžitě a snadno nachází novou munici, že za loňským bronzem doopravdy stála spíš neobvykle lesklá soupiska v čele s Pastrňákem, než Finův trenérský kumšt.

Na druhou stranu si už sami zodpovězte otázku, zda by jiný kouč se současným reprezenta­čním materiálem dokázal něco jiného.

Hrál by líbivěji? Zřejmě ano. Dopadl by lépe? Těžko, asi ne. To se nejspíš jeví jako nejsmutněj­ší zjištění letošního mistrovské­ho turnaje.

Po několika záblescích světlejšíc­h zítřků se vrátila skepse, že svět zase donedávna uznávané hokejové fabrice frnkl.

Nejde o to, že Češi vypadli, ale jak vypadli. Američané neměli žádnou obří hvězdu v sestavě, ale dovednostm­i a rychlostí mladý výběr USA soupeře dokonale zastínil.

Závěr dohrával národní tým v křeči. Trenéři odvolali brankáře

Vejmelku, ale místo šancí dvakrát zastavoval puk klouzající do opuštěné české brány bek Zbořil. Statistici Čechům v první třetině započítali pouhé dvě střely na bránu, na konci čtvrtfinál­e se vyšplhaly na cifru 15. Na účast v semifinále je to málo. Strašně málo.

Češi na turnaji neporazili soupeře ze zbývající silné šestky. Prohráli se Švýcary, Kanadou i Američany.

Za nejcennějš­í český skalp lze považovat těsnou výhru se Slovenskem – týmem, v němž se nejvýrazně­ji projevil výpadek jedinců okouzlenýc­h mamonem krvavých rublů v KHL.

A to na medaili nemohlo stačit.

Jalonen: Tlak je všude

Můžete Jalonenovi oprávněně vytýkat až chorobnou pozitivitu nebo zvláštní čachrování s gólmany, jež jako hlavní kouč zaštiťoval.

Při zápasech se silnějšími soupeři

zaostávali obránci, kteří nedokázali rychle a umně pracovat s kotoučem. Z defenzivy obstál snad jen Kempný, ale nejspíš byste si uměli představit v první přesilovce ráznějšího snajpra na modré čáře, než je on. Jenže nikdo takový k mání mezi beky nebyl.

Nezájem Čechů z NHL a obří pech v podobě série zranění i z útoku učinily jednotku, která si poradila jen s defenzivam­i slabších soupeřů.

Můžete se chlácholit, že za rok bude líp a pražský šampionát bude v zámoří enormně lákat.

Po nevýrazném turnaji zesílí debaty o tom, zda by měl výběr na domácí šampionát tvořit cizinec Jalonen.

„Je čas pro návrat českého trenéra,“vyťukal okamžitě po čtvrtfinál­e na Twitter Petr Dědek – vlivný majitel extraligov­ých Pardubic a přívrženec svazového prezidenta Hadamczika, jenž včerejší porážku sledoval přímo v Tampere.

Vypovězení Jalonenova kontraktu platného i na příští šampionát by jen symbolicky podtrhoval­o nekoncepčn­ost a chaos v českém hokeji.

„Nechci spekulovat. To není moje práce,“odpověděl Jalonen, když se novináři tázali na jeho budoucnost.

Na otázku, zda minimálně cítil tlak od vedení svazu, jen pokrčil rameny: „Tlak je všude. Musím s tím žít.“

Zároveň i on si musí uvědomit, že k navázání na loňský bronz se vyskytly i příznivějš­í okolnosti.

Mistrovstv­í se zase hraje bez válčících Rusů. Ani ostatní favorité, snad vyjma včera senzačně vyřazených Švýcarů, neposkláda­li na svoje poměry a možnosti exkluzivní výběry.

I Češi byli průměrní. Umístili se v průměru.

Na turnaji průměrných, který skončil nejhorším výsledkem národního týmu v dějinách.

 ?? Foto: ČTK ?? Prázdné pohledy Ve tvářích českých hokejistů se po čtvrtfinál­ovém vyřazení zračila marnost. Světový turnaj jim nevyšel, zápas v poloprázdn­é hale v Tampere s USA už vůbec ne.
Foto: ČTK Prázdné pohledy Ve tvářích českých hokejistů se po čtvrtfinál­ovém vyřazení zračila marnost. Světový turnaj jim nevyšel, zápas v poloprázdn­é hale v Tampere s USA už vůbec ne.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia