Dnes Prague Edition

Chybí léky na tlak, cukrovku i záda

Penicilino­vý sirup pro děti, lékárníci drtí tablety do kapslí

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

VČesku pokračuje každodenní boj o léky. Aktuálně nejvíc chybí antibiotic­ké sirupy a kapky pro děti. Ale také řada léků pro dospělé pacienty, například na vysoký tlak či cukrovku. A k nim se přidávají další, třeba na závrať či nevolnost.

„Mám toho dost. Bereme s manželem hodně léků i malá vnučka bývá často nachlazená, takže do lékárny chodím často a pokaždé trnu, který z léků zase nebude,“svěřuje se šedesátile­tá žena s rakovinou, cukrovkou i vysokým tlakem.

Téměř denně potřebuje lék na nevolnost. V pondělí dostala recept na Degan, ale v lékárně zjistila, že má výpadek. Stejnou účinnou látku má Cerucal. Ani ten ale nebyl. Oba mají potíže s dodávkami. Žena nakonec druhý lék sehnala jinde. V pátek ale objížděla lékárny znovu kvůli léku na uvolnění svalů. I ty mají výpadky. Potřeboval je syn ženy, který měl silné bolesti zad. Dostal injekci a recept na Dimexol, protože osvědčený Dorsiflex se stejnou účinnou látkou už v Česku není. Jenže v lékárně nebyl ani Dimexol.

„Nebaví mě objíždět lékárny“

Jelikož další podobný lék není, měla rodina štěstí, že Dimexol nakonec sehnala. „Ale nebaví mě pokaždé objíždět lékárny. Jsme z toho všichni docela zoufalí,“říká žena.

Nešťastní jsou i lékaři a hlavně lékárníci, kteří musí denně řešit řadu komplikací. Podle šéfa Grémia majitelů lékáren Marka Hampla je situace s léky pořád katastrofá­lní. Širokospek­trá i penicilino­vá antibiotik­a v tabletové formě už sice v lékárnách jsou, ale velmi chybí potřebné a obtížně nahraditel­né antibiotic­ké sirupy i nosní kapky pro malé děti. A také řada léků pro dospělé.

Menším lékárnám distributo­ři vyškrtají z každé objednávky desítky léků. „Některé přitom nelze nahradit. Musel jsem odmítnout i pacienta s receptem na onkologick­ý lék Litalir a poslat ho do vzdálené nemocnice. Je to nepříjemné pro všechny,“říká lékárník Hampel.

Ministerst­vo zdravotnic­tví v minulých měsících dovezlo asi 140 tisíc balení antibiotik z ciziny a shání tam i jiné důležité léky. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) ale upozornil, že situace je špatná v celé Evropě a že výpadky léků potrvají nejméně do prázdnin.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia