Dnes Prague Edition

Putin: Na Západ nezaútočím­e

S americkým novinářem od začátku války

-

Je nemožné, aby Rusko bylo na Ukrajině poraženo, je přesvědčen ruský prezident Vladimir Putin. Za své zájmy podle něj bude země bojovat až do konce a dobytého ukrajinské­ho území se nevzdá. Zároveň nenápadně naznačoval, že by byl o konci války ochoten jednat – se Západem.

Putin ve zhruba dvouhodino­vém rozhovoru s americkým moderátore­m Tuckerem Carlsonem také odmítl, že by Rusko mohlo napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko.

„Objevily se řeči o strategick­é porážce Ruska na bojišti,“uvedl Putin. „Podle mého názoru je to z definice nemožné. Nikdy se to nestane,“tvrdí Putin v prvním rozhovoru s americkým novinářem od začátku války na Ukrajině před téměř dvěma lety.

„Nebylo by lepší vyjednávat?“

Protože si podle Putina i západní představit­elé uvědomují, že je nemožné uštědřit Rusku strategick­ou porážku, tak přemýšlí, co dělat dál. „Jsme připraveni na tento dialog,“poznamenal. Spojené státy podle něj čelí vážným problémům na domácí scéně. „Nebylo by lepší vyjednávat s Ruskem? Uzavřít dohodu. Už s pochopením situace, jak se dnes vyvíjí, s vědomím, že Rusko bude bojovat za své zájmy až do konce,“uvedl také.

Rusko východoevr­opskou zemi napadlo v únoru 2022, a i když jeho původní plány podle Západu počítaly s tím, že Ukrajinu včetně metropole Kyjeva dobude během pouhých několika dní, stále se mu to nepodařilo.

Putin během rozhovoru dával Carlsonovi zabrat. Během setkání ho dlouhé minuty téměř nepustil ke slovu, zejména když dával své svérázné lekce z dějepisu. Moderátor

se moc nesnažil korigovat některé jeho zjevné výmysly, místo toho raději mluvil o bohu a ruské duši.

Pokud jde o obavy dalších zemí regionu, že by je Rusko také mohlo napadnout, řekl Putin, že Moskva nemá „žádný zájem“zaútočit na Polsko či Lotyšsko.

Na otázku, jestli si dokáže představit, že by vyslal ruské vojáky do Polska, jedenasedm­desátiletý politik řekl: „Jenom v jediném případě, pokud Polsko zaútočí na Rusko. Proč? Protože nemáme zájem na Polsku, Lotyšsku ani ničem jiném. Proč bychom

to dělali? Jednoduše nemáme žádný zájem.“

Rusko se však v minulosti zavázalo i k respektová­ní územní celistvost­i Ukrajiny a také Putin ještě po nelegální anexi ukrajinské­ho Krymu v roce 2014 ujišťoval o tom, že nemá zájem o další části Ukrajiny.

„Nevěřte těm, kteří chtějí, abyste se báli Ruska, a křičí, že Krym budou následovat další regiony. Nechceme Ukrajinu rozdělit, to nepotřebuj­eme,“řekl tehdy v projevu k oběma komorám ruského parlamentu.

V úterý natočeném rozhovoru si ruský prezident stěžoval, že Ukrajina byla v dubnu 2022 blízko dohodě na ukončení bojů, ale pak si to rozmyslela, když se ruské jednotky stáhly z blízkosti Kyjeva. I tak podle něj ale vše dříve nebo později vyústí v dohodu.

„Myslím, že může být dosaženo dohody,“uvedl Putin také na adresu zadržované­ho amerického novináře Evana Gershkovic­he, o jehož propuštění usilují USA. O případu podle něj jednají tajné služby obou zemí.

Objevily se řeči o strategick­é porážce Ruska na bojišti. Nikdy se to nestane.

 ?? Foto: Reuters ?? Dvě hodiny s Putinem Ruský prezident Vladimir Putin během rozhovoru s americkým moderátore­m Tuckerem Carlsonem v Moskvě.
Foto: Reuters Dvě hodiny s Putinem Ruský prezident Vladimir Putin během rozhovoru s americkým moderátore­m Tuckerem Carlsonem v Moskvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia