Dnes Prague Edition

Byznys s rovnátky: ceny letí do nebe

Zubní rovnátka si nechává dělat stále více Čechů. Je to drahé, specialist­ů je málo

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Zatímco čtrnáctile­tému Jendovi zbývá už jen pár dnů, než mu zhruba po dvou letech ortodontis­tka rovnátka sundá, jeho dvanáctile­tá sestra Hedvika byla včera na poslední návštěvě před tím, než jí lékařka nová rovnátka, tedy zámečky na zuby, nasadí. Náklady na synova rovnátka vyčísluje matka z Prahy zhruba na dvacet tisíc. Šest až osm tisíc korun za každé patro, další sto a tisícikoru­ny stála vždy kontrola spojená s opravou zámečků, třeba poté co Jenda o jeden přišel během letní dovolené. Další peníze stály speciální gumičky nebo další prevence. „Není to málo peněz, ale věřím, že se to vyplatí,“říká matka. Ona sama rovnátka neměla a lituje toho. „Celý život mě trápí, že mám jeden zub trochu nakřivo,“uzavírá.

Stále více Čechů si nechává dělat rovnátka. „Je to exploze. Dnes chtějí rovnátka skoro všechny děti, spousta dospělých a chodí i sedmdesátn­íci,“potvrdil MF DNES prezident České stomatolog­ické komory (ČSK) Roman Šmucler. Ortodontis­tů je však podle něj málo. Proto si někteří mohou dovolit účtovat i závratné částky v řádu statisíců.

Hodně dlouho šetřit však musí i rodiče dětí, kteří jim nechávají dělat jen „obyčejná“fixní kovová rovnátka. Lucie Bláhová dala za srovnání obou čelistí desetileté dcery 34 tisíc korun. „Nejdřív jsme zaplatili 10 tisíc, pak každý měsíc dva tisíce za úpravy,“uvedla. U druhé dcery proto zvolila starší ortodontis­tku před důchodem bez vlastních přístrojů.

„Sice jsme musely na rentgen jinam, ale při nasazení jsem zaplatila dopředu rovnou celou částku 18 tisíc korun za horní a spodní zuby. Pak byly při kontrolách jen drobné doplatky za gumičky a zámečky v řádech stokorun,“vzpomíná.

V cenách rovnátek a služeb ortodontis­tů jsou obrovské rozdíly. Nejběžnějš­í fixní aparáty s kovovými zámky se pohybují mezi 25 a 50 tisíci korunami. „Veškeré materiály k tomuto způsobu léčby používané jsou ze zahraničí, převážně z USA, takže jejich cena je závislá na kurzu koruny k dolaru a na inflaci. Dále se cena odvíjí od minutových nákladů ortodontis­tů, takže ve větších městech může být vyšší než v těch menších,“vysvětluje předseda České ortodontic­ké společnost­i Ivo Marek.

Podle něj však v 80 procentech případů celá terapie (kolem dvou let) nepřesáhne 35 tisíc korun. „Léčba fixními aparáty je tak v Česku bezkonkure­nčně nejlevnějš­í ze všech států střední a západní Evropy,“tvrdí ortodontis­ta Marek. Mluví však o praxích, které mají smlouvu se zdravotním­i pojišťovna­mi (ty zpravidla hradí práci lékaře, ale ne materiál). Od roku 2022 přispívají zdravotní pojišťovny na rovnátka všem do 21 let včetně. Některé hradí rovnátka celá, další z poloviny, jiné přispívají méně.

Jinou otázkou je léčba fixními aparáty pacientů nad 21 let, u kterých pojišťovny neplatí od roku 2022 žádný příspěvek. Zde se cena pohybuje přibližně kolem 60 až 80 tisíc korun za celou dobu léčby. I ta je nižší oproti cenám v okolních státech.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia