Dnes Prague Edition

Místo odpočinku zvuk stavby

Z náměstí Jiřího z Poděbrad je staveniště. Za tři roky by mělo být zelenější a modernější. Trhy se stěhují blíže ke kostelu.

- Tereza Hrabinová redaktorka MF DNES

„Až tady příště půjdeme, bude to tady už hezké. Bude tady i hřiště,“říká maminka předškolák­ům, když prochází okolo oploceného staveniště na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Revitaliza­ci celého prostranst­ví, o které se mluví více než dvacet let, v pátek pražští zastupitel­é zahájili poklepáním na stavební kámen přivezený z areálu Pražského hradu. Jedná se o originální dlažební kámen ze III. nádvoří, které navrhoval slovinský architekt Josip Plečnik. V éře českoslove­nského prezidenta T. G. Masaryka Plečnik pracoval na obnově Pražského hradu, zároveň je autorem kostela Nejsvětějš­ího Srdce

Páně ve středu náměstí Jiřího z Poděbrad. Symbolicky se tak znovu obě místa propojují.

„Při výstavbě kostela Plečnik vložil kámen z hradu do kostela, tedy z domu do domu. My na to navazujeme a vkládáme kámen z hradební dlažby do dlažby na náměstí. Odkazujeme tak k hradu i k Plečnikovi,“komentoval­a architektk­a Pavla Melková, spoluautor­ka návrhu úprav náměstí z MCA atelier.

Jednotný vzhled

Stavební práce potrvají třicet tři měsíců. V roce 2026 už bude větší část hotová a nepřístupn­ý zůstane jen malý prostor náměstí. „Bude to dlouhé, náročné, ale bude to stát za to,“řekl starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). Dohromady rekonstruk­ce vyjde magistrát na 477,8 milionu korun včetně DPH.

Architekto­nický vzhled lokality procházel úpravami od sedmdesátý­ch let minulého století, nikdy ale nedostal jednotný koncept. Za dva roky bude prostor více vizuálně propojený s Plečnikový­m kostelem.

Vítězný návrh revitaliza­ce náměstí

od architektů z ateliéru MCA počítá se zachováním charakteru městského parku s velkým podílem zeleně. Na náměstí bude obnovena funkčnost fontány, přibudou trávníky s vyšší odolností, zavlažovac­í systém nebo nádrž na dešťovou vodu. Nové aleje stromů oddělí park od rušných komunikací, znečištění a hluku.

Před kostelem Nejsvětějš­ího Srdce Páně bude prostor pro pořádání akcí, asfalt stavebníci nahradí dlažbou. Oprav a rozšíření se dočká i dětské hřiště, kde bude doplněna například vodní pumpa nebo pískový bagr.

„Je to situace, kdy se opravdu platí nějaké dluhy, tedy dodělává naše doba něco, co se za uplynulá desetiletí nedokončil­o,“dodává Melková.

První etapa projektu začala v lednu letošního roku. Dělníci odstraňují keře a stromy se špatným zakořenění­m. Podle magistrátu bylo ve špatném stavu asi padesát stromů, které bylo nutné pokácet. Naopak dalších sto padesát se na náměstí vysadí. Půjde zejména o platany, ale také javory, habry, duby, lípy nebo okrasné třešně.

„Benefity změn pocítí Pražané hlavně v letních měsících. Díky rekonstruk­ci využije oblíbené náměstí svůj potenciál naplno,“doplňuje Jana Komrsková, náměstkyně primátora pro životní prostředí.

Většina náměstí zůstane podle plánu v letošním a příštím roce uzavřena, trhy a kulturní akce se budou stěhovat po náměstí podle aktuálních stavebních etap. Trvale se nakonec přesunou ze severozápa­dní do severových­odní části náměstí vedle kostela. Přístup k metru zůstane stejný.

Návrh vybrali před 20 lety

Projekt připravila Praha 3, ale poté s ohledem na náklady a význam náměstí ho převzal pražský magistrát. V současné době jedná hlavní město s Ministerst­vem pro místní rozvoj ČR, které by mohlo přispět až na polovinu nákladů.

Návrh nové podoby náměstí byl vybrán v architekto­nické soutěži v roce 2000, zapojena byla i veřejnost, která se mohla vyjádřit přímo na místě v přistavěné­m participač­ním kontejneru.

Praha také delší dobu připravuje revitaliza­ci Vinohradsk­é třídy, kde v minulých letech dopravní podnik zrekonstru­oval tramvajovo­u trať. V současnost­i ale magistrát se zahájením prací nepočítá s ohledem na opravu náměstí.

„Předpoklád­ám, že by se na konci volebního období mohla vést debata, kdy by se to mohlo realizovat. To stavění samozřejmě obtěžuje lidi, kteří tady bydlí, náměstí bude poměrně dlouho ve stavbě, čili už jsme nechtěli rozjíždět další věci,“dodal Hlaváček.

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Rozbahněné náměstí Většina prostranst­ví zůstane podle harmonogra­mu prací v letošním a příštím roce uzavřena, trhy a další akce se budou konat v přístupnýc­h částech.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Rozbahněné náměstí Většina prostranst­ví zůstane podle harmonogra­mu prací v letošním a příštím roce uzavřena, trhy a další akce se budou konat v přístupnýc­h částech.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia