Dnes Prague Edition

Ukrajinci dva roky v Česku: pracují, s češtinou ale bojují

- Dominika Hejl Hromková reportérka MF DNES

Irina Koval do Česka prchla z Ukrajiny před válkou. Tam pracovala jako dispečerka vlakové dopravy, v Česku si našla práci jako pomocná kuchařka. Čechům je za pomoc velmi vděčná, lehce se jí ale nežije. „Žijeme velmi skromně a prakticky na všem šetříme,“popisuje. V sehnání lepší práce jí brání neznalost češtiny. Ani za necelé dva roky v Česku se jazyk moc dobře nenaučila.

Příběh Iriny je typickou ukázkou života ukrajinský­ch uprchlíků v Česku. Od vypuknutí války přesně před dvěma lety jich u nás našlo azyl skoro 600 tisíc. Přijmout takové množství nově příchozích se pro Česko stalo jednou z největších výzev v novodobé historii.

Dnes tu žije 380 tisíc Ukrajinců, z toho 180 tisíc tu plánuje zůstat další dva roky a déle. Vyplynulo to z nejnovější­ho průzkumu společnost­i PAQ Research. Ukrajinci si tady našli bydlení i práci. Po příchodu do Česka většina byla závislá na pomoci místních, dnes 79 procent bydlí převážně v nájmu, který zvládají sami platit. Přes 70 procent má práci.

Jenže pro více než polovinu z nich je jejich práce horší než na Ukrajině, pobírá nízké mzdy a trpí příjmovou chudobou. Podle výzkumníků je pro ně největší bariérou čeština. Pouze 35 procent se zvládne plynně domluvit, ostatní dají dohromady jen pár vět a frází. „Přestože se v češtině zlepšují, pořád velká část z nich nemá potřebnou úroveň,“podotýká hlavní autorka výzkumu PAQ Research „Hlas Ukrajinců“Kateřina Šafářová.

Částečně je to proto, že sami Ukrajinci nemají potřebu se zdokonalov­at, nebo protože kvůli pracovní vytíženost­i nemají čas. „Na nízkokvali­fikovaných pozicích často pracují mnohem více než 40 hodin týdně a pak nemají kapacitu se češtinu učit,“vysvětlila Šafářová. Podle ní by pomohlo, kdyby v učení češtiny uprchlíkům více pomáhali zaměstnava­telé.

Ve školách se to povedlo

Velmi pozitivně hodnotí výzkumníci začlenění ukrajinský­ch dětí do škol. Na základní školy chodí 90 procent z nich. „To se povedlo nad očekávání. Sice jsou školy, které mají čistě ukrajinské třídy, ale většina dětí je rozprostře­na ve třídách v malých počtech,“řekl Daniel Prokop z PAQ Research. I u dětí ale znalost češtiny pokulhává. Dobře se domluví 57 procent. U dětí je znalost jazyka důležitá, aby lépe zapadly do kolektivu, dostaly se na střední školy a zvýšily své šance na dobré uplatnění na pracovním trhu. K tomu jim právě pomáhá také to, že jsou ve třídách v menších počtech a snižuje se tak šance, že vytvoří uzavřené skupiny a budou se bavit jen mezi sebou.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Uprchlíci na Hradě Prezident Petr Pavel včera – symbolicky v den, kdy před dvěma lety napadlo Rusko Ukrajinu – přijal na Pražském hradě na 15 ukrajinský­ch válečných uprchlíků.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Uprchlíci na Hradě Prezident Petr Pavel včera – symbolicky v den, kdy před dvěma lety napadlo Rusko Ukrajinu – přijal na Pražském hradě na 15 ukrajinský­ch válečných uprchlíků.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia