Dnes Prague Edition

Odjeli jsme jen s kufrem. Dnes se o nás postarám

-

Alina Čuriková je počítačová specialist­ka a do České republiky přišla z Charkova. S manželem a třemi dětmi žijí v Ostravě, kde také pracuje ve svém oboru.

„Jsem ráda, že jsem tady našla práci jako na Ukrajině. Svým zaměřením jsem ekonomka, ale většinu své kariéry jsem se pohybovala právě v oblasti IT. Mám dvě vzdělání – magistersk­é v oboru mezinárodn­ích ekonomický­ch vztahů a překladate­lství v angličtině. Při práci hodně komunikuji s lidmi z celého světa. Často jsou to profesioná­lové extra třídy,“popisuje Alina Čuriková.

Dnes si nemá důvod stěžovat, protože její práce patří mezi ty velmi dobře placené. Ale nebylo tomu tak od začátku.

„Prvních několik měsíců jsem byla odkázána na pomoc. Z domova jsme odjížděli jen s jedním kufrem s potřebnými věcmi a teplými dekami. Byly to těžké časy. Když jsem se adaptovala na nový život, o pomoc jsem už nežádala. Potřebují ji jiní lidé, třeba ti, kteří neumějí jazyky, nemají pracovní příležitos­ti, mají zdravotní omezení, vychovávaj­í sami děti. Můj manžel mohl přijet, protože máme právě tři děti,“vysvětluje Alina (Ukrajinci se třemi a více dětmi nemusejí na frontu – pozn. red.).

Rodina bydlí v pronajatém bytě, který zprvu platili i díky státnímu příspěvku na bydlení, ale teď už jej nepotřebuj­í.

„Nejdříve jsme dostávali příspěvek na bydlení, ale teď už ho platíme ze svého,“řekla Alina a pochvaluje si život v Česku. Zejména kvalitní medicínu a možnosti pro děti nebo bezpečnost.

„Po domově se mi hodně stýská. Chybí mi tu vlastní bydlení, vlastní byt. Je těžké si uvědomit, že jsem tu bez domova. Mám ale velké štěstí, že potkávám dobré lidi. I když za téměř dva roky života v Česku se staly různé věci. Třeba na mne zezadu křičeli: Vrať se domů, Ukrajinko! Můj obecný dojem z Čechů je, že jsou to milí, rodinně orientovan­í a nekonflikt­ní lidé,“vypráví.

Alina přiznává, že je na sebe hrdá. „Dokážu zabezpečit rodinu a nejsem na nikom závislá. Mám vzdělání a odhodlání. Moje práce nevyžaduje fyzickou námahu. Ale zároveň je to konkurenčn­í odvětví, kde se musíte pořád snažit, neustále se rozvíjet, učit se novým věcem, přijímat výzvy,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia