Dnes Prague Edition

Smáli se mi a uráželi mě. Těším se domů

-

Polině Kokině je patnáct let a do Česka přijela stejně jako tisíce dalších ukrajinský­ch dětí bez znalosti jediného českého slova. Dnes studuje na gymnáziu a obstojně se česky domluví.

„Učitelé jsou otevření pomoci, když bylo potřeba, dali mi i hodinu navíc. A ještě zdarma,“vypráví.

Ve třídě, do které chodí, je jediná Ukrajinka. Dnes už to pro ni problém není, protože si kamarády nalezla mezi Čechy, ale začátky byly drsné. „Někteří Češi se mi smáli, uráželi mne, že jsem Ukrajinka... Zároveň mi ale většina hodně pomáhala,“popisuje.

„Mně osobně pomohla znalost angličtiny, kdy jsem alespoň mohla komunikova­t a najít spolužáky s podobnými zájmy,“vypráví Polina.

Asi po roce už se dokázala domluvit plynule česky. „Ale stále se kvůli rozdílnost­i mentalit necítím dobře a asi se nikdy nebudu cítit plnohodnot­nou součástí české společnost­i, nicméně to je spíše o mých vnitřních pocitech,“vypráví Polina.

Na gymnáziu se v současné době učí průměrně, tedy s trojkami. Je to ale i proto, že kromě učení chodí ještě pracovat – pomáhá v centru pomoci při integraci Ukrajinců, a to hlavně teenagerům ve věku od patnácti do jedenadvac­eti let.

„Pořádám různé akce, organizuji skupiny pro setkání s psychologe­m, učím angličtinu a mám mnoho dalších aktivit,“popisuje.

I když by člověk čekal, že mladá dívka si na nové prostředí nejsnáze zvykne, Polina Kokina sní o tom, že se na Ukrajinu vrátí. „Pořád je to domov a pro mě tam byl život lepší a příjemnějš­í. I ukrajinský systém studia se mi líbí více, nicméně v tuto chvíli chci studovat ukrajinsko­u školu online a dostat se na studium matematiky a fyziky na českou univerzitu. Hned pak se vrátím domů,“doplňuje.

 ?? ?? Chce domů Polina Kokina je ve své třídě nyní jediná Ukrajinka.
Chce domů Polina Kokina je ve své třídě nyní jediná Ukrajinka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia