Dnes Prague Edition

Vědkyně může dělat svůj obor i v Ostravě

-

Naděžda Gluščenko byla doktorkou medicínský­ch věd na katedře biofyziky, biochemie, farmakolog­ie a biomolekul­árního inženýrstv­í na Státní univerzitě v Sumách na Ukrajině.

Žije v Ostravě se svou patnáctile­tou dcerou a nyní vyučuje farmakolog­ii na Ostravské univerzitě.

„Když začala válka, můj muž se bez váhání rozhodl, že bude bránit Ukrajinu, a já jsem se s kufrem a třináctile­tou dcerou vydala 13. března 2022 přes Lvov do Ostravy. Byla jsem šokována, jak nám obyčejní Češi poskytoval­i nejrůznějš­í pomoc. S dcerou jsme se okamžitě začaly intenzivně učit česky, abych si našla práci a ona mohla chodit do české školy,“vypráví.

Když přišla na úřad práce, dostala kontakt na Ostravskou univerzitu. Hned v dubnu šla na pohovor.

„Anglicky jsme si povídali i o mé ukrajinské univerzitě, která aktivně zaváděla evropské postupy ve výuce farmakolog­ie. Například jsem byla účastníkem výměnného programu ERASMUS+ na katedře farmakolog­ie a klinické neurologie na univerzitě ve švédském městě Umea,“popisuje Naděžda. „Byla mi nabídnuta výuka angličtiny pro zahraniční studenty od začátku akademické­ho roku, tedy od září 2022, na hodinový úvazek. Tato nabídka mi dodala víru v samu sebe, protože jsem chtěla být užitečná zemi, která Ukrajině pomáhá, jak jen může. Zároveň jsem se dál učila česky, což mi dalo možnost podepsat smlouvu na rok jako asistent a od února 2023 učit české studenty farmakolog­ii,“popisuje Gluščenko.

Naděžda pomáhá i jinak. Je regionální koordináto­rkou projektu na podporu zdraví Ukrajinců. Organizuje aktivity pro děti i dospělé v Ostravě, Havířově, Frýdku–Místku nebo třeba Karviné. „To, že mám práci a dělám něco, co mě baví, mi pomáhá psychicky. Nepropadám beznaději, mám dobré bydlení a práci a realizuji se v něčem, co mi přináší radost,“dodává.

 ?? ?? Učí na univerzitě Naděžda Gluščenko přednáší českým studentům farmakolog­ii na univerzitě v Ostravě.
Učí na univerzitě Naděžda Gluščenko přednáší českým studentům farmakolog­ii na univerzitě v Ostravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia