Dnes Prague Edition

Dechovka a šestispřež­í. Pohřeb v klanu Kočků

Známá rodina světských se okázale loučila s manželkou Václava Kočky Olgou

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Dnes začíná slavná matějská pouť na pražském Výstavišti. Než se roztočí kolotoče a rozjede horská dráha, čekala ale na rodinu Kočkovu, která ji pořádá, smutná událost. V kostele svaté Markéty na pražském Břevnově se loučila rozvětvená rodina s Olgou Kočkovou, která s manželem Václavem Kočkou st. od poloviny šedesátých let pouť pořádala.

Kočkovi ale nejsou jen matějská. Pohybující se na hraně polosvěta patří k nejznámějš­ím „světským“rodinám, tedy rodům, ve kterých se po generace předává tradice pořádání zábavních poutí, cirkusů, loutkářstv­í nebo různých obchodů s tím spojených. Ale také kontakty s podsvětím.

Světští mají své zvyky a tradice, to bylo vidět i na včerejším pohřbu. Rozloučení s milovanou babičkou, jak o Olze mluvila široká rodina, se konalo v břevnovské­m klášteře. Z kostela sv. Markéty krátce před polednem vyšel pohřební průvod, který mohl připomínat 19. století. Vedla ho dechová hudba, následoval­i zřízenci s lucernami a pak rakev doprovázen­á nejbližší rodinou a širokým příbuzenst­vem. Nemohl chybět ani historický černý prosklený kočár se šestispřež­ím vraníků, který rodina při pohřbech využívá.

Ke světským pohřbům ale patří i pompa a extravagan­ce. Černé mercedesy s tmavými skly, černé obleky, kožešinové límce, obrovské věnce

z rudých růží a v neposlední řadě rodinná hrobka z černého lesklého kamene v kontrastu se sochami z bílého mramoru.

Rodinné kdo je kdo

Nejstarší z klanu, Václav Kočka, je žijící legendou „světských“. Od druhé poloviny 60. let 20. století organizova­l matějské pouti v Parku Julia

Fučíka, jak se tehdy Výstaviště jmenovalo. Vyjednával i zájezdy poutí, cirkusů, lunaparků i zpěváckých celebrit zejména do zemí východního bloku. V 80. letech se seznámil s Jiřím Paroubkem. Během jeho působení na pražské radnici v roli ekonomické­ho náměstka získala Výstaviště do pronájmu společnost Incheba, ve které působil Kočka st. jako náměstek ředitele. Klan Kočků měl tradičně silné vazby i na politiky z ČSSD nejen díky přátelství s Paroubkem, ale i díky tomu, že Václav st. byl šéfem ČSSD v Praze 7.

V roce 2006 se blíže neurčená „osoba Kočka“dostala i do policejní

Kubiceho zprávy jako možný objednavat­el vraždy Františka Mrázka.

O krok blíž k podsvětí

Spolu s manželkou Olgou měl Kočka st. dva syny a dceru. 9. října 2008 večer křtil tehdejší šéf ČSSD Paroubek svou knihu. V pražské restauraci Monarch se sešla pestrá společnost a nechyběl ani podnikatel Václav Kočka mladší. V restauraci se dostali do hádky hoteliér Bohumír Ďuričko a právě Kočka ml. Na jejím začátku byl údajně spor o to, kdo má u sebe více peněz. Ďuričko pak vytáhl zbraň (údajně na

obranu těhotné přítelkyně) a Kočku ml. zastřelil. Obviněný podnikatel a svědci přišli s odlišnými verzemi popisu incidentu. Soud hoteliéra poslal za vraždu na 12 a půl roku do vězení. Rodina tehdy vypravila velkolepý pohřeb, který zastavil pražskou dopravu. Kytici přinesla i řada politiků, většinou z ČSSD.

Stíhaný a odsouzený Kočka

Druhý Kočkův syn Jan je podnikatel a i on má vazby na podsvětí. Loni byl odsouzen k podmíněném­u trestu 2,5 roku za vydírání jiného podnikatel­e. Městský soud v Praze také řeší kauzu údajných daňových podvodů a praní špinavých peněz, v níž Jan Kočka figuruje.

Při dopravní nehodě zahynul v pátek 28. září 2018 ráno na dálnici D11 další z klanu Kočkových, osmadvacet­iletý Jan Kočka mladší, tedy vnuk Václava st. a syn Jana Kočky. Jan Kočka ml. při nehodě zemřel stejně jako řidič druhého vozu.

Podle policie řídil Kočka terénní vůz značky Mercedes G, který vjel okolo čtvrté hodiny ranní na dálnici D11 do protisměru. Čelně se srazil s nákladním vozem. Jan Kočka byl pravděpodo­bně pod vlivem omamných látek.

 ?? ??
 ?? Foto: L. Křivan a L. Bíba, MAFRA ?? Tradice Kočár tažený koňmi je rodinná tradice. Podobný pohřeb měl zastřelený Václav Kočka ml. a Jan Kočka ml. Vpravo Olga Kočková.
Foto: L. Křivan a L. Bíba, MAFRA Tradice Kočár tažený koňmi je rodinná tradice. Podobný pohřeb měl zastřelený Václav Kočka ml. a Jan Kočka ml. Vpravo Olga Kočková.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Rodina Václava Kočku st. podpírají za rakví syn Jan a dcera Olga.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Rodina Václava Kočku st. podpírají za rakví syn Jan a dcera Olga.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia