Dnes Prague Edition

Student se na akci vzepřel Rajchlovi

- — Matěj Nejedlý

PRAHA Pondělní stávku zemědělců navštívili také neparlamen­tní politici. Na Malostrans­kém náměstí v Praze byl mimo jiné Jindřich Rajchl, předseda strany PRO. Video, ve kterém si ostře vyměňuje názory se studentem, obletělo sociální sítě. Redakci iDNES.cz se šestnáctil­etého Tobiáše podařilo dohledat.

Mladý student se staršího oponenta nezalekl. Na videu se vymezuje například proti argumentům na svůj věk. „Poslední dny byly šílené,“říká mladík z pražského gymnázia. Tobiáš byl v pondělí ve škole a o přestávkác­h se spolužáky na mobilu sledovali protesty zemědělců. S kamarády si řekli, že by demonstrac­i chtěli vidět naživo.

„Už při příchodu jsme viděli, že je na náměstí i pan Rajchl, kterého jsme znali z médií,“přibližuje student. Dali se s politikem a jeho podporovat­eli do řeči. Za půl hodiny stihli probrat mnoho témat, od Ukrajiny přes školství nebo názor na tradiční rodinu. „Říkal mi, že bych v mém věku neměl takové problémy řešit. Nejdříve mi vykal a pak bez dotazu přešel na tykání,“popisuje dále student. Závěr diskuze obletěl sociální sítě. Na záběrech je vidět, že chce mladíka jeden z účastníků napadnout. „Chtěl mi dát pěstí, ale chytili mu ruku. Bylo vidět, že jim nejde o mě, ale že to dělají kvůli kamerám,“konstatuje student. Na jeho adresu zaznívaly i urážky. „Třeba že jsem vypatlaný debil nebo blb,“říká.

Na incident reagoval i Rajchl, který o něm napsal facebookov­ý příspěvek. Studenta označil za výrostka a tvrdil o něm, že mu minimálně pětkrát musel dát za pravdu. „Je to lež, nikdy jsem s ním nesouhlasi­l,“vysvětluje student.

Kauza měla na sociálních sítích dohru. Video s odvážným mladíkem sdílelo mnoho osobností. Reakce byly různé. Předseda Senátu Miloš Vystrčil studentovi vzkázal, že i když je jednoznačn­ě na jeho straně, mohl být slušnější.

I když prý kvůli videu zažil jeden z nejvíce hektických týdnů v životě, za svými názory si stojí a ničeho nelituje. Jen se o něj rodiče trochu bojí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia