Dnes Prague Edition

Bilance Putinovy války

-

● Oběti:

Podle odhadů padlo či bylo těžce zraněno dohromady na obou stranách okolo půl milionu vojáků. Od samého počátku konfliktu se ruské jednotky dopouštějí masakrů civilistů, raketové útoky míří do civilních oblastí, na školy, nemocnice a obytné domy. Podle lednového odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky bylo ve válce zabito více než 10 000 ukrajinský­ch civilistů. Některé odhady hovoří o téměř dvojnásobn­ém počtu. Podle ukrajinský­ch zástupců města Mariupol, které Rusové dobyli v květnu 2022 a jež se stalo symbolem jejich barbarství, zahynulo v tomto městě přes 20 000 civilistů.

● Uprchlická krize:

Podle posledních údajů evropského statistick­ého úřadu Eurostat

v EU žije 4,31 milionu ukrajinský­ch válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a Česko, které poskytuje dočasnou ochranu více než 370 000 lidí. Německo přijalo přes 1,2 milionu Ukrajinců, Polsko necelý jeden milion. Pokud jde o počet uprchlíků v přepočtu na velikost populace,

Česko přijalo nejvíce z celé sedmadvací­tky.

Dva roky po začátku ruské invaze na Ukrajinu humanitárn­í pomoc v napadené zemi podle OSN potřebuje 14,6 milionu lidí, což je asi 40 procent obyvatel.

Ze země kvůli válce odešlo celkem 6,3 milionu lidí.

Ekonomické dopady:

Nedávná zpráva Světové banky, Evropské komise a OSN vyčíslila přímé škody způsobené dvěma roky bojů na Ukrajině na 141,6 miliardy eur (3,6 bilionu korun), přičemž mezi nejpostiže­nější sektory patří stavebnict­ví, doprava, průmysl a obchod, energetika a zemědělstv­í. Zpráva hovoří o tom, že zničena nebo poškozena byla v důsledku Ruskem vedené války desetina všech budov v zemi. Náklady na poválečnou obnovu Ukrajiny pro následujíc­ích deset let vzrostly za rok téměř o pětinu na 452,8 miliardy eur (přes 11,4 bilionu korun).

Územní zisky:

Do invaze v únoru 2022 Rusko obsadilo 42 000 kilometrů čtverečníc­h ukrajinské­ho území. Toto číslo zahrnovalo anexi Krymu a části Doněcké a Luhanské oblasti. Po zahájení invaze Rusko dočasně obsadilo dalších 119 tisíc kilometrů čtverečníc­h, celkem tedy 161 tisíc kilometrů čtverečníc­h. To bylo 27 procent ukrajinské­ho území. Během roku 2022 ukrajinské síly získaly zpět území o rozloze asi 74 500 kilometrů čtverečníc­h převážně na severu a severových­odě země, takže pod kontrolou Ruska zůstalo přes 14 procent území Ukrajiny. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia