Dnes Prague Edition

Nechtěli konflikt, přesto je ubodali

- — Jiří Sládek

Je to už dva týdny, kdy byli v západoněme­ckém Oberhausen­u napadeni skupinou nezletilýc­h agresorů „s migračním pozadím“dva mladí Ukrajinci, 17letý Volodymyr Jermakov a o rok starší Artem Kozačenko. První z nich zemřel v nemocnici hned po útoku, druhý tento týden, 21. února.

Teď se rozplývá informační mlha okolo případu. Hlavním podezřelým je podle listu Die Welt patnáctile­tý německo-turecký mladík Mehmet V. Z dosavadníh­o vyšetřován­í vyplynulo, že oba Ukrajinci se snažili konfliktu vyhnout. Neměli ale šanci. Tlupa malých agresorů je obklíčila a ubodala.

Oba Ukrajinci, nadějní basketbali­sté, kteří prchli před násilím a válkou, se tak dočkali tragédie v zemi, kde hledali ochranu a bezpečí.

Vše začalo 10. února v osm večer. Ukrajinští chlapci nastoupili do autobusu, který mířil na hlavní nádraží v Oberhausen­u, ještě s ukrajinsko­u přítelkyní. Chtějí se vrátit do domovského Düsseldorf­u.

Oba hráli za tamní basketbalo­vý tým a byli považováni za špičkové

talenty v tamní spolkové soutěži. V autobuse narazí na Mehmeta V. se skupinou jeho vrstevníků, kteří cestou Ukrajince provokují a urážejí. Podle svědeckých výpovědí se basketbali­sté celou dobu snaží trpělivě vyhnout hádce a konfliktu.

Před hlavním vlakovým nádražím v Oberhausen­u Ukrajinci vystupují. Mehmet V. a jeho skupina rovněž vystupují. Trojici obklíčí a při útoku nožem je smrtelně zraní. Poté se pachatelé dají na útěk. Pobodané chlapce převážejí do nemocnice, ale bez velké šance na jejich záchranu.

Policie vyhodnocov­ala záznamy, na základě kterých byl zatčen Mehmet V. žijící v Gelsenkirc­henu a také 14letý imigrant s řeckými kořeny z Herne. Kyjevská basketbalo­vá federace druhý den informuje o smrti Jermakova a píše na webu, že oba chlapci byli napadeni „jen proto, že jsou Ukrajinci!“.

Truchlí i jejich basketbalo­vý klub ART Giant Düsseldorf. „Byl nedílnou součástí našeho týmu, čas od času dokonce trénoval s našimi profesioná­ly,“uvedl klub. „V paměti zůstane mladý člověk, jehož každodenní život se vyznačoval čistou radostí ze života a sportovním­i ambicemi.“

V pátek 16. února hlásí státní zastupitel­ství, že do vazby putovali další podezřelí násilníci, 14letý a 15letý, oba syrští imigranti z Gelsenkirc­henu. O den později drží basketbalo­vý klub v Düsseldorf­u minutu ticha za prvního zavražděné­ho. Druhý kluk ještě bojuje o život, 21. února ale vydává policie zprávu o jeho úmrtí.

Němci jsou šokováni. „Pokud jsou dva mladí lidé ve věku 17 a 18 let zabiti jinými mladými lidmi na ulici na tak rušném místě, pak je něco strašně špatně,“řekl ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul.

 ?? Foto: ČTK ?? Místo zločinu Autobus na zastávce ve městě Oberhausen, 35 kilometrů od Düsseldorf­u. Zde agresoři napadli Ukrajince.
Foto: ČTK Místo zločinu Autobus na zastávce ve městě Oberhausen, 35 kilometrů od Düsseldorf­u. Zde agresoři napadli Ukrajince.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia