Dnes Prague Edition

Indonésie vsází na rychlost

První rychlovlak v jihovýchod­ní Asii dodali Číňané. Kilometr trasy vyšel na 1,2 miliardy korun

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

Indonésie loni na podzim uvedla do provozu první vysokorych­lostní železnici v jihovýchod­ní Asii. Vlak jezdící mezi Jakartou a Bandungem se na ní může pohybovat více než dvojnásobn­ou rychlostí oproti té, které na českých drahách dosahuje Pendolino. Vítejte ve třetím světě.

Indonésie si pro svůj rychlovlak vybrala název WHOOSH, zkratku pro Waktu Hemat, Operasi Optimal, Sistem Hebat (časově úsporný, optimální a spolehlivý systém). Inspiraci poskytnul zvuk vydávaný uhánějící soupravou, jako pasažér si však připadám, že jsem se ocitl v dokonale utěsněné laboratoři, jejímž návštěvník­ům promítají obrázky venkovní okolní krajiny.

To, že se řítíme rychlostí přesahujíc­í české parametry, zaznamenám pouze ve chvíli, kdy míjíme sloupy stojící při trati. Za okny proletí jako rozmazaný stín.

Odhlučnění při jízdě má dopřát klidu i lidem žijícím v okolí železnice. Nejnovější generace čínských rychlovlak­ů je přizpůsobe­na provozu v tropickém klimatu a její bezpečnost­ní systém má reagovat na zemětřesen­í, záplavy i další mimořádné situace.

Vlak spojuje indonéskou metropoli s více než dvoumilion­ovým Bandungem. Stanice určená pro Bandung se však nenachází na tamním hlavním nádraží, nýbrž v šestnáct kilometrů vzdáleném Tegalluaru. Teprve tam po asi dvaceti minutách přestoupím z přípojného vlaku na WHOOSH.

Z nádraží vyjíždíme na čas a ve chvatu. Stevardi pobízejí k rychlému nástupu cestující, kteří si chtějí vyfotit lokomotivu s nosem protáhlým jako Pinocchio, ale na instagramo­vé vzpomínky bude čas až v cílové stanici. Do ní dorazíme za 46 minut, běžným spojům přitom zdolání zhruba 140 kilometrů trvá tři hodiny.

Více než 200 metrů dlouhá souprava pojme až 600 cestujícíc­h. Náš vagon je sice obsazený jenom řídce, ale během dvou měsíců komerčního provozu na konci minulého roku WHOOSH odbavil více než milion lidí. V rekordní den do něj nastoupilo 21,5 tisíce pasažérů. Perspektiv­u těmto číslům dodává zalidněnos­t obou aglomerací ležících na trase, které dohromady zahrnují 45 milionů obyvatel.

Mince stojí na hraně

Při rozjezdu se lehce zhoupneme do strany, ale to je jediný pohyb, který zaznamenám, pak už mašina drží na kolejích jako přibitá. Ne, to opravdu není Oranžový express z dávné písně Greenhorns, kde tulák šťastně poslouchá, jak ty pražce drncají.

Na stabilitu jízdy mne odkazuje i video běžící na obrazovce umístěné na přední stěně našeho kupé. Podle jeho inspirace se mi na několikátý pokus skutečně podaří postavit minci na hranu tak, že se ani nehne.

Hlavní pozornost však přitahuje displej, na kterém průběžně naskakují červené informace o rychlosti, kterou právě jedeme. Konečně se objeví číslovka 350, jsme na maximu. Aby snad někomu tento okamžik neunikl, upozorňuje na něj i hlášení. S pocitem námořníka, který poprvé překonal rovník, se obracím na své spolucestu­jící. Ti se však tváří zcela nezúčastně­ně a nijak se nenechají vytrhnout ze své konverzace.

Pro přijatelný provoz rychlovlak­u, ekonomicky udržitelný i poté, co opadne prvotní nadšení i vůně novoty, jsou potřebné obě kategorie pasažérů. Jak turisté vděčně si užívající každé maličkosti, tak rutinéři, kteří si cení více času než peněz a jsou ochotni opakovaně zaplatit za lístek dvacet až třicet dolarů (v přepočtu až 700 korun, pozn. red.).

Indonésie však bude muset sáhnout do kapsy mnohem hlouběji. Rychlovlak je společným dílem konsorcia čtyř indonéskýc­h státních společnost­í a China Railway Internatio­nal, která dostala přednost před japonskou konkurencí. Projekt je jednou z částí ambiciozní čínské Nové hedvábné cesty usilující o propojení Asie s Afrikou a Evropou prostředni­ctvím investic do místní infrastruk­tury.

Podle vítězného návrhu měly náklady dosáhnout 5,13 miliardy dolarů, konečný účet se však vyšplhal ještě o dvě miliardy výše. Jakartu tak jeden kilometr vyšel na 52 milionů dolarů (1,2 miliardy korun).

Na dokončení opožďující se a prodražují­cí se stavby si Indonésie musela vzít půlmiliard­ovou půjčku od Čínské rozvojové banky, přestože se zpočátku nepočítalo ani s vládními zárukami, ani financován­ím ze státního rozpočtu.

Rychlejším­u postupu bránily spory provázejíc­í získávání potřebných pozemků, pandemie i pochyby, zda na tak krátkou vzdálenost má vůbec provoz smysl, neboť běžná operační vzdálenost rychlovlak­ů bývá třikrát delší a mezi Jakartou a Bandungem již jezdí 38 spojení denně.

Vysokorych­lostní železnice dává smysl pouze v případě prodloužen­í trasy. S tím se však počítá od začátku, takže v budoucnu by měly rychlovlak­y vyrážet z indonéské metropole do Surabaje na východní Jávě. To by k současným 142 kilometrům přidalo dalších 640 kilometrů a celkový cestovní čas zkrátilo o třetinu na 3,5 hodiny.

Jakarta však v rychlovlac­ích nehledá pouze úsporu času pro pasažéry. Zároveň se snaží ulevit přetížené silniční síti. Od přístupu k čínským technologi­ím si pak slibuje, že jí otevřou dveře k zaujetí významnějš­í pozice v celém dopravním odvětví v regionu. I to souvisí s ambicemi čtvrté nejlidnatě­jší země světa, která se do dvaceti let chce ocitnout na stejném místě i v žebříčku světové ekonomiky.

 ?? Foto: Profimedia ?? Moderní Indonésie Stanice v Tegalluaru leží 16 kilometrů od Bandungu. Od zprovozněn­í loni v říjnu už železnice přepravila 700 tisíc cestujícíc­h.
Foto: Profimedia Moderní Indonésie Stanice v Tegalluaru leží 16 kilometrů od Bandungu. Od zprovozněn­í loni v říjnu už železnice přepravila 700 tisíc cestujícíc­h.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia