Dnes Prague Edition

Farmáři budou řešit emise, děsí je papírování

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Obchodní řetězce, jejichž akcie se prodávají na burze, letos poprvé budou muset podle evropské legislativ­y podávat zprávu ohledně své uhlíkové stopy. Dotkne se to však i jejich dodavatelů včetně zemědělců a potravinář­ů.

„Aktuálně řešíme vytvoření společné metodiky. Pokud by neexistova­la, mohlo by se stát, že by si každý z řetězců vytvořil svou, a potravinář­i by tak museli pro každý řetězec dělat jiný výkaz,“sdělil MF DNES prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„Obchod je připravený spolupodíl­et se na vytvoření jednotné metodiky a zjednoduši­t tak situaci svým dodavatelů­m,“dodal Prouza.

Největší řetězce budou poprvé vykazovat nefinanční informace o stavu firmy už příští rok, a to za letošek. V následujíc­ím roce se přidají ostatní .

Prouza se domnívá, že stát s přípravou na nové povinnosti trochu zaspal. Nyní se ale snaží připravit pro zemědělce a potravinář­e kalkulačky, které by jim mohly situaci zjednoduši­t.

Podle Jana Pivoňky z Potravinář­ské komory ČR nejde o to, že by obchodník musel přímo reportovat veškeré emise svých dodavatelů, ale musí brát do úvahy celý řetězec, který může emise vytvářet.

„Celý systém není jen o reportován­í, ale i o nastavován­í cílů a snižování environmen­tální zátěže. Proto mohou mít jednotlivé subjekty odlišnou představu o tom, co by měli jejich dodavatelé dělat, a to by znamenalo pro zpracovate­le skutečně velkou zátěž,“popisuje Pivoňka.

Pravdivost hlášení zatím nikdo auditovat nebude, má jít čistě o dodavatels­ko-odběratels­ké vztahy. „Běžně se reportuje na roční bázi. Smyslem však není ‚fixovat‘ emise, ale stanovovat cíle pro snížení environmen­tálních nebo sociálních dopadů a v podstatě vykazovat postupné zlepšování,“vysvětluje Pivoňka.

Potravinář­ská komora ČR ale v této souvislost­i připomíná, že malé a střední podniky, které chtějí dodávat své zboží velkým řetězcům, se do budoucna bez těchto výkazů nejspíš neobejdou. Partneři z řad řetězců tím už nyní v řadě evropských zemí podmiňují pokračován­í obchodních vztahů.

Pivoňka upozorňuje, že spousta evropských států pro své zemědělce a potravinář­e připravila nejrůznějš­í kalkulačky, které pomáhají se spočítáním potřebných informací. Sami výrobci to totiž podle něj nezvládnou.

„V současné době není dostatečný počet specialist­ů, kteří by se problemati­ce mohli věnovat na skutečně detailní a odborné úrovni,“uvádí Pivoňka.

„Řada konzultačn­ích společnost­í sice služby nabízí, nicméně hodnocení životního cyklu a kalkulace emisí v zemědělstv­í a potravinář­ství vyžaduje specifické znalosti v oblasti technologi­í a jejich vazeb, které nelze nahradit obecným ekonomický­m nebo manažerský­m vzděláním,“doplňuje.

Pomoc pro výrobce biopaliv

Že Česko v této věci zaspalo, se domnívá i odborník z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze Vladimír Kočí. Připravova­t se podle něj mohlo už dvě dekády.

„V Česku jsme měli bohužel k již prokázaném­u vlivu člověka na klimaticko­u změnu jen velmi vlažný vztah. Vzhledem k velkému společensk­ému požadavku na zjišťování emisí takzvaného Scope 3 (týká se právě dodavatels­kých řetězců, pozn. red.) přitom bude celá oblast brzy předmětem velkého zájmu byznysu,“říká.

Ministerst­vo zemědělstv­í na nedávném semináři přislíbilo, že data za výrobu poskytnou resortní výzkumné ústavy. Už nyní připravil jeden z ústavů kalkulačku na měření emisí plodin používanýc­h k výrobě biopaliv.

„Sběr dat není jednoduchý, pro zemědělce to znamená navýšení administra­tivní zátěže. Ti stále nechápou, že by měli kvůli klimatické změně, která je postihuje mezi prvními, do snižování emisí investovat,“uvedl za úřad Vlastimil Zedek.

Komerční společnost­i vypracován­í zpráv již za úplatu nabízejí. „Zemědělci, kteří nejsou závislí na dotacích, velkých odběratelí­ch nebo zahraniční­ch řetězcích, nemusí svou uhlíkovou stopu nutně znát. Naproti tomu ti, kteří jsou do těchto struktur zapojeni, by měli mít zájem nejen o svou uhlíkovou stopu, ale i o dopad svého hospodařen­í na biodiverzi­tu,“sdělil MF DNES zakladatel Green0mete­ru Karel Kotoun.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia