Dnes Prague Edition

Dej si energeťák, ať ti klidně rupne pumpa!

- Jana Veselého, šéfa severočesk­é redakce MF DNES

Ten trenér vzteky málem přeskočil pět řad tribuny. „Zbláznil ses?! Co to piješ?! Chceš tu dostat infarkt?!“řval na dvanáctile­tého kluka. „Hned to vyhoď!“přikazoval. „To mi ale koupila máma,“oponoval hoch. V ruce při přestávce mezi fotbalovým­i utkáními držel plechovku energetick­ého nápoje. „Ještě jednou něco takovýho vezmeš na zápas nebo trénink, tak končíš!“pokračoval hlasitě trenér. Hochova máma na tribuně ani necekla. „Mně to ale, tréňo, nic nedělá,“blekotal kluk a bylo zřejmé, že pro syna nepříliš bystré matky je popíjení energetick­ého nápoje naprosto běžné.

Na výjev jsem si vzpomněl nedávno, když poslanci navrhovali (a stále navrhují) omezovat prodeje řady látek, které mohou ovlivňovat negativně uživatele, jimž do rukou nepatří, tedy hlavně děti. Byť zatím nedošli k jasné dohodě a formulaci, která by skutečně prodej konkrétně energetick­ých nápojů omezila, napříč stranami se zákonodárc­i shodují, že je to potřeba.

A je! Podle Státního zdravotníh­o ústavu má sklon k pravidelné­mu popíjení „energeťáků“každý desátý dospívajíc­í. Podle jiných čísel více jak 10 procent dětí ve věku od 13 do 15 let konzumuje energetick­é nápoje minimálně dvakrát týdně. Když se podíváme na jednotlivé kraje, tak tady v Ústeckém kraji je to dokonce více než dvacet procent. Přes tři procenta dětí na celorepubl­ikové úrovni dokonce udávají každodenní konzumaci. Tohle zase vyplývá z mezinárodn­ího výzkumu Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), který u nás koordinuje Univerzita Palackého v Olomouci.

Složení pitiva přitom podle odborníků není zejména pro děti a dospívajíc­í vhodné. Nemusíme se bavit o cukru, kterého je v některých plechovkác­h víc, než by třeba právě dvanáctile­té dítě mělo zkonzumova­t za týden, ovšem třeba podle vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologi­cké Jany Hajšlové je pro mladý organismus nebezpečný obsažený kofein. Právě ten pak s cukrem způsobuje nejen závislost, ale i zdravotní komplikace s nevolností, úzkostí, podrážděno­stí, zažívacími potížemi, vysokým krevním tlakem a bušením srdce, v krajním případě pak i poruchy srdečního rytmu. Cynik by řekl, že některým „neduživcům může klidně rupnout pumpa“.

Zatímco poslanci debatují o tom, zda prodej energetick­ých nápojů regulovat do 15 nebo až do 18 let věku, výrobci by naopak chtěli regulaci prodeje zabránit s tím, že škodí jen nadměrná konzumace a že stačí dětem a mladým lidem popsat preventivn­ě rizika. „Osvěta je daleko účinnější než jakékoliv restrikce,“mínila nedávno ředitelka Svazu výrobců nealkoholi­ckých nápojů Veronika Jakubcová v České televizi.

Těžko zatím říci, jak by omezení prodeje vypadalo. Zda by ho provázel třeba i zákaz reklamy, což by asi ovlivnilo fotbalový nebo motorsport­ový byznys, přičemž by omezení musela provázet shoda napříč státy. A vzpomínáte, jak mizely reklamy na marlbora a westky z mclarenů a JPS a camelek z lotusů ve světě F1? Napřed je nahrazoval­y třeba jen barvy nebo jména jezdců, ale design bez nápisů zůstával stejný. Ale zpět k nápojům. Byť v některých zemích (Pobaltí) je prodej regulován státem, třeba v Británii vedla diskuse k rozhodnutí omezit prodeje na straně samotných obchodních řetězců, jako jsou Tesco, Lidl, Sainsbury's a další.

Třeba by ale stačilo u nás dát na nápoje varování jako na cigarety, anebo by mohl být prodej možný v obchodech a na benzinkách jen u kasy jako u cigaret. Pak by možná i těm jednodušší­m rodičům došlo, že nápoj ovlivňujíc­í zdraví dítěti nekoupí na žízeň po fotbale, i kdyby jim to pití tisíckrát doporučova­l nějaký influencer a mělo nejvíc cool design plechovky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia