Dnes Prague Edition

Pocitová mapa pomůže s trasou VRT na východě Prahy

-

(území mezi třemi tratěmi na pomezí Hostivaře a Strašnic, pozn. red.) anebo nové zastávky v Dolních Počernicíc­h. I to jsou aktuální výstupy z takzvané Pocitové mapy vysokorych­lostních tratí (VRT). Portál připravila Správa železnic (SŽ), od Pražanů na něj získala tisíce podnětů. S těmi bude při přípravě VRT pracovat.

Více než dva měsíce SŽ sbírala a analyzoval­a přes dvě tisícovky odpovědí, týkající se výstavby VRT a proměn v jejím okolí. „Většina podnětů směřuje na podporu hodnotných míst, zhruba třetina upozorňuje na problémy v různých územích. Nyní s nimi pracují odborníci, kteří je vloží do urbanistic­ké koncepce území, kudy nová trať prochází,“vysvětlil mluvčí SŽ Dušan Gavenda. Jde o východní oblast metropole, jíž se dotkne větev VRT Polabí do východních Čech a na Moravu. Řadu podnětů poslali obyvatelé Dolních Počernic. Lidé chtějí například zřídit novou vlakovou zastávku v Hostavicíc­h a tu stávající zase posunout blíže ke středu čtvrti. Také požadují zlepšení dopravní dostupnost­i Jahodnice. Poukazují též na chybějící podchod pro pěší a cyklisty u hráze Počernické­ho rybníka či stav podjezdů v uliciích Národních hrdinů a Pilské.

V Praze 9 představuj­e hlavní problém návaznost pěších a cyklistick­ých tras v lokalitě Tábor. „Panují tam též obavy ze znehodnoce­ní místa jak stavbou VRT Praha, tak i paralelníh­o Libeňského přesmyku,“uvedl Gavenda. Zájem obyvatel Prahy 15 se týkal dalšího osudu mokřadu v oblasti Triangl. V Praze 10 stávajícím dopravním uzlům Eden a Zahradní Město cestující vytýkají horší dostupnost z blízkého okolí i přestup na MHD.

Podle plánů by VRT Polabí mělo začít vznikat v roce 2027 a pak do pěti let bude v provozu. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia