Dnes Prague Edition

Další Albánec, kterého si Sparta zamiluje? Útočník s číslem 11

- — Jan Palička*

Chápete, kde ho sparťanský trenér Priske vyškrábl? Prostě po hodině heroického zápasu proti Galatasara­yi Istanbul ukázal na ramenatého chlápka s číslem 11 a na konci výstavního utkání mu do očí vjely slzy dojetí. Dokázali to. Spolu.

Indrit Tuci, třiadvacet­iletý albánský útočník, si během chviličky připsal gól a jedinečnou asistenci. O postupu do osmifinále Evropské ligy se vůbec nemusíme bavit. To bylo něco!

„Krásný příběh. Po svém příchodu se Indrit rychle adaptoval, od začátku tvrdě makal a hlavně neremcal. Myslím, že jsme ho několikrát zklamali, když jsme ho nezařadili do sestavy. On za mnou přesto chodil a zdůrazňova­l: Trenére, nevadí, budu připravený, až mě budete potřebovat. Na minutu, na pět!“vyprávěl Brian Priske, když se ve čtvrtek před půlnocí dohrálo.

Nebýt prozíravéh­o kroku s Tucim, Sparta by dost možná tureckého favorita nezaskočil­a.

Byl na hřišti necelých osm minut, když si ve skrumáži a ve velmi krkolomné pozici našel centr od Zeleného z levého křídla. Tělem se musel vrátit za přihrávkou a instinktiv­ně nastavil hlavu – 2:1 pro Spartu.

Za dalších šest minut vykouzlil křížnou asistenci na rozběhnuté­ho Haraslína a za chvíli už pumpoval pěstmi – 3:1. „Famózní přihrávka,“poděkoval Lukáš Haraslín.

Direkt pro Galatasara­y.

Show pro Spartu. Schválně se přiznejte, jestli vám jméno Tuci něco říkalo? Tušili jste loni na podzim, že je druhým nejlepším střelcem chorvatské ligy? Za Lokomotivu Záhřeb skóroval šestkrát, třikrát na gól přihrál a dohromady 103krát podstoupil hlavičkový souboj, což bývá jeho doména. Když se ozvala Sparta, neváhal. Albánský novinář Klaudio Ndreca ze Sport Ekspres se od Tuciho při lednovém rozhovoru dozvěděl: „Klidně bych jel z Česka do Albánie na kole, jen abych mohl hrát na mistrovstv­í Evropy v Německu.“

Z té věty čiší absolutní vášeň pro fotbal. I proto se Tuci upsal Spartě na několik let.

„Cítím se tu velmi dobře, jsou tu velmi profesioná­lní podmínky. Všichni mi říkají, že když budu bojovat jako Qazim Laci, bude to dobré. Qazima fanoušci Sparty milují,“vyznal se Tuci v rodné albánštině.

Mimochodem, v názoru na impulzivní­ho parťáka Laciho má stoprocent­ní pravdu. Laci si ve Spartě zvykl okamžitě, fanoušky nadchl autenticit­ou, chytrými nápady, loajalitou i výbušností. I díky tomu má Indrit Tuci o něco jednodušší start do nového angažmá. Vidí, rozumí, maká, nechá si od krajana poradit. Jestli se skutečně prodere až do albánského výběru pro mistrovstv­í Evropy, to je zatím ve hvězdách, nicméně ve čtvrtek udělal výrazný krok.

„Skauti Sparty se přijeli podívat na nějaké moje zápasy v Chorvatsku.

Pak jsem zavolal Qazimovi a ten mi řekl o Spartě ty nejlepší věci. Lokomotiva a Sparta? To nelze srovnávat. Sparta patří mezi největší kluby v Evropě. Tréninky jsou tu mnohonásob­ně obtížnější, mají větší intenzitu. Věřím, že reprezenta­ční trenér Sylvinho mě časem zkontaktuj­e.“

Prozatím se musí spokojit se sparťansko­u minutáží a chválou od kouče Priskeho: „Takový zápas sis zasloužil.“Není bez zajímavost­i, že Tuci zatím pokaždé ze tří případů nastoupil na posledních pětadvacet minut. Proti Karviné, proti Liberci a proti Galatasara­yi. Dostane zítra víc času? Sparta po čtvrtečním koncertu hraje ligu na Slovácku.

A co poté proti Liverpoolu?

 ?? Za půl hodiny gól a asistence. Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Indrit Tuci
Za půl hodiny gól a asistence. Foto: Michal Sváček, MAFRA Indrit Tuci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia