Dnes Prague Edition

Když si nejste jisti, co je výdaj z podnikání

Začnu podnikat, koupím si do dílny televizi, dám to na firmu a odepíšu si to z daní. Tak takhle jednoduché to opravdu není. Náklady, které chcete uplatnit, musí sloužit k dosažení, zajištění a udržení příjmu, a zrovna o televizi třeba v truhlářské dílně b

- Jolana Nováková spolupraco­vnice MF DNES

Odepsat si něco z daní ve skutečnost­i znamená, že si díky výdajům snižujete daňový základ, ze kterého se až následně vypočítává daň. Zjednoduše­ně – když si koupíte kladivo za 500 korun, nebudete platit o 500 korun nižší daně, ale o 75 korun (500 x 15 %).

Jsou však věci, které si podnikatel koupí a nemůže jen tak vzít paragon, nalepit ho do účetní knihy a mít vystaráno. A někdy musí dost přemýšlet, co si jako výdaj může dovolit uvést – příliš „kreativní“vyložení zákona o účetnictví a o dani z příjmů by mohlo vést k nepříjemný­m komplikací­m, doplatkům a pokutám.

Kontrola z finančního úřadu přitom může přijít standardně až tři roky po tom roce, za který přiznáváte daně. Když se však v té době úřad ozve s nějakým požadavkem ohledně doměření daně, může se lhůta znatelně prodloužit – až na deset let od konce zdaňovacíh­o období, v němž vznikla povinnost podat daňové přiznání.

1 Nájem, energie, komunikace...

Máte-li provozovnu mimo bydliště, můžete si výdaje na nájem, vodu, elektřinu, internet, telefon... uplatnit celé. Když podnikáte z domácí adresy, stanovte rozumný poměr podnikatel­ských a soukromých nákladů. Poměr lze určit například podle využívané plochy či doby. Ideální je obrátit se na daňového poradce, abyste později nenarazili.

2 Dárky

Podepíšete kontrakt a jako dárek věnujete obchodnímu partnerovi balíček výrobků ze své produkce. K nákupu dáte zákazníkov­i navíc sáček vitaminový­ch bonbonů. Nebo klientům nachystáte k Vánocům zdobené perníčky…

Drobné pozornosti obchodním partnerům či klientům jsou daňově odůvodnite­lné. Vejdou se sem propisky, hrnky, trika, diáře, powerbanky, flashky... Musí však jít o předměty do maximální hodnoty 500 korun za kus. A co je důležité, musí být označené logem firmy.

Nesmí to přitom být věci, které jsou předmětem spotřební daně (alkohol, cigarety..., výjimkou jsou tichá vína). Jestliže koupíte whisky či šampaňské a předáte je při sjednání zakázky partnerovi, nezkoušejt­e to uplatňovat jako podnikatel­ský výdaj.

Pamatujte, že obdarované je třeba evidovat. U propisek stačí informace „Na akci veletrh rozdáno 58 propisek“. U dražších dárků je nutné evidovat obdarované jmenovitě – nejspíš proto, aby nikdo nenakoupil za firemní peníze dárky pro širokou rodinu.

3 Automobil

Chcete-li provoz auta uplatnit jako náklad, nemusíte už být přihlášeni k silniční dani, a tudíž ji nemusíte ani platit. Pokud používáte vůz i k soukromým účelům, musíte vhodně (například poměrem ujetých kilometrů) krátit náklady na údržbu, opravy, dálniční známky...

Možnosti, jak automobil zahrnout do výdajů: a) Reálné výdaje podle dokladů a knihy jízd

– Nutno schovávat paragony. b) Cestovní náhrady dle km

– Není třeba si schovávat účtenky od benzinek, počítá se s cenami pohonných hmot daných vyhláškou pro rok 2023. Pozor, některé ceny se během roku měnily:

41,20 Kč za 1 l benzinu 95

45,20 Kč za 1 l benzinu 98

44,10 Kč (do 30. června), 34,40 Kč (od

1. července) za 1 l nafty

6 Kč (do 31. března), 8,20 Kč (od

1. dubna) za 1 kWh elektřiny.

– Za každý ujetý km lze přičíst základní náhradu, u osobních aut 5,20 Kč. – Spotřeba se bere dle údaje v technickém průkazu. c) Paušální výdaj za dopravu

– Lze uplatnit maximálně za tři vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá v majetku firmy.

– U automobilů využívanýc­h pouze ke služebním účelům lze uvést jako výdaj 5 000 korun měsíčně.

– Pokud vůz používáte i k soukromým aktivitám, je možné počítat se sníženým paušálem 4 000 korun měsíčně. – V paušálu se skrývají nejen náklady na pohonné hmoty, ale i parkovné.

4 Strava

Sami sobě můžete platit za jídlo jen u služební cesty mimo provozovnu. Při výjezdu na 5 až 12 hodin byl za rok 2023 nárok na stravné 129 korun, při akci trvající 12 až 18 hodin 196 korun, při cestě delší než 18 hodin až 307 korun. O cestách je třeba vést evidenci (datum, od–do, místo a důvod). Účtenky za pracovní oběd s klientem si do nákladů nedávejte – museli byste prokazovat, že výdaje souvisely s následnou zakázkou, a to není jednoduché, zvláště když z obchodu třeba sejde.

5 Vybavení

Pokud je místo podnikání shodné s vaším bydlištěm, budete podobně jako u energií výdaje dělit v poměru bydlím/podnikám – třeba když si pořídíte bezpečnost­ní kameru, vyměníte podlahy v celém domě (tedy i v místnostec­h, kde máte provozovnu).

Věci by měly mít smysluplné využití – jak co do počtu, tak co do luxusu. Pokud jde o vybavení, není nic výjimečnéh­o mít v provozovně nábytek. Měl by ale odpovídat stylu vašeho podnikání – pokud poskytujet­e masáže, projde speciální stůl, ale designová pohovka a barokní kabinet nejspíš nikoli.

6 Oblečení

V zásadě je možné jako výdaj z podnikání uplatnit i oblečení. Limity jsou však nastavené dost nekompromi­sně: musíte mít směrnici o využití pracovních oděvů ve firmě. Tu si vytvoříte sami, nemusí být složitá, ale existovat musí. Zásadní podmínkou také je, aby oblečení bylo viditelně a neodepnute­lně označeno jménem a logem firmy. Pokud tedy vaše podnikání vyžaduje, abyste chodili v obleku/kostýmku, nebude stačit logo firmy na podšívce ani odznáček v klopě. Pochopitel­ně typ oblečení musí odpovídat charakteru podnikání – montérky pro zedníka jsou v pořádku, ajťák by nejspíš padl do podezření, že si je pořídil pro práci na zahradě v soukromém čase.

7 Odpisy

U dražších věcí platí další omezení. Náklad na ně nelze do evidence výdajů dát najednou, ale musíte jej rozložit do několika let. Platí to vždy, když si pro své podnikání koupíte potřeby v hodnotě nad 80 000 korun (za kus). Rozepisuje se po dobu tří až 50 let – podle jednotlivý­ch odpisových skupin (viz box).

Odpisy evidují i ti, kdo využívají paušální výdaje. Sice je neuplatňuj­í jako náklady, ale pro případ, že by v budoucnu přešli na vedení účetnictví či daňové evidence, musí být jasné, jakou hodnotu věcí budou odepisovat.

64) Vyplňte částku, o kterou si každý poplatník může snížit daň sám na sebe, za rok 2023 je to 30 840 korun. Na počtu odpracovan­ých měsíců nezáleží.

65a) Týká se manželů, z nichž jeden má roční příjmy nižší než 68 000 korun. Daň lze snížit o 24 840 korun za rok. V případě, že manželství bylo uzavřeno v průběhu roku, počítá se sleva 2 070 korun pouze za ty měsíce, kdy manželství trvalo od prvního dne. Počet měsíců označte v prvním okénku.

65b) Pokud je vyživovaný manžel invalida 3. stupně nebo má průkaz ZTP/P, odečtěte si dvojnásobe­k. Tedy 4 140 korun za každý měsíc vyživování, za celý rok 49 680 korun.

66) Když pobíráte invalidní důchod pro invaliditu 2. a 3. stupně, vepište 2 520 korun za celý rok či 210 korun za každý měsíc, kdy jste důchod dostávali.

67) Jste-li uznáni invalidním­i ve 3. stupni, uveďte 5 040 korun za celý rok nebo 420 korun za každý měsíc.

68) Vyplňuje ten, kdo vlastní průkaz ZTP/P, nemusí přitom pobírat invalidní důchod. Napište částku 16 140 korun za rok či 1 345 korun za každý měsíc, kdy jste byli držiteli průkazu ZTP/P.

69) Studenti do 26 let (doktorandi denního studia do 28 let) mohou odečíst dalších 4 020 korun za rok či 335 korun za každý měsíc studia. Není přitom podstatné, jestli se měsíce studia kryjí s měsíci případné výdělečné činnosti.

69a) Takzvané školkovné. Pokud vaše dítě chodí do předškolní­ho zařízení a žije s vámi ve společné domácnosti, doložte potvrzení o tom, kolik ve školce platíte, částku až 17 300 korun za rok 2023 pak můžete uplatnit jako daňovou slevu. Tuto možnost využije jen jeden z rodičů.

Model: Patrik za školkovné vydal 16 000 korun, tato částka se vejde do limitu, zapisuje ji tedy celou.

70) Sečtěte řádky 62 až 69a.

Model: 46 840.

71) Od vypočtené daně z řádku 60 odečtěte slevy z řádku 70. Pokud vám vyjde záporné číslo, napište 0, protože u výše uvedených slev nikdy nenastane situace, že by vám stát něco doplácel.

Model: 39 900 – 46 840 = částka je záporná, Patrik zapisuje nulu.

Neoznačené řádky v tabulce 2: Údaje o dětech žijících s vámi ve společné domácnosti. Vyplňte příjmení, jméno, rodné číslo a dobu, po kterou s vámi děti žily. Živíte-li více než čtyři, další uveďte na volný papír. Tabulka je rozdělena do sloupců – každé dítě má svůj sloupec na uvedení počtu měsíců. Studující děti, které bydlí na koleji či v internátě, lze zapsat také.

Model: Patrik zapisuje údaje o synovi.

72) Daňové zvýhodnění na děti, které živíte: sem sečtěte celkové úlevy podle následujíc­ího přehledu:

1. dítě – 1 267 Kč/měs.

2. dítě – 1 860 Kč/měs.

3. a další dítě – 2 320 Kč/měs. Je-li dítě invalidní (má průkaz ZTP/P), je částka dvojnásobn­á. Slevu může využít jen jeden z rodičů.

Model: Zvýhodnění na Tadeáše je 12 x 1 267 = 15 204.

73) Opište částku z řádku 72, maximálně však do výše řádku 71.

74) Vypočtěte řádek 71 minus řádek 73 a výsledek zapište do kolonky. Částka, která vám vyšla, je to, co máte zaplatit na dani.

74a) Pokud máte příjmy ze zahraniční­ch investic či loterií, budete také nově vypisovat Přílohu číslo

4. Většiny lidí se netýká, k jejímu vyplnění je vhodné sjednat si daňového poradce. Sem byste pak přenesli hodnotu z řádku 413 této přílohy.

75) Sečtěte řádky 74 a 74a, vyjde vám celková daň, kterou máte zaplatit.

Model: Patrik opisuje 0 korun.

76) Daňový bonus dostane ten, komu vyjde kladně výsledek výpočtu řádek 72 minus řádek 73. Výše bonusu není omezena. Podmínkou k vyplacení je to, aby rodič vydělal alespoň 103 800 korun za rok (platí pro rok 2023).

Model: Patrik zapisuje 15 204 korun.

77) Řádek 75 minus řádek 76, pokud by vyšel záporný výsledek, zapište nulu.

77a) Řádek 76 minus řádek 75, pokud by vyšel záporný výsledek, zapište nulu.

Model: Patrik opisuje opět 15 204.

6. oddíl – Dodatečné DAP

78 až 83) Řádky vyplňují jen ti, kdo podávají dodatečné daňové přiznání, protože po termínu našli ve formuláříc­h chybu. Většina lidí tyto kolonky neřeší.

7. oddíl – Placení daně

84) Podle potvrzení ze mzdové účtárny opište z řádku 8, kolik za vás zaměstnava­tel během roku odvedl na zálohách na daň.

Model: Patrik píše 9 378.

85) Zaměstnanc­i nevyplňují, podnikatel­é uvedou zálohy na daň za rok 2023, které zaplatili ze svého podnikání.

Model: Patrik podnikal prvním rokem, tudíž zálohy neplatil. V našem modelovém příkladě Patrikovi nevyjdou zálohy ani na příští rok. Když podnikání zahájíte v průběhu roku, je třeba pro stanovení záloh vycházet z fikce příjmů, tedy dopočítat příjmy z podnikání, jaká by byla jejich výše za celý rok. Vykázané příjmy / počet měsíců podnikání x 12. Výpočet nemění daň, jenom z něj vychází výše záloh pro další období.

86) Týká se jen části podnikatel­ů, kteří mají finančním úřadem stanovenu paušální daň. Pozor, nezaměňujt­e ji s paušálním uplatněním výdajů z podnikání.

87 až 88) Tyto kolonky jsou pro skupinu poplatníků, kteří v daňovém přiznání uvedli příjmy, z nichž jim byla stržena daň srážkou. Řádek 87 je pro daňové rezidenty, řádek 87a pro nerezident­y.

89) Výše daňových bonusů na děti, které již zaměstnava­tel vyplatil – údaj je uveden na potvrzení ze mzdové účtárny, naleznete ho v řádku 9 nebo 14.

Model: Patrik zapisuje 7 602 korun.

90) Týká se jen poplatníků, kteří mají i jiné příjmy než zaměstnane­cké a současně jsou v insolvenci. V tom případě totiž není možné uplatnit některé odečitatel­né položky a úlevy. Jste-li v této situaci, doporučuje­me konzultaci s daňovým poradcem.

91) Od řádku 77 odečtěte cifry z řádků 77a, 84, 85, 86, 87a, 88 a 90 a přičtěte údaj z řádku 89. Vyjde-li kladná hodnota, budete doplácet, při záporné nemusíte daň platit (když jste hradili zálohy nebo máte bonus na dítě, dostanete dokonce peníze zpět).

Model: 0–15204–9378+7602= –16 980, finanční úřad bude Patrikovi peníze vracet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia