Dnes Prague Edition

650 tisíc Ukrajinců se vyhýbá bojům

- Václav Janouš reportér MF DNES

Vdobě, kdy Ukrajině ve válce s Ruskem docházejí zbraně, munice a hlavně bojeschopn­í muži, se stovky tisíc Ukrajinců před povinností narukovat skrývají na Západě. V Česku jich jsou odhadem desítky tisíc.

Většina z nich stihla odejít za prací na Západ ještě dříve, než začala na Ukrajině platit mobilizace, jiným zase rozhodnutí o zproštění výkonu vojenské služby vydali za úplatek lékaři.

Ukrajina hledá cestu, jak tyto lidi po Evropě najít a dostat zpět. Podle odhadů je v EU na 650 tisíc bojeschopn­ých Ukrajinců.

Ivan O. z Ivanofrank­ivské oblasti na západě Ukrajiny už pětadvacet let pracuje a podniká v Česku. Pořídil si na jihu Čech nemovitost­i a hned po vypuknutí války přivezl i zbytek své rodiny. Manželku, syna a dceru. Na Ukrajině zůstali jen prarodiče, za kterými ale Ivan O. nemůže přijet. „Vím, že mi domů chodí úřední povolávací rozkazy. Okamžitě jakmile bych se vrátil, bych musel narukovat do války,“přiznává, že právě kvůli tomu domů nejede a žije pro úřady oficiálně „kdesi“v Evropě.

Většina těchto ukrajinský­ch mužů odešla i poté, co byla vyhlášena mobilizace, protože měli v ruce „zproštění o výkonu vojenské služby“, česky řečeno modrou knížku.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vydal příkaz prověřit všechna tato rozhodnutí vydaná po 24. únoru 2022, tedy po začátku války.

„V současnost­i je v Evropě druhá ukrajinská armáda. Jde především o muže, kteří se odvodům vyhýbali pomocí úplatků,“řekl jeden z nejznámějš­ích polských velitelů Roman Polko pro týdeník Wprost.

Opustit Ukrajinu už dva roky nesmějí muži ve věku od 18 do 60 let, výjimku mají otcové tří a více dětí, opatrovníc­i zdravotně postiženýc­h, invalidé nebo pracovníci klíčových institucí. Do války byli dosud povoláváni muži starší 27 let, tato hranice se na konci roku posunula na 25 let. Ukrajina odhaduje, že mobilizova­t potřebuje zhruba půl milionu lidí, které ale nemá.

„Ministerst­vo spravedlno­sti neregistru­je k dnešními dni žádné žádosti o vydání tohoto typu podané ukrajinský­mi justičními orgány,“popisuje mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Michal Pleskot.

Problémem Ukrajiny je, že evropské státy – včetně Česka – nemohou na Ukrajinu muže, kteří se skrývají před válkou, vydávat. Jsou vázány evropskou úmluvou z roku 1992.

Chápeme útěky z bojů třeba kvůli zmatečnému velení, ale nechápeme ty, kteří utíkají ze země.

Ukrajinka Světlana, matka dvou synů, jeden padl, druhý je stále na frontě

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia