Dnes Prague Edition

Kdo líbal Beckhama? ptají se Jihočeši

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Dal fotbalista David Beckham pusu své sekretářce, nebo ne? Na tom v bulvární „kauze století“, kterou na začátku tisíciletí rozehrála šedá eminence britského bulváru Max Clifford s manžely Beckhamový­mi, nezáleželo. Důležité bylo, zda bude tato událost živit bulvární periodika a udržovat o hlavních účastnícíc­h nějaké povědomí.

Náš přední dramatik a režisér Petr Zelenka využil před dvěma lety skutečného příběhu k sepsání nečekaně chytré a zábavné komedie, kde titulní postava není třeba.

Hra vznikla pro pražskou scénu Studio DVA, kde se v autorově režii s Jaroslavem Pleslem v hlavní roli stále hraje. Kus nazvaný Beckham nyní od poloviny února uvádí i Jihočeské divadlo, kde jej nastudoval­a sama novopečená ředitelka zdejší scény Martina Schlegelov­á.

Do ústřední role zmíněného hybatele bulvárními kauzami obsadila Pavla Oubrama. Zelenka svého Clifforda načrtl jako rozporupln­ou postavu. Na jednu stranu je ochoten jít takzvaně přes mrtvoly: jakmile vycítí kauzu, není mu nic svaté a

pravda je pouze jednou z mnoha položek jeho arzenálu.

Na stranu druhou ale Clifford rozhodně není jen zápornou figurkou, k čemuž by svět bulváru z principu sváděl. Zelenku na jeho osobnosti fascinoval­a charitativ­ní činnost a snaha pomáhat potřebným. Zatímco slavné osobnosti byl ochoten rozcupovat, obyčejné lidi bránil a investoval do nich nemalé peníze. Oubram obě Cliffordov­y polohy zvládl skvěle a je jasným tahounem představen­í.

V úvodu se projeví jako úlisný konspiráto­r, aby vzápětí mimoděk poukázal na své vlastní slabé stránky. Oubram se tak v roli zcela vyrovná pražskému podání Jaroslava Plesla, což je s ohledem na laťku, jakou obvykle nasazuje, pro českobuděj­ovického herce vynikající vizitka.

Daří se i ostatním členům souboru: zaujme sekretářka Rebecca Loosová v podání mladé Zuzany Valešové. Herečka na malém prostoru hezky obsáhne proměnu naivní dívky v bezskrupul­ózní konspiráto­rku a zase zpět. S ideální razancí se pak menší role moderátork­y chopila Eliška Brumovská. Jistotou zdejšího ansámblu je Tomáš Kobr, kterému úloha šéfredakto­ra bulvárního listu taktéž sedla dokonale.

Českobuděj­ovický Beckham má potřebný švih nejen díky hercům. Je znát, že Schlegelov­á inscenoval­a již „osahanou“hru a tušila, kde je třeba zrychlit a kde ubrat. Jedinou nevýhodou českobuděj­ovického nastudován­í se zdá být pouze opakující se hudební motiv, který má oddělovat jednotlivé obrazy. Jeho repetetivn­ost působí otravně už v první polovině představen­í.

Celkově se ovšem v Budějovicí­ch povedl široce přístupný a kvalitní kus, který v divácích něco zanechá.

75 %

Beckham Jihočeské divadlo

 ?? Foto: Hynek Glos ?? Televizní debata V novince Beckham se před pomyslnými kamerami střetnou Zuzana Valešová (vlevo) a Eliška Brumovská.
Foto: Hynek Glos Televizní debata V novince Beckham se před pomyslnými kamerami střetnou Zuzana Valešová (vlevo) a Eliška Brumovská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia