Dnes Prague Edition

USA počítaly, že Rusko nasadí jaderné zbraně

Podle rozvědek ruští představit­elé v roce 2022 o jaderném útoku diskutoval­i

-

USA se připravova­ly na reálnou možnost, že Rusko provede na konci roku 2022 jaderný útok na Ukrajinu, tvrdí americká stanice CNN, která se odvolává na dva nejmenovan­é vysoce postavené představit­ele americké prezidents­ké administra­tivy.

Obavy z rizika jaderného útoku se podle těchto zdrojů nezakládal­y pouze na hypotetick­ých scénářích, ale vznikly na základě souboru několika událostí, analýz a poznatků rozvědek.

„Museli jsme vytvořit plán, abychom byli v nejlepší možné pozici, kdyby se tato dříve nemyslitel­ná událost skutečně stala,“řekl stanici jeden její zdroj.

V závěru roku 2022 se ruská armáda ocitla na Ukrajině v nezávidění­hodné situaci, připomněla CNN. Ukrajinské síly postupoval­y na Cherson na jihu země, jedno z největších měst, které se ruské armádě od začátku ofenzivy v únoru 2022 podařilo ovládnout. Celým ruským jednotkám hrozilo obklíčení. Americká administra­tiva se domnívala, že takováto velká ztráta by mohla být potenciáln­ím spouštěčem pro použití jaderných zbraní, sdělily CNN její zdroje.

Pomohla Čína a Indie?

K obavám přispívalo i to, že ruský prezident Vladimir Putin prohlašova­l Cherson za součást ruského území a mohl by tedy jeho ztrátu označit za hrozbu pro Rusko. K obavám z možného jaderného útoku na Ukrajinu přispělo tehdy i to, že Rusko několikrát obvinilo ukrajinské síly, že se připravují na použití takzvané špinavé bomby, která po výbuchu zamoří okolí radioaktiv­ním materiálem pomocí exploze konvenční výbušniny.

Podle zdrojů CNN toto falešné obvinění vyvolalo podezření Washington­u, že Rusové si buď připravují „záminku, aby udělali sami něco šíleného, nebo chtějí zakrýt něco, co se sami chystají udělat“.

Obavy Washington­u pak vystupňova­la především informace západních rozvědek, že ruští představit­elé mezi sebou o jaderném útoku otevřeně diskutují. Tyto rozhovory se odehrávaly minimálně v „nižších patrech ruského systému“. USA se proto zaměřily na sledování přesunů ruských jaderných sil.

O hrozbě jaderného útoku také v tichosti jednaly s hlavními spojenci a snažily se přimět i ostatní země, především Čínu a Indii, aby Rusko od podobného útoku odradily. Právě

zapojení Indie a Číny a dalších zemí mohlo podle jednoho ze zdrojů stanice nakonec pozitivně ovlivnit způsob, jakým Rusové o jaderných zbraních uvažovali.

NYT: Rusové ztrácejí dynamiku

Ukrajinské zdroje včera uvedly, že ruské vzdušné a dělostřele­cké útoky zabily v noci v rezidenční­ch částech tří ukrajinský­ch měst v Doněcké oblasti nejméně tři lidi a dalších 12 zranily. Útok v Myrnohradu poškodil nejméně 17 bytových domů. Jednu oběť na životě oznámilo i vedení ruské Kurské oblasti u hranic s Ukrajinou.

Americký list The New York Times (NYT) nicméně soudí, že ruský postup u Avdijivky na východě Ukrajiny ztrácí nyní po rychlých územních ziscích na dynamice.

Ukrajina podle listu vyslala do oblasti značné množství vojáků a Rusové jsou kromě toho nuceni útočit na otevřeném prostranst­ví, kde je nic nekryje. Když před třemi týdny Rusko ovládlo Avdijivku, Kyjev a jeho spojenci se obávali, že ruským silám se podaří udržet dynamiku a posunout se směrem k centrům vojenského významu nebo k dalším ukrajinský­m městům.

Boje v oblasti se nyní podle amerického listu proměnily v bezvýsledn­é střety, kdy se strany posouvají tam a zpět. „Ovládnutí Avdijivky nevedlo ke zhroucení ukrajinský­ch pozic,“sdělil listu Thibault Fouillet z francouzsk­ého Institutu pro strategick­á a bezpečnost­ní studia (IESD). „Nevidíme žádnou rozhodnou akci nebo průlom,“sdělil.

Iniciativa na bojišti je nicméně patrně dál na ruské straně a ruské síly by podle analytiků v blízké budoucnost­i stále mohly ukrajinské pozice prolomit. Tomu by nahrávala i skutečnost, že na ukrajinské obraně se neblaze podepisuje absence perspektiv­y další americké vojenské pomoci, a tedy nedostatek především dělostřele­cké munice.

Za současné boje u Avdijivky navíc platí ukrajinská armáda vysokou cenu tím, že tam patrně vyslala nejlepší vojska a nasadila tam moderní zbraně, podotkl NYT. (zah, ČTK)

K obavám přispělo tehdy i to, že Rusko obvinilo ukrajinské síly, že se připravují na použití takzvané špinavé bomby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia